[...] niskotluszczowymi lub bezcukrowymi dżemami (dopuszczalne są też niskoslodzone), warzywami lub owocami. - posilki tak skomponowane to posilki węglowodanowe. - Mięso i ryby lącz z duża ilością warzyw i z dozwolonymi sosami - posilki tluszczowe. - Produkty neutralne to produkty, które możesz dodać do każdego posilku: warzywa, owoce, produkty [...]
[...] alergię pokarmow. Ścisłe unikanie produktów jest jedyną metodą powstrzymania reakcji.Większość ludzi wyrasta ze swoich alergii, chociaż alergie na orzeszki ziemn, orzechy, ryby i owoce morza są uznawane jako alergie występujące całe życie. Jakie są najbardziej powszechne typy nietolerancji żywności? Nietolerancja laktozy jest najbardziej [...]
[...] ludzki wytwarza niewielkie ilości tauryny, są one zbyt małe dla osób wykonujących wysiłek fizyczny. Jej naturalnym źródłem jest mięso, szczególnie podroby (np. wątroba), ryby, małże. Najważniejsze zalety tauryny to: magazynowanie azotu (powoduje dodatni bilans azotowy) działanie antykataboliczne ograniczenie wytwarzania serotoniny, hormonu [...]
[...] rozwagą. Powinny one stanowić przynajmniej 25% ogółu energii a ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne i produkowane na ich bazie margaryny miękkie, orzechy i tłuste ryby morskie. Kwasy tłuszczowe zawarte w tych produktach są przede wszystkim wykorzystywane jako związki regulujące przemiany metaboliczne i hormonalne, natomiast w [...]
[...] z tkanki lub mleka zwierząt lądowych oraz tkanek zwierząt morskich. Źródłem tłuszczu zwierzęcego oprócz tłuszczów jadalnych (masło, smalec, słonina) są mięso i wędliny, ryby, jaja, produkty mleczne. W mięsie zależnie od gatunku zwierzęcia i części tuszy zawartość tłuszczu waha się od 3-55%, podobnie jak w wędlinach. Ryby zawierają od 0,1-13% [...]
[...] trans w minimalnych ilościach Czyli nasza dieta powinna bazować na świeżych i gotowanych warzywach, powinny znaleźć się też świeże i suszone owoce, chude i półtłuste mięsa, ryby morskie, orzechy włoskie, migdały, jaja od kur z wolnego wybiegu, ryż, ziemniaki, kasze grube, razowe pieczywo. Słowo klucz –BAZOWAĆ! Czyli opierać się,stanowić lwią [...]
[...] źródła węglowodanów, dotyczy to również wszelkich odmian cukrów w tym fruktozy,oraz zastępczych substancji słodzących Źródła białka dozwolone: Mięso białe, mięso czerwone, ryby i owoce morza, jaja oraz nabiał odtłuszczony (max 200g dziennie) (*uwaga) - w cyklu 1 i 4 proponuje spożywanie tylko mies chudych i głównie białego oraz chudych ryb, [...]
[...] i solą, uformuj 2 pulpety i ugotuj je w niewielkiej ilości bulionu. Surówka z utartego zblanszowanego selera, małego jabłka i łyżki jogurtu naturalnego. Duszona ryba: 150 g ryby uduś z cebulą i marchewką. Surówka z czerwonej i żółtej papryki z łyżką jogurtu naturalnego i posiekaną świeżą bazylią. Ryba pieczona: 150 g ryby oprósz ziołami i upiecz [...]
[...] nie można z nich rezygnować. Dobre tłuszcze – nienasycone. Obniżają zły cholesterol, wzmacniają układ nerwowy i krążenia. Źródła: nieprzetworzone tłuszcze roślinne: orzechy, ryby, oliwka z oliwek, Złe tłuszcze - nasycone. Podwyższają zły cholesterol, obciążają cały układ krwionośny, otłuszczenie wątroby, serca itp. Źródła – tłuszcze pochodzenia [...]
[...] źródła węglowodanów, dotyczy to również wszelkich odmian cukrów w tym fruktozy,oraz zastępczych substancji słodzących Źródła białka dozwolone: Mięso białe, mięso czerwone, ryby i owoce morza, jaja oraz nabiał odtłuszczony (max 200g dziennie) (*uwaga) - w cyklu 1 i 4 proponuje spożywanie tylko mies chudych i głównie białego oraz chudych ryb, [...]
[...] i długiemu życiu: nieprzetworzona żywność świeże owoce i warzywa oliwa z oliwek Extra Virgin kasze w tym gryczana mąka z pełnego przemiału soczewica, groch, fasola, soja ryby chude - białe mięso. Oto składniki diety śródziemnomorskiej, które oprócz ryb, soczewicy i oliwy z oliwek mogą być produkowane przez polskiego rolnika. Badania [...]
[...] pić tylko zimne, świeże, ale ciągle przypomina, że powinno się jadać bardzo niewiele i wszystkie pokarmy bardzo dobrze przeżuwać. Radzi ograniczyć do minimum mięso kawę ryby i herbatę. Tę ostatnią należy pić bardzo słabą i bez cukru. Potrawy mączne natomiast powinniśmy całkowicie wykreślić ze swojego jadłospisu. Harry Benjamin twierdzi, że [...]
[...] mięśnie nie były spalane dla uzupełnienia zapasów energii. Jedz dobrej jakości, chude mięso, na przykład polędwicę wieprzową i wołową, piersi z kurczaka lub indyka, tłuste ryby albo udziec barani. Tłuszcz: eliminuj nadmiar Skoro już wiesz, skąd wziąć zdrowe tłuszcze, czas ograniczyć całkowitą ilość tłuszczy, które zjadasz. Musisz zmusić swoje [...]
[...] masło). Do badań użyto dwóch studiów. Jedno badanie "Oxford Vegetarian study" -uwzględniło szeroką grupę grupę partycypantów. Od wegan poprzez wegetarian, ludzi jedzących ryby aż po typowych mięsożerców. Dzięki tak szerokiemu doborowi uczestników, uzyskano- a jakże- szerokie wyniki. Od poziomu 6-7% nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie u [...]
[...] Zacznijmy od piramidy zdrowego odżywiania. Ce****e ją duże spożycie produktów zbożowych i warzyw. W mniejszym stopniu występują w niej składniki takie jak owoce, nabiał, ryby, mięso i jego przetwory. Na samym szczycie piramidy są tłuszcze oraz słodycze.Dieta oparta o piramidę ma za zadanie również zaspokajać potrzeby naszego organizmu o [...]
JEDZENIE BEZ MIĘSA)o95%MNIEJSZE RYZYKO RAKA,o 99%CHORÓB SERCA,o90%-PRZEDWCZESNEJ ŚMIERCI Wśród wegetarian aż o 95%. mniejsze jest ryzyko zachorowania na raka, o 99% ryzyko choroby wieńcowej serca, wreszcie o 90% - przedwczesnej śmierci - to dane z najszacowniejszego pisma medycznego "British Medical Journal"=wyniki z 13 lat badań stanu zdrowia 11 [...]
[...] spuściznę. Wskazuje, że ludzie, aż do bardzo niedawna, byli myśliwymi - zbieraczami, których dieta składała się z kombinacji chudych pokarmów zwierzęcych (wliczając ryby) i nie hodowlane warzywa i owoce. Bazując na tych analizach diet 229 pre modernistycznych kultur, Cordian wywnioskował, że „przeciętna" starożytna dieta zawierała 55% [...]