Otyłość powiązano z cukrzycą, różnego rodzaju nowotworami (w tym złośliwymi), zaburzeniami glikemii, stanem zapalnym, zespołem metabolicznym, chorobami sercowo-naczyniowymi itd.
U zdrowych ludzi nagła utrata ogólnej masy ciała zwykle wiąże się ze zwiększoną śmiertelnością (np. może oznaczać kacheksję nowotworową, utratę masy mięśniowej itd.). U osób otyłych utrata masy ciała (jeśli jest to w większości tkanka tłuszczowa) zmniejsza ryzyko choroby i śmierci.
Badania
Dane pochodziły z dwóch prospektywnych populacyjnych badań kohortowych:
Tecumseh Community Health Study (1890 osób; 321 zgonów w ciągu 16 lat od obserwacji)
Framingham Heart Study (2731 osób; 507 zgonów w ciągu 8 lat obserwacji), w których oszacowano utratę masy ciała i tłuszczu (poprzez fałdy skórne).
Wyniki
W obu badaniach, niezależnie od przyjętej metody statystycznej, utrata ogólnej masy ciała była związana ze zwiększonym, a utrata tłuszczu ze zmniejszonym ryzykiem śmierci. Każde pozbycie się 4.6 kg wagi w pierwszym i 6.7 kg wagi w drugim badaniu, oznaczało wzrost ryzyka śmierci o 29% (w pierwszym) i o 39% (w drugim badaniu).
Każdy utracony cm tkanki tłuszczowej w pierwszym badaniu (Tecumseh) i każde ~0,5 cm utracone w studium Framingham oznaczało spadek ryzyka odpowiednio o 15% i 17%.
Wnioski
U osób, które nie są poważnie otyłe, utrata masy ciała wiąże się ze zwiększoną śmiertelnością, a utrata tkanki tłuszczowej znacząco zmniejsza ryzyko śmierci.
Referencje:
DB Allison „Weight loss increases and fat loss decreases all-cause mortality rate: results from two independent cohort studies” https://www.nature.com/articles/0800875