Jeżeli chodzi o białko to tak jak pisała koleżanka, mięso, ryby, warzywa strączkowe. Z piersi i z łososia raczej za dużo węgli nie dostarczysz ;-) A jak dobrze zrobi się mięso to można je polubić. Kiedy przestaniesz jeść musli to i na dodatkowe węgle ze strączkowych miejsce się zrobi. Co do nabiału słyszałam, że 150g dziennie to optymalna dawka, [...]
[...] takie jak ryż biały, kasza kus kus, ziemniaki, biały makaron... Jako źródło białka po treningu wybieraj produkty nie zawierające tłuszcze takie jak chude mięso, białka jaj kurzych, chude ryby. Tłuszcz spowalnia sorpcję składników odżywczych co spowalnia regenerację organizmu po treningu (a to potrzebne do anabolizmu-rozwoju mięśni).
[...] jak najmniej przetworzone. Z pośród węglowodanow masz do wyboru: kaszę, ryż, makaron, pieczywo razowe, płatki owsiane, owoce, warzywa, z pośród białek: jajka, mięsa, ryby, sery twarogowe, jogurty, natomiast spośród tłuszczy: oliwę z oliwek, olej lniany, orzechy, pestki itd. Poczytaj jeszcze trochę, a następnie zabierz się za ułożenie [...]
[...] się w przypadku takiej diety jedynie na noc. Ser żółty dawaj tłusty Posiłek 2 OK. Z zaznaczeniem, że ryż/makaron razowy. Posiłek 3 Gdzieś Ci uciekł Posiłek 4 Nie piecz ryby (jeśli tłusta), gdyż kwasy o-3 są bardzo nietrwałe i szybko ulegają rozkładowi pod wpływem temperatury. Owoce daj po treningu, gdyż fruktoza w pierwszej kolejności [...]
2 g wegli ok w razie czegos mozesz obciąc wegle w poznijeszym etapie redukcji 2 g białak tez ok a reszta tłuszcze zwiezece i roslinne ( najlepij tłuste mieso, jaja oliwa ryby mórz pólnocnych ,nasiona , masło orzechowe) oczywiscie te mieso to w zaleznosci od posilku w którym bedzie (potreningowy itp itd) bcaa, glutamina w zaleznosci od Bf% przy [...]
[...] białkiem i utrudnia wchłanianie się innych składników odżywczych. Przed treningiem zdecydowanie mięso/ryba + np. ten makaron - najlepiej z mąki durum. Ogólnie mięso i ryby są lepszym źródłem białka niż twaróg, a około treningowo szczególnie zależy nam na najlepszych źródłach a do posiłku nie piłbym za dużo ponieważ woda czy herbata mogą [...]
[...] węgle+mieso. serek wiejski w tym przypadku to kiepski pomysl. w VI daj twarog poltlsuty+oliwe/orzechy. generalnie masz bardzo duzo nabialu w diecie- pozmieniaj to na mieso/ryby. tlustych ryb wlasnie najbardziej brak, roznych mies, wszedzie warzywa dodaj, owoce MUSISZ wliczac w bilans bo to cukry i jedzac je ot tak, autoamtycznie podwyzszasz [...]
Przede wszystkim, nie jadłbym sera białego codziennie, a jeśli już, to nie w ilości 500g. To produkt dość słabiutki, więc proponuje w tej kwestii inwestować w inne produkty nabiałowe, a jakos główne źródło białka obrać mięso/ryby. Czasami lepiej jest zjesc mniej białka, z lepszej jakosci produktu.
[...] + warzywa, więc dodaj całe mięso i węgle i podziel na 4 porcje (prócz śniadania), tak żeby się zgadzało mniej więcej po równo czyli np. 80 gram ryżu/kaszy i 100 gram mięsa/ryby. Nawet jak jesteś w szkole to spokojnie dzień przed wieczorem możesz taki posiłek zrobić i wrzucić do pojemnika. A jak to z ostatnim posiłkiem ? jogurt, ser i oliwa ? [...]
[...] + 40 gram orzechow wloskich Kcal mam okolo 3300 bialka ~300 gr. w dni wolne mam okolo 2900 kcal. Wtedy wegle zjadam tylko na sniadanie a reszte dnia posilki z miesa lub ryby plus tluszcze. Do posilkow staram sie zjesc 200 gram szpinaku lub 200 gram brokul Pod koniec miesiaca zejde na 3000 kcal Zmieniony przez - Marcin_Olb w dniu 2009-07-20 [...]
[...] źródeł wartościowego jedzenia - pierś z kurczaka to nie jedyne dostępne mięso (poza piersią są też inne części jak np. udziec, podroby, jedz też wołowinę, wieprzowinę, ryby) - za dużo nabiału. Jeśli bez niego nie możesz przeżyć to zostaw sobie w jednym posiłku maks. I najlepiej nie codziennie. Chudy twaróg wymień na półtłusty lub tłusty - w [...]
[...] wszystkich nawyków zywieniowych - staraj się unikac słodycy, słodkich napoi, fast foodów, chipsow to na początek , wprowadz więcej zrodła białka takich jak mieso, jajk,a ryby czy owoce morza. Dodawaj do tego jakieś węglowodany takie jak kasze,ryze,makarony,ziemniaki,płatki owsiane. W miare mozliwości też tłuszcze zdrowe czyli orzeczy,siemię [...]
Volter14 po co Ci odżywka w tym wieku ? ciesz się chłopie życiem staraj się jeść mięso w ciagu dnia i ryby / jajka a na noc twaróg jedz dobre źródła ww i dbaj o warzywa i tłuszcze .... imo strata kasy a jeśli chcesz zaimponować komuś to wstrzymaj się i zaimponuj więdzą o odżywianiu
[...] pozwole sobie skopiowac to, co kiedys Marta napisala: Zalecenia dietetyczne dla ciebie: - jedz 5-6 posiłków dziennie, starajmy się by przynajmniej 3 zawierały mieso, lub ryby - komponuj je tak, by każdy zawierał porcje białka, porcje warzyw, do trzech posiłków dodaj porcje tłuszczu (możesz go również dowolnie rozbić) i do trzech dodaj porcje [...]
[...] Błonnik 0,72 g Ad1) W tłuszczach jadalnych kwasy tłuszczowe są ZAWARTE a ponadto zawierają pewną część innych składników : glicerolu, wody Ad2) odżywka białkowa nie może stanowić substytut głównego źródła białka, tylko stanowić jego uzupełnienie. Nie musisz jeść piersi, może być to inne mięso, nawet tańsze : choćby podroby, udka z kurczaka, ryby
Nie zaszkodzą. Jednak zastanawia mnie dlaczego nie mięso, ryby, jaja, tylko męczysz się z twarogiem? ok dzięki za odp a co do twarogu dlatego ze wcześniejsze 3 posiłki składają się z mięsa a z owocami twaróg wchodzi gładko i smakuje,czasem wymieniam z jajkami.
[...] przedtem 50.8 teraz 50.4 jak widzicie po dupie jest nie wiem co robie zle. Moze mi cos doradzicie Panowie w diecie nie oszukuje stosuje najlepsze zrodla bialek wolowina drob ryby nie jestm zadnych cwiartek czasami zdazy mi sie zjesc mrozone ryby ale to jak juz swiezych niema a tak staram sie jesc swieze tluszcze to olej lniany oliwa z oliwek [...]
[...] mogłeś na przykład mylić się w obliczeniach, jak napisał flex1976, bo kalkulatory i tabele kalorii nie zawsze idealnie odzwierciedlają rzeczywistość. Wystarczy, że jedząc ryby zawyżałeś ilość zjadanego tłuszczu, a one były tak naprawdę chudsze - mogła z tego wyniknąć różnica w kaloryczności, wpływająca na szybkość utraty tłuszczu. Pozdrawiam.
uuu a grillowej to juz z pol roku nie uzywalam. Trzeba sie bedzie przeprosic. No i wobec tego co piszesz, mam teraz rozkminke czy powinnam smazyc na tluszczu (nie uzywam panierek, samo mieso, ryba + przyprawy) Ja tłuste mięsa czy ryby smażę bez tłuszczu, a chude z odrobiną masła klarowanego.