[...] pochłaniane przez warstwę ozonową. W związku z tym nie wpływa tak naprawdę na skórę, ale można je znaleźć w sztucznych źródłach takich jak lampy bakteriobójcze. Szkodliwe skutki promieniowania UVA i UVB Zarówno promieniowanie UVA, jak i UVB może mocno oddziaływać na skórę i powodować problemy z nią związane: powstawanie zmarszczek, problemy [...]
[...] i wnioski Kulturyści nie powinni sięgać po metforminę, bo ona u nich nie tylko nie ma prawa działać (wykazuje efekty wyłącznie u chorych), ale jeszcze wywołuje poważne skutki uboczne i nawet może zabić. Wbrew błędnym opiniom rozpowszechnianym w sieci, metformina u osób zdrowych nie poprawia wrażliwości na insulinę ani nie obniża stężenia [...]
Krewetki to skorupiaki występujące w słodkich i słonych wodach na całym świecie. To najbardziej znane i popularne owoce morza stanowiące dobre źródło białka. Mają stosunkowo małą ilość kalorii i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Ich pyszne mięso wykorzystuje się w kulinarnym świecie na przeróżne sposoby. W kuchni azjatyckiej krewetki [...]
[...] jest nadal niezwykle silnie zmitologizowanym hormonem, któremu przypisuje się niezwykłe właściwości. W rzeczywistości to bardziej prohormon niż hormon, to znaczy, że skutki w ustroju wywołują dihydrotestosteron (DHT) i estradiol, które powstają z testosteronu. Testosteron - czy warto mieć go ponad normę? Nie należy wierzyć, iż wysokie [...]
Od kilkunastu lat tłumaczę w opracowaniach, iż pozornie te same produkty, w istocie oddziałują inaczej na organizm człowieka. Najlepiej znany przykład to ryż brązowy i biały. Różnią się wpływem na glikemię oraz stężenie insuliny. To samo dotyczy makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba [...]
[...] naprawy DNA), spowolnienia replikacji itd. Podsumowanie Według Rafaela de Cabo, szefa Oddziału Gerontologii Translacyjnego Programu Badań NIA, naukowcy badali korzystne skutki ograniczeń kalorycznych od ponad wieku, ale wpływ zwiększonego czasu postu były ostatnio przedmiotem bliższej analizy. "Zwiększenie dziennego czasu postu, bez [...]
Terapie mające wpływ na profil lipidowy niosą ze sobą ciężkie skutki uboczne, np. rozpad mięśni (miotoksyczność), hepatotoksyczność, neurotoksyczność oraz zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego i objawy uczuleniowe. Jakby tego było mało, stosowanie rosuvastatyny wcale nie przeszkadza występowaniu cukrzycy typu II. W wielu innych badaniach i [...]
[...] się starzeją. Przyczyn może być wiele. Niższy poziom hormonów płciowych - estrogenu i testosteronu, problemy zdrowotne związane z wiekiem, w tym problemy z poruszaniem się, skutki uboczne przyjmowanych leków. Warto poprosić lekarza o skierowanie na badania krwi, aby zdiagnozować problem. Inne problemy seksualne - kolejnym czynnikiem zaburzającym [...]
[...] od tego, co ludzie myśleli o nałogu tytoniowym w przeszłości, pozostaje faktem, że palenie tytoniu i stosowanie nikotyny (występuje jako osobny produkt) mają niekorzystne skutki, które przyczyniają się do wystąpienia choroby wrzodowej. Wspomniana choroba jest obarczona ryzykiem powikłań groźnych dla życia (krwotok, perforacja). Sportowcy [...]
Istnieje wiele powodów, dla których potrzebujesz wapnia w swojej diecie. Większość ludzi zdaje sobie sprawę, że wapń jest ważny dla zdrowia kości i zapobiegania osteoporozie. Jednak wapń odgrywa również inne kluczowe role w utrzymaniu Twojego zdrowia. Podsumowanie Wapń dostarczany wraz z dietą ma kluczowe znaczenie nie tylko dla zdrowych kości, [...]
Chyba nikt nie ma wątpliwości, że odpowiednia ilość snu na dobę to podstawa do tego, aby procesy regeneracyjne przebiegały w sposób niezakłócony. Sen ma za zadanie wprowadzić nasz organizm w stan relaksacji, wyciszenia, wypoczynku, co poprzez specyficzne szlaki metaboliczne, podczas jego trwania, przekłada się na poprawę funkcjonowania układu [...]
[...] zdrowy i pyszny. Czy węgiel drzewny jest rakotwórczy? Sam węgiel drzewny jako produkt, nie jest rakotwórczy, ale już przyrządzanie potraw z węglem może mieć negatywne skutki dla naszego zdrowia. Po pierwsze smażenie potraw w bardzo wysokich temperaturach nie jest dobre, a po drugie użycie węgla do obróbki termicznej jest związane z [...]
Trijodotyronina (T3) np. w postaci liotyroniny sodowej, T4 (lewotyroksyna) w postaci lewotyroksyny sodowej oraz ich mieszanki (np. pod marką Novothyral) są niezwykle często wykorzystywane do odchudzania. Tego rodzaju zabieg nie ma żadnego sensu, jeśli ktoś najpierw nie uporządkuje kwestii diety, treningu, ogólnie rozumianego stylu życia, nie [...]
Ćwiczenie boso stało się popularne wśród niektórych bywalców siłowni, a wiele osób uważa, że dzięki tej praktyce zwiększa się siłę, mobilność i równowagę. Chodzenie boso jest dla człowieka naturalnym sposobem na przemieszczanie się, dlatego ćwiczenie bez butów jest dla niektórych po prostu wygodne. Istnieje też pewne ryzyko w takim sposobie [...]
Większość młodych ludzi bagatelizuje wpływ słońca na skórę. Często zdarza się słyszeć argument o pięknej opaleniźnie. W rzeczywistości w miesiącach letnich człowiek potrzebuje minimalnej ilości promieniowania UV, wszystko ponad ten limit powoduje uszkodzenia i przyspiesza starzenie skóry. W krótkim horyzoncie czasowym zyskujemy efekt wizualny, ale [...]
Przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jak wyobrazić sobie działanie wolnych rodników? Obierz jabłko i zostaw je na stole. Po kilkunastu minutach jabłko zacznie brązowieć - wynika to z uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty jest pożądane przez [...]
Substancje ergogeniczne, czyli takie, które usprawniają organizm, poszukiwane są przez ludzkość od tysięcy lat. Doskonałym przykładem takiej substancji ergogenicznej jest posiadająca bogatą historię badań naukowych kreatyna, którą opisano w przeglądach międzynarodowego stowarzyszenia żywienia sportowego (ISSN) z lat 2017 i 2007. Przyszłe badania [...]
[...] przekąsek. Mało tego, niektóre produkty są oznaczane jako zdrowe, „fit” i „o ograniczonej zawartości tłuszczu”. Większość ludzi niestety nie zdaje sobie sprawy, jakie skutki wywołuje nadmierna konsumpcja cukrów. Tłuszcze nasycone nie okazały się tak groźne, jak trąbiono przez 40 lat, a cholesterol pokarmowy niekoniecznie musi mieć [...]
Kiedy próbujesz zadbać o swoją dietę, ostatnią rzeczą, o jakiej myślisz, to pozostałości pestycydów na świeżych produktach, które zjadasz. Niestety większość kupowanych przez nas owoców i warzyw zawiera ślady pestycydów. Bezpieczne zdają się jedynie te organiczne, aczkolwiek też nigdy nie wiadomo… Podsumowanie Owoce i warzywa są dla ciebie dobre [...]
[...] Niestety THG łączy się z dużą siłą (ale nieselektywnie) do receptora androgenowego, progesteronu, glukortykoidów oraz mineralokortykoidów. Wywołuje to zróżnicowane skutki uboczne. Podobnie wygląda kwestia syntetycznych androgenów, takich jak MENT (7α,17α-dimethyl-19-nortestosterone; mibolerone) oraz methyltrienolone (R1881). [...]