Otyłość zwiększa ryzyko wielu chorób, takich jak nadciśnienie czy cukrzyca, wpływając negatywnie na jakość i długość życia. Przyrost masy ciała jest wynikiem braku balansu między całkowitym spożyciem kalorii a wydatkiem energetycznym. Chociaż czynniki te można łatwo skorygować przez restrykcyjne podejście do diety oraz zwiększenie poziomu [...]
Większość osób na początku swojej drogi w kierunku zdrowego trybu życia i walki o lepszą sylwetkę ma problem z tym, jak zacząć. Bardzo wielu z nich myśli, że samo wykupienie karnetu na siłownię i ćwiczenia raz czy dwa w tygodniu, wystarczą do osiągnięcia zamierzonych efektów, niestety takie osoby są w błędzie. Zapewnij organizmowi wszelkich [...]
Kreatyna jest naturalnym związkiem występującym w naszym organizmie oraz w pożywieniu. Kreatyna nie jest dopingiem, ale znacząco wpływa na wyniki sportowe. Boom na kreatynę, rozpoczął się w konsekwencji zdobycia wielu złotych medali na igrzyskach olimpijskich w Barcelonie w roku 1992. Wielu sportowców to właśnie suplementacji kreatyną przypisywało [...]
Boczki tzw. muffiny w głównej mierze występują u osób prowadzący siedzący tryb życia, niestety problem ten dotyka również osób regularnie uprawiających aktywność fizyczną, zwracających uwagę na jakość i kaloryczność posiłków. Skumulowany tłuszcz w okolicach bioder oraz brzucha może popsuć każdy wizerunek na plaży czy w ołówkowej sukience. [...]
[...] że dieta powinna być bogata w ten "superzdrowy" składnik. W szczególności, jeżeli chcemy, aby nasz układ pokarmowy dobrze funkcjonował, toksyny wydalały się z organizmu, a tkanka tłuszczowa powinna znikać w mgnieniu oka. Przekonują nas o tym wszyscy jednakże, jeżeli próbowałeś wzbogacić swoją dietę w błonnik, istnieje duże ryzyko, że nie [...]
Ostatnio napotkałem na wiele ciekawych twierdzeń, hipotez i teorii. Jak to w XXI wieku bywa, wyolbrzymiane bywają kwestie drugorzędne, a ignorowane mogą być te o wiele ważniejsze. Postanowiłem zebrać w jednym artykule kilka najważniejszych porad, nie wchodząc głębiej w tematykę fizjologii wysiłku. Jeśli ktoś chce wiedzieć jeszcze więcej, to [...]
Jeśli zaczniemy rozważać warianty treningu siłowego i biegowego oraz ich rozmaite kombinacje, to powstanie zbyt duża liczba rozwiązań, która całkowicie zaciemni obraz sytuacji. Dlatego zaproponuję uproszczone rozwiązanie, całkiem świadomie nie omawiam szczegółów, bo taka praca miałaby kilkadziesiąt stron. Czym się kieruję? W treningu kieruję się [...]
Statystyczny Polak zjada w tłusty czwartek 3 pączki, dostarczając tym samym około 800-1200 kcal. Czy tyle wystarczy, aby przytyć? Pączki twarogowe Na 6 porcji: ser twarogowy półtłusty – 250 g mąka owsiana/ mąka orkiszowa – 100 g dżem owocowy – 60 g jajko kurze syrop klonowy – 50 g proszek do pieczenia – 3 g czas przygotowania: 30 minut. Przepis: [...]
[...] wiąże się ze zwiększoną śmiertelnością (np. może oznaczać kacheksję nowotworową, utratę masy mięśniowej itd.). U osób otyłych utrata masy ciała (jeśli jest to w większości tkanka tłuszczowa) zmniejsza ryzyko choroby i śmierci. Badania Dane pochodziły z dwóch prospektywnych populacyjnych badań kohortowych: Tecumseh Community Health Study (1890 [...]
Nadal wiele osób boi się sztucznych słodzików, ale większość z tego, co można o nich usłyszeć i przeczytać to mity. Artykuł ten pomoże Ci oddzielić fakty od fikcji i poznać prawdę dotyczącą słodzików. Wyciągnijmy racjonalne wnioski, patrząc na to, co mówią na ten temat badania naukowe. Podsumowując W oparciu o wyniki wielu badań można [...]
[...] masę”. I zaczyna zjadać więcej, niż wynosi jego zapotrzebowanie. Przecież wiemy, że najlepsze przyrosty mięśniowe (i siłowe) notuje się wtedy, gdy jednocześnie zwiększa się tkanka tłuszczowa. Prawdziwą sztuką jest to, aby przyrost mięśni były większy niż w tłuszczu. Ten okres trwa z reguły aż do końca zimy. Jest w końcu dobra wymówka. Za oknem [...]
Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Jeśli więc przyjmujesz witaminę D w postaci suplementacji, pamiętaj, aby spożyć ją po posiłku obfitującym w kwasy tłuszczowe - sądzę że 30 g będzie ich wystarczającą ilością. Dobrym pomysłem może być również spożywanie witaminy D łącznie z produktami nabiałowymi. Zawarty w nich wapń doskonale współgra z [...]
Przepuklina jest bardzo powszechna w świecie fitnessu. O przepuklinie mówimy wówczas, gdy zawartość dowolnej jamy ciała wykracza poza jej normalne granice. U wielu osób przepuklina przebiega praktycznie bezobjawowo. Przepuklina a siłownia Czy z przepukliną można trenować? Tak naprawdę wiele zależy od rodzaju przepukliny, z jaką mamy do czynienia [...]
[...] Najczęstszym powodem insulinooporności jest zgromadzenie tłuszczu wokół narządów wewnętrznych. Wystarczy się odchudzić? Nie tak szybko! Problem polega na tym, że odłożona tkanka tłuszczowa potrafi się szybko odbudować. I to o wiele szybciej, niż mięśnie. Celem meta analizy Kimberley i wsp. było określenie wpływu regularnego treningu na [...]
Dieta to słowo modne, powtarzane jak mantra, atakujące nas niemal na każdym kroku. Coraz więcej osób przestaje jednak traktować słowo „dieta”, jako obniżanie spożycia kalorii, którego celem jest zmniejszenie wagi ciała. Słowo dieta nabrało nowego wymiaru, a jej celem ma być promowanie dobrego samopoczucia, a nie wyłącznie utraty wagi. [...]
[...] metody treningowe, serie łączone, super serie, serie wykorzystujące powtórzenia wymuszone, ćwiczenie poza załamanie ruchu, metody treningu ekscentrycznego (jednak niektóre wiążą się z określonym ryzykiem, a więc trzeba to przemyśleć i skonsultować). W drugiej części omawiam dwa kolejne problemy: brak postępów siłowych, nadmierna tkanka tłuszczowa
Okres redukcji tkanki tłuszcze jest to czas, który stawia przed nami nie tylko wymagania stricte fizyczne, ale sprawia, że jest to czas próby siły charaktery i naszej odporności psychicznej na otaczające nas pokusy dnia codziennego. Zdajemy sobie sprawę, że ściśle przestrzegana dieta, która wsparta jest treningiem siłowym, daje ogromne efekty, [...]
[...] we krwi) i niektórych nowotworów, a otyłość i cukrzyca wiążą się ze zwiększonym ryzykiem śmiertelności, szczególnie z powodu chorób układu krążenia. Naukowcy wykazali, iż tkanka tłuszczowa wydziela rozmaite mediatory prozapalne np. czynnik martwicy nowotworu alfa czy IL-6. Cytokina IL-6 wpływa na produkcję białka c-reaktywnego (CRP). Stężenie [...]
[...] sensu, gdyż szereg problemów metabolicznych jest spowodowanych alokowaniem tłuszczu w głębszych warstwach jako tłuszcz trzewny, wisceralny. Okazało się, że tego rodzaju tkanka tłuszczowa jest aktywna metabolicznie, może mieć negatywny wpływ, chociażby na stan zapalny ustroju, profil hormonalny, wydzielanie i przemiany obwodowe estrogenów, [...]
Aktualizacja 14.05.2021 Witamina D zaliczana jest do niezbędnych mikroelementów dla funkcjonowania i zdrowia organizmu ludzkiego. Ważną cechą, o której należy pamiętać, jest fakt, że rozpuszcza się w tłuszczach. Optymalne zatem będzie spożywanie jej wraz z posiłkami zawierającymi ten makroskładnik. Zalecane dawkowanie witaminy D? Celem [...]