Węglowodany mogą odmienić losy biegu lub wyścigu kolarskiego, o czym wspominał elitarny kolarz Tyler Hamilton. Jednak czy bezpośrednio przed treningiem zawsze warto sięgać po węglowodany? Podsumowanie i wnioski Podawanie węglowodanów przed wysiłkiem ma wpływ na wyrzut insuliny, a przez to hamowanie i zmniejszoną utylizację kwasów tłuszczowych. [...]
[...] mięśni, przy zachowaniu kontroli nad tempem przyrostu tkanki tłuszczowej. Łatwiej jest bowiem (i krócej) przeprowadzać częściej diety redukcyjne wtedy, gdy mamy małą ilość tłuszczu do stracenia. Takie rozwiązanie pozwala również w trakcie diety redukcyjnej na zachowanie większej ilości mięśni. Czy po zakończeniu redukcji, mogę wrócić do moich [...]
[...] tkankę tłuszczową, możliwe jest pogorszenie wielu parametrów metabolicznych. Przykładowo naukowcy zidentyfikowali w badaniu dotyczącym starszych osób (mających sporo tłuszczu i mniej mięśni) silną korelację dotyczącą ilości tłuszczu w ciele z ze stężeniem insuliny na czczo. Działo się tak zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Nieco słabsza [...]
Regularny trening jest istotny, choć nie najważniejszy dla poprawy stanu zdrowia czy zmniejszenia ilości tłuszczu w ciele. Najważniejszą rolę w tym zakresie powinna odgrywać właściwa dieta oraz dodatkowa aktywność fizyczna, poza planowym treningiem (marsze, jazda na rowerze, wchodzenie po schodach itd.) Niebagatelną rolę mogą odegrać również [...]
[...] budulec organizmu – nie tylko mięśni. Świadczy o tym fakt, że masa ciała człowieka jest zbudowane aż w 20% właśnie z protein. Jednocześnie białko – obok tłuszczu i węglowodanów – należy do grupy trzech najważniejszych makroskładników w diecie. Dostarczanie go organizmowi w odpowiednich ilościach pozwala mu na prawidłowe [...]
[...] Push/Pull/Legs Odżywianie Kalorie Białko Tłuszcze Węglowodany Suplementacja Odżywka wysokobiałkowa Kreatyna Kofeina/Guarana Beta-alanina Odżywka wysokowęglowodanowa Spalacz tłuszczu Magnez Kwasy tłuszczowe Omega-3 Witamina D Dla kogo ten artykuł? Dom, jako miejsce wykonywania treningów siłowych, wybieramy najczęściej z dwóch powodów: Powód 1. [...]
[...] nigdy nie uzyskano by podobnych efektów! Na przykład w badaniu Christophera D. Gardnera na 6 miesiący przydzielono pacjentów do grup diety o proporcjach: 22% protein, 21% tłuszczu, 57% węglowodanów (LF, niskotłuszczowa) 25% protein, 53% tłuszczu, 22% węglowodanów (LC, niskowęglowodanowa) Odnotowano u osób z insulinoopornością po 6 miesiącach: [...]
[...] zawodnik dostarcza dziennie 162-225 g pełnowartościowych protein. Jeśli ten sam człowiek (ważący 90 kg) stwierdzi, iż ma za dużo tkanki tłuszczowej, np. 18%, czyli 16.2 kg tłuszczu, a chciałby mieć 12%, czyli 10.8 kg tłuszczu, to zastosuje się taką samą dietę bogatą w proteiny i w zależności od przyjętej diety stworzy się deficyt z węglowodanów [...]
[...] silną ingerencją w gospodarkę hormonalną i nie wiadomo, czy niższe stężenie własnego testosteronu obniżone przez stosowanie SAA nie będzie przyczyną ponownego nabierania tłuszczu i tracenia mięśni. Wyniki części badań sugerują, że dopiero gigantyczne dawki SAA są skuteczne w kontekście redukcji tkanki tłuszczowej, co jest ze wszech [...]
[...] niekoniecznie tak samo, jest u mężczyzn, DiMarco DM i wsp. wykazali, iż konsumpcja 3 jajek dziennie zmniejsza LDL oraz zwiększa HDL (a przecież jajka zawierają dużą ilość tłuszczu i cholesterolu) w tych samych badaniach DiMarco DM i wsp. nie odnotowano wpływu zjadania 3 jajek na stężenia tlenku trimetyloaminy (TMAO) z kolei Miller CA i wsp. [...]
Wbrew pozorom to ważne pytanie. Od odpowiedzi na nie zależy powodzenie lub porażka w redukcji tkanki tłuszczowej. Z moich obserwacji wynika, iż ludzie w większości nie mają dużego pojęcia o bilansie energetycznym, wydatku związanym z treningiem, źródłach energii i odpowiedniej dobowej podaży kcal. Trudno nie uznać tego za lenistwo. Podsumowanie [...]
[...] podaż białka, tym większych spadków masy tłuszczowej można oczekiwać. Mówimy o poziomie znacznie przekraczającym pułap 2.5 g protein na kg masy ciała. Jak pozbyć się 5 kg tłuszczu? Aby pozbyć się 5 kg tłuszczu musisz: zastosować dzienny deficyt wynoszący 300 kcal, uwaga – zbyt duży deficyt kaloryczny spowoduje znaczne wyhamowanie tempa [...]
[...] fat free mass), jak widać różnica w przyroście mięśni to ledwie 600 g na korzyść diety z bardzo wysoką ilością białka, grupa „wysokich protein” straciła 200 g tłuszczu, grupa „niskich protein” zdobyła 200 g tłuszczu. Podsumowanie Duża podaż protein przyspiesza przyrost masy mięśniowej, a przy tym przyczynia się do [...]
[...] testosteronu w estradiol. Stąd wniosek jest prosty, im więcej tkanki tłuszczowej, tym większą ilość estrogenu wytwarza twój organizm. Koło się więc zamyka: wysoki BF (poziom tłuszczu)->stymulacja enzymu aromatazy->wzrost estrogenu->stymulowanie odkładania tkanki tłuszczowej. 2. Starzenie się organizmu Starzenie się posiada podobny [...]
[...] insulinowej. Co więcej, metoda tego typu jest również okazją do przetestowania tzw. rekompozycji, czyli budowaniu czystej masy mięśniowej, jak i jednoczesnej utracie tłuszczu. 33. Stopniowo podbijaj kalorię Czasem osoby trenujące bywają niecierpliwe i chcą szybkich efektów. Sprawia to, że dość szybko podbijają kaloryczność diety, co [...]
[...] są niezbędne, a bez nich znacznie utrudniony jest wzrost mięśni (cholesterol jest prekursorem wielu związków sterydowych). Jednakże materiał zapasowy gromadzony w postaci tłuszczu podskórnego czy wisceralnego nie jest korzystny. W jednym z badań Ellen S. Engelson i wsp. z 2006 r. u kobiet stosowano przez 12 tygodni: dietę 1200 kcal (50% [...]
[...] font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} W porównaniu do grupy która jadła tłuszcze (51 g tłuszczu + 88 g węglowodanów) poziom insuliny był prawie dwukrotnie wyższy w grupie która spożyła 16 g protein oraz 158 g węglowodanów. Po trzecie: w wielu badaniach [...]
[...] (nonesterified fatty acids (NEFA), znanych jako FFA ang. free fatty acids (wolne kwasy tłuszczowe, WKT) – był prawie identyczny w obu przypadkach. Co to znaczy? Spalanie tłuszczu wcale nie przyspieszyło w warunkach „na czczo” – gdyż z podskórnej tkanki tłuszczowej uwalnianych było prawie tyle samo wolnych kwasów tłuszczowych. Głównym źródłem [...]
[...] FBW, dzielone, podwójnie dzielone, crossfit, super serie, serie łączone, łańcuchy, dodatkowe gumy, deski, ograniczony zakres ruchu... Aktywność tarczycy a redukcja tłuszczu 70% trijodotyroniny (T3) jest związane z białkami (TBG, prealbuminami i albuminami). Z kolei T4 (tyroksyna) jest związane z TBG, prealbuminami i albuminami aż w 99%. [...]
[...] nie zastosujesz odpowiedniej diety oraz treningu aerobowego i siłowego. Redukcja tkanki tłuszczowej jest bowiem kluczem do odsłonięcia mięśni brzucha. Miejscowe „spalanie” tłuszczu z brzucha jest możliwe, ale tylko przy użyciu skalpela (mam na myśli przyrząd chirurgiczny, a nie modny wśród pań trening). Referencje: [...]