[...] indyki mniej faszerują chemią bo kiepsko to znoszą i zdychają, a poza tym po kolorze mięsa widać czy wodę w pierś pakowali. Sam próbowałem się przerzucić na inne mięsa, ryby itd. ale mimo tego, że z kasą u mnie w miarę dobrze to jednak wydawanie kilkuset złotych miesięcznie na samo mięso bolało. Za mało mi chyba zależy :) W kraju bieda a [...]
[...] betainy, cynku, choliny i metioniny. Cholina jak już pisałem -> lecytyna więc żółtka jaj. Metionina to aminokwasy egzogenny więc dostarczasz go z białka w diecie, mięso, ryby, jaja, nawet wpc. Cynk to np pestki dynii. B12 i B6 - mięso i jaja, a także dużo witamin z gr. B masz w warzywach liściastych, szczególnie zielonolistnych jak sałata, [...]
[...] (to sprawdzony sposób na śniadanie, po niej akurat mnie nie "wywala") ale jeżeli w ogólnym rozrachunku nadal będzie nie tak - owsianka też wyleci. Zostają oczywiście także ryby, mięso, jaja, ser żółty i twaróg w rozsądnej ilości. Czy płatki ryżowe i kleik raz na jakiś czas będą złym wyborem? Rozważam też kefir, bo jak wspominałam dobrze na mnie [...]
[...] dietetyczne: Ogranicz tłuszcze do około 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Białko w Twojej diecie powinno pochodzić z jak najchudszych produktów typu nietłuste ryby, piersi kurczaka i indyka bez skóry, białka jaj. Ogranicz jedzenie owoców, jeśli już to spożywaj je możliwie na początku dnia. Jedz możliwie tylko węglowodany złożone [...]
[...] dietetyczne: Ogranicz tłuszcze do około 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Białko w Twojej diecie powinno pochodzić z jak najchudszych produktów typu nietłuste ryby, piersi kurczaka i indyka bez skóry, białka jaj. Ogranicz jedzenie owoców, jeśli już to spożywaj je możliwie na początku dnia. Jedz możliwie tylko węglowodany złożone [...]
[...] przed tym jak wpadła mi w ręce "Dieta bez pszenicy") a także słodzonych jogurtów i serkow wiejskich. To się zbiegło z przypadkową dosyć zmianą pare lat temu - zaczęłam jeść ryby nawet pare razy w tygodniu (wcześniej rzadko) i przestałam oszczędzać na orzechach. A owoce w diecie ludzi myślę że na pewno były, tylko że mniej słodkie, i nie przez [...]
[...] B12 nie jest syntezowana ani przez zwierzęta, ani przez rośliny wyższe, ale tylko przez bakterie. Głównym jej źródłem są produkty zwierzęce, zwłaszcza wątroba i mleko, ryby. W niewielkim stopniu jest tworzona przez bakterie w przewodzie pokarmowym, skąd jest wchłaniana tylko w obecności tzw. czynnika krwiotwórczego wewnętrznego. Bogatym [...]
[...] zrezygnować z cukrów prostych ( w tym z carbo, gainerów, soków itp.) -kontrolować spożycie tłuszczu - dostarczać białko z najlepszych źródeł: chude mięso, jaja, nabiał, ryby, odzywki oparte na białkach serwatkowych (whey), albuminie jaj (egg) (a nie na śmieciach z allegro) Zmniejszenie spożycia białka dokonujemy stopniowo, równolegle z [...]
[...] tak na przykład specjalne pożywienie szwajcarskich atletów zawierało miski świeżej śmietany. W Afryce dr Price odkrył, że zespoły, których dieta była bogata w tłuste mięso, ryby, i narządy wewnętrzne, takie jak wątroba, stale odnosiły sukcesy w zawodach atletycznych, oraz że spożywające mięso plemiona zawsze dominowały nad plemionami, których [...]
[...] masę nie używałem jak i przez całą redukcję też były mi zbędne. Jakoś nie jarają mnie te sosiki, galaretki zero i inne fit pierdoły :) Wolę tą kasę wydac na mięso, jaja, ryby czyli to co normalnie jadam, chociaż fakt ryby mało co lecą bo u mnie głównie posiłki składają się z ryżu, kury/indyka, oliwy z oliwek. Na śniadanie jaja + indyk i tak [...]
[...] jeśli pytanie juz padło. Zastanawiam się nad białkiem w diecie a mianowicie jego źródłem. Czy istnieje jakaś hierarchia w diecie kulturysty np. Mięso jaja wpi wpc ryby cos w rodzaju piramidy zdrowego żywienia. Czy źródło ma bardzo duże znaczenie? Czy możemy jeść czegoś więcej bo nam bardziej smakuje i łatwiej się przyrządza i jak to [...]
[...] większe dawki tej witaminy -maksymalnie do 15 mg na dobę. Wit. B3 Nazywana często wit. PP. Pokarmami zawierającymi stosunkowo duże ilości wit. B3 są drób, chude mięsa, ryby. kasze gruboziarniste, pieczywo razowe (ciemne) . Niacyna bierze udział w procesie utleniania komórkowego, ułatwiając wytworzenie energii na drodze tlenowej. [...]
[...] pełnotłuste - analogicznie, dobrze trawione, aczkolwiek po twarogu mam wrażenie, że trochę bardziej nachodzę wodą, nie jakoś szokująco, ale jednak retencja większa. Tłuste ryby - no kto nie lubi tłustych ryb? dobrze je trawię, dobrze się po nich czuję. Wzdęć nie ma. Orzechy i nasiona - orzechy trochę dłużej się trawią, więc przez jakiś czas [...]
[...] -Panie profesorze. Na czym polega podstawowy błąd, jaki popełniamy na co dzień, jedząc śniadania czy obiady? -Nasze posiłki możemy podzielić na cztery grupy: białka ( mięso, ryby, jaja), węglowodany ( chleb, miód, cukierki, ziemniaki), tłuszcze ( masło, olej, smalec) i pokarmy roślinne ( warzywa, owoce, soki). Cały problem polega na tym, że [...]
[...] aby dowalać stopniowo z trenu na tren. RESZTA ODCZUĆ Jadę z tematem na 100%. Zero ustępstw/odstępstw. Regularny trening. Dieta czyste PALEO (tylko gotowane i pieczone mieso/ryby/owoce morza), żadnych sztucznych dodatków, zero alko i używek. Cel masa. Węgle tylko po trenie, kcal ~3000 na razie, białko na poziomie 3g/kg, reszta tłuszcze. Zaczynam [...]
[...] - pewnie nikogo nie zaskoczę, pisząc, iz dieta PALEO wychodzi zdecydowanie drożej od standardowej, zbilanmsowanej diety.. Gro wydatków, to oczywiście dobrej jakości mięso i ryby/owoce morza, które do najtańszych nie należą. Z kolei produkty, które wyeliminowałem są tanie jak barszcz.. Dokonałem jednak paru "odkryć", jak serca drobiowe, dzięki [...]
[...] zaczął się od momentu kiedy na rynku pojawił się taki wachlarz suplementów, dawniej kulturyści wcinali białko w pożywieniu i też rośli, podstawą diety od zawsze uchodziły ryby, czerwone i białe mięso, w każdym z tych produktów występują poza białkiem również tłuszcze i węglowodany, dlatego też mikroskładniki były odpowiednio zbilansowane, dziś [...]