[...] żywność jak najmniej przetworzoną 2. nie boj sie tłuszczów to nie one, lecz węglowodany proste są winne otyłości 3. w miarę możliwości spożywaj mięso, włączając w to ryby, owoce morza, drób, wołowinę, baraninę, dziczyznę, podroby i jaja pochodzące od zwierząt dzikich lub pochodzące z hodowli gdzie zwierzęta maja stały dostęp do naturalnie [...]
[...] razowe - kasza - warzywa i owoce Źródłem białka w moich posiłkach jest: - mięso, głownie pierś z kurczaka, wieprzowina i wołowina - jajka - twaróg półtłusty - biały ser - ryby Źródłem tłuszczy w moich posiłkach jest: - oliwa z oliwek - orzechy uwielbiam je:D - masło - ryby W mojej codziennej diecie znajduje się dużo ryb, piersi z kurczaka, [...]
[...] i łagodzenie stanów depresyjnych, co może istotnie poprawiać samopoczucie. Fenyloalanina znajduje się w pokarmach zawierających dużo białka, takich jak: mięso, jaja, ryby, mleko, ser oraz (w mniejszych ilościach) w produktach zbożowych, warzywach i owocach. TRYPTOFAN przekształcany jest w serotoninę. Serotonina ma działanie hamujące [...]
[...] niż białka jest niezbędne dla uzyskania optymalnej sprawności. Dla zaspokojenia potrzeb białkowych powinno wystarczyć uwzględnienie w diecie produktów takich, jak: mięso, ryby, jajka, mleko, ziarna zbóż i ziemniaki. 4. Dane dotyczące witamin. Witaminy są niezbędnymi składnikami, które zapoczątkowują reakcje biochemiczne w organizmie. Chociaż [...]
[...] jest materiałem budulcowym - z jego cząsteczek organizm produkuje własne potrzebne mu białka. Istotnym źródłem białka w naszej diecie, poza mięsem, mogą być także ryby, nasiona roślin strączkowych a także sery i jaja. W zbilansowanej diecie ważne jest, aby spożywać białko w ilości odpowiadającej indywidualnemu zapotrzebowaniu danej [...]
[...] Zalecane dzienne spożycie - 700 do 1200 mg ŹRÓDŁA FOSFORU sery podpuszczkowe ok. 500 mg/100g fasola, groch ok. 400 mg/100g sery twarogowe, jaja ok. 200 mg/100g mięso, ryby 150 - 200 mg/100g ciemne pieczywo 100 - 300 mg/100g Fosfor w produktach spożywczych występuje naturalnie, ale może być do nich dodawany jako tzw. substancje dodatkowe [...]
[...] można spożywać nawet w formie surowej pod postacią tak zwanego ,, tatara". Chodzi o dwa razy mieloną wołowinę bardzo wysokiej jakości, można też ewentualnie użyć w tym celu ryby ( łososia ). Surowej ryby można również spróbować pod postacią japońskiego sushi. Tę potrawę możemy jednak spożywać jedynie w małych ilościach, przeważa bowiem w niej [...]
[...] wytwarzanych w organizmie. Produkty zawierające białko są uszeregowane wg ich biologicznej wartości produkty o najwyższej wartości pochodzą od zwierząt: mięso, jaja, nabiał, ryby i drób. Znacznie mniejszą wartość biologiczna posiadają zawarte w produktach roślinnych takich jak pszenica, fasola, kukurydza, ryż, groch, orzechy. One powinny być [...]
[...] wytwarzanych w organizmie. Produkty zawierające białko są uszeregowane wg ich biologicznej wartości produkty o najwyższej wartości pochodzą od zwierząt: mięso, jaja, nabiał, ryby i drób. Znacznie mniejszą wartość biologiczna posiadają zawarte w produktach roślinnych takich jak pszenica, fasola, kukurydza, ryż, groch, orzechy. One powinny być [...]
[...] w okres andropauzy powinni wyraźnie zwiększyć ilość tego składnika pokarmowego w diecie. Na talerzu powinny więc dominować takie produkty jak chude mięso i produkty mięsne, ryby, chude mleko i przetwory mleczne, gdyż zawierają one znaczne ilości pełnowartościowego białka o zbilansowanym składzie aminokwasowym. Wspaniałym uzupełnieniem codziennej [...]
[...] frytki, chipsy i szybkie jedzenie. Tłuszcz zwierzęcy, a przede wszystkim ten towarzyszący mięsu czerwonemu też powinien stać Ci się obcy. Jeśli mięso - to tylko drób lub ryby, one także są źródłem białka (tak jak mięso zwierząt rzeźnych), a na dodatek zawierają mniej tłuszczu i cholesterolu oraz korzystny skład kwasów tłuszczowych. [...]
[...] przyswajalność, która wynosi ok. 92%. Są one przede wszystkim źródłem witamin A, B i D. Zawartość tłuszczu w mięśniach ryb stanowi kryterium podziału ryb na trzy grupy: 1) ryby tłuste, zawierające powyżej 5% tłuszczu ( m.in. cesta, halibut, łosoś, troć, makrela, szprot, śledź, węgorz, sardynka), 2) ryby średnio tłuste, zawierające 1-5% [...]
[...] w aminy biogenne ( histaminę, tyraminę, putrescynę czy kadawerynę), do których zaliczyć możemy niektóre gatunki serów ( brie, camembert, cheddar, emmentaler, mozarella), ryby solone, wędzone i marynowane, wędliny (np. salami), wątróbka, a także piwo, wino czerwone, czekolada, przejrzałe owoce ( banany, awokado czy figi). Zawartość amin [...]
[...] pełnowartościowe pod względem składu aminokwasów (zawierają w sobie pełną pule aminokwasów egzogennych). Do takich produktów należą głównie pokarmy zwierzęce : mięso mleko ryby jaja Ok czyli już wiemy że jesli idzie o dostarczanie organizmowi białka to powinnismy się skupić własnie na tej w/w grupie produktów. Ale co z innymi źródłami białka ? [...]
[...] są smaczne i przede wszystkim świeże wędrują na talerz kulturysty. Ryby posiadają wartościowe białko, którego ilość waha się w granicach 6-19g/100g w zależności od gatunku ryby. Białko to zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne (niezbędne), które są konieczne do budowy tkanek. Istotnym jest, że przyswajalność białka ryb wynosi do 97%, więc [...]
[...] w mięśniach zwiększa zapotrzebowanie organizmu na łańcuchy aminokwasów w diecie. Proteina znajduje się w takich pokarmach, jak jaja, chude mięso wołowe, kurczaki, indyki, ryby, chude produkty mleczne. One właśnie powinny stanowić składniki kulturystycznej diety. Tłuszcz to najmniejszy ilościowo składnik diety, który stanowi dobre źródło [...]