Z kulturystycznymi dietami związane jest wiele kłamstw, przeinaczeń, fałszywych tez oraz kompletnych nonsensów. Bardzo słabym źródłem informacji bywa Internet. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć, zacząłbym od książek uznanych autorów np. H. Gertig, J. Przysławski „Bromatologia – zarys nauki o żywności i żywieniu”, H. Ciborowska, A. Rudnicka, [...]
Kurkumina (diferuloilometan) jest jednym z najczęściej badanych środków, któremu przypisuje się działanie antynowotworowe. Żółto-pomarańczowy proszek kurkumowy to polifenol, który gromadzi się w kłączu Curcuma longa. Roślina była stosowana w medycynie chińskiej i indyjskiej. Na całym świecie rak żołądka jest drugą najczęstszą przyczyną zgonów z [...]
[...] się w ten sposób i stosują diety białkowe, należy zadbać o częstą obecność na talerzu mięsa, nabiału, serów, jaj, ryb, orzechów, komosy ryżowej czy soi. Jednocześnie dieta białkowa powinna być bogata w warzywa i owoce, które odkwaszają organizm zakwaszony przez dużą ilość protein. Jeśli w każdym posiłku dostarczasz białko, dieta tego typu [...]
Jeśli chcesz rozpocząć wojnę na dowolnym forum, zapytaj o „idealną ilość protein”, „najlepszy trening”, dozowanie węglowodanów przed i po treningu, najlepsze ćwiczenia na daną partię mięśniową lub najlepszy cykl dopingowy. Jak to może wyglądać? Śniadanie: 40 g protein (7:00); białko o wolnej kinetyce, np. jajka; można uzupełnić np. WPC, [...]
[...] YouTube – nie wymaga żadnych inwestycji. Dlatego właśnie w Internecie większość ludzi powiela mity o szczepionkach, witaminie C, witaminie B17, nowotworach, treningu czy dietach. Przyjrzyjmy się mitom i twierdzeniom zawartym w przedmiotowym filmie. „Wiedza” w nim zawarta z jednej strony sprawia, że chce mi się śmiać, a z drugiej strony – [...]
[...] jesteśmy narażeni na stres. Stres to nie tylko to, co czujemy, gdy się denerwujemy. To także nieodpowiednia ilość snu, duża ilość pracy, długi okres intensywnych treningów, dieta o ujemnym bilansie kalorycznym i wiele innych. Czynniki stresogenne atakują nas niemal ze wszystkich stron, a jak powszechnie wiadomo, jeśli nie jesteśmy zbyt odporni [...]
Diety obfitujące w białko ciągle wzbudzają niemałe kontrowersje, prawdopodobnie jeszcze większe niż diety bogatotłuszczowe. Nadal wielu osób cierpi na „fobię proteinową”, a w Internecie powielane są mity o „groźnym dla nerek i wątroby białku”. Tymczasem w dobrze kontrolowanych warunkach nie udało się wykazać niekorzystnego potencjału dużej podaży [...]
[...] związków i nie należy rozpatrywać ich wpływu na zdrowie łącznie. To tak jakby traktować tak samo oliwę z oliwek i smalec. Najlepiej znanym przykładem jest bogata w tłuszcz dieta śródziemnomorska. Uznaje się ją za prozdrowotną. Podsumowując Niewiele wskazuje, by konsumpcja nawet dużej ilości jajek dziennie miała negatywny wpływ na zdrowie. [...]
[...] g, nierównomierny rozkład protein w 3 posiłkach: 10,7 ± 0,8 g; 16,0 ± 0,5 g i 63,4 ± 3,7 g białka. Pobierano próbki krwi oraz mięśni, aby ustalić, jak dieta będzie wpływać na syntezę białek mięśniowych. Stosowano znakowaną fenyloalaninę. Wyniki: 24-godzinna synteza białek mięśniowych była o 25% wyższa w grupie równomiernej [...]
[...] grubą warstwą wysokokalorycznego sera żółtego. Nie należy zapominać, iż kluczem do redukcji wagi jest podaż energii w diecie i aktywność fizyczna. Nic nie pomoże najzdrowsza dieta bogata w warzywa i owoce, jeśli po prostu jesz za dużo. Ze względu na swoją niską gęstość energetyczną warzywa nie są prawdopodobnym czynnikiem, który może sprzyjać [...]
[...] jednostkami, które na własną rękę i z różnorakich źródeł czerpią wiedzę o nielegalnym wspomaganiu. Dobitnie pokazują to artykuły, w których np. lekarze twierdzą, iż dieta wysokobiałkowa ma negatywny wpływ na nerki albo że stosowane w umiarkowanych dawkach nandrolon (300-800 mg tygodniowo) i testosteron niszczą nerki. W tym przypadku [...]
[...] mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Trening siłowy i dieta po czterdziestym roku życia mogą ulegać mniejszym lub większym zmianom. Z pewnością środowisko hormonalne w wieku 20 i 40 lat jest różne. Nie jest pewne, czy obniżenie [...]
[...] Standard-Protein Diet on Weight Loss and Biomarkers of Metabolic Syndrome: A Randomized Clinical Trial”. W jednej grupie dostarczano 0,8 g protein / kg masy ciała (SPD; dieta dostarczająca zwykłej ilości białka), w drugiej 1,34 g protein / kg masy ciała (HPD; niby była to dieta wysokobiałkowa). Całkowita utrata masy ciała wyniosła 5,1±3,6 kg [...]
Naukowcy sprawdzali, czy u otyłych kobiet z podwyższonymi wynikami HOMA-IR – insulinoopornością, większe efekty przyniesie program ćwiczeń i dieta bogatsza w węglowodany czy ćwiczenia i dieta polegająca na ograniczeniu podaży węglowodanów, a przy wyższej podaży protein. Wniosek: dieta o ograniczonej zawartości węglowodanów, a większej podaży [...]
[...] biochemii, sportu czy dietetyki. To przerasta większość ludzi, dlatego doskonale sprzedają się hasła w rodzaju: „stracisz 6 kg w 10 dni”, „super dieta”, „rewolucja na talerzu”, „pięć sposobów na świetną sylwetkę”, „idealna forma bez wyrzeczeń”, „amerykańska rewolucja [...]
[...] potwierdza, nie istnieją na ten temat żadne badania (poza sfałszowanymi na stronie http://www.drrathresearch.org). Referencje: 1. https://pawelbyczuk.pl/odzywianie-komorkowe-dieta-odmladzajaca/ 2. http://www.dr-rath-koalicja.pl/pdf-files/kurs_podstawowy_medycyna_komorkowa_29-9-09.pdf 3. Marian L. Neuhouser,1 Sylvia Wassertheil-Smoller,2 Cynthia [...]
[...] spożyli dużo alkoholu, ale z innych badań wynika, że nawet niewielka ilość etanolu nie jest sprzymierzeńcem sportowca. Podsumowanie Najlepszym środkiem anabolicznym jest dieta. Jednak nie będzie skuteczna dla wzrostu mięśni bez właściwego, regularnego treningu. Bardzo dobre efekty może zapewnić kreatyna oraz białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH). [...]
[...] jedynie 8,4%, natomiast glutamina, kwas glutaminowy, alanina i glicyna stanowią około 79%. Sugeruję podaż protein na poziomie 1.5 – 2 g / kg m.c. dziennie („dieta na masę”), natomiast w czasie redukcji nawet 3-4 g / kg m.c. dziennie. Referencje: Anna M. Badowska Kozakiewicz “Patofizjologia człowieka” E. [...]
[...] definiuje ilość węglowodanów w takim wariancie diety). Co gorsza, każda grupa badaczy inaczej definiuje diety niskowęglowodanowe i niskotłuszczowe. Według jednych naukowców dieta niskowęglowodanowa oznacza dostarczanie mniej, niż 40 g węglowodanów dziennie , wg innych mniej, niż 45% dziennej podaży energii z węglowodanów . Kolejne źródła, jako [...]
To jedno z najczęściej zadawanych mi pytań. Wiele osób poszukuje dróg na skróty przed egzaminem rocznym z WF (w wojsku), przed egzaminem do szkoły oficerskiej, podoficerskiej, przed egzaminami do jednostek specjalnych (NIL, FORMOZA, GROM, JSK), przy zaliczeniach na różnego rodzaju szkoleniach, przy zawodach biegowych, pływackich, nordic walking, [...]