SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

proteiny

  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] żadnych przeciwwskazań do stosowania carbo lub vitargo, o ile obliczysz najpierw swoje zapotrzebowanie na węglowodany. Może się okazać, iż masz wielkie braki, jeśli chodzi o proteiny (WPC, WPH, WPI, kazeina, białko jaja, wołowina, wieprzowina, kurczak, indyk ryby itd.), a z kolei bez trudu pokrywasz zapotrzebowanie na węglowodany. Jeśli chodzi o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28690 Data: 2018-10-09 12:10:47
  • Okno anaboliczne

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    [...] efekty hipertroficzne (oczywiście do pewnego, ściśle określonego poziomu). Istnieją nikłe przesłanki, by sądzić, iż dostarczanie jednorazowo, po treningu powyżej 40 g proteiny serwatkowej przyniesie większe przyrosty masy mięśniowej. Z badań naukowych wiemy, że nawet kiepsko wytrenowany (staż około roku), dość lekki mężczyzna (72-82 kg, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6636 Data: 2017-08-16 10:06:31
  • [...] Ludzie różnią się nie tylko genetycznie, ale także pod względem tolerowania (lub nie) pewnych pokarmów, pod względem nawyków żywieniowych. Tak samo zapotrzebowanie na proteiny i szybkość wykorzystywania białka mogą być odmienne. Przykład? Osoby nieaktywne fizycznie potrzebują mało białka, szacuje się, że 0.8 – 1 g / kg masy ciała. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6713 Data: 2019-04-26 11:43:47
  • [...] Nie, nikt tego nie udowodnił. Wręcz przeciwnie, w licznych badaniach duża podaż protein przyczyniała się do redukcji tkanki tłuszczowej. Nie powinno to dziwić, gdyż proteiny są bardzo słabym źródłem energii, a po aminokwasy zgromadzone w mięśniach organizm sięga w ostateczności. Poza tym organizm chętnie i łatwo ponownie wykorzystuje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2862 Data: 2018-12-10 11:22:36
  • [...] potrzebne. Czy to prawda? Czy białka roślinne są sobie równe? Jaki rodzaj białka jest najlepszy? Czy białko ma wpływ na system odpornościowy? Kiedy jest najlepsza pora na proteiny? Co jest ważniejsze: białko czy węglowodany? A czy można stworzyć nadwyżkę energetyczną proteinami? Wbrew temu, co mówił kiedyś np. jeden z najlepiej rozpoznawalnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10587 Data: 2018-10-16 13:11:17
  • Tłuszcz i węglowodany: tuczący duet?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] na tłuszcze. Podsumowanie Nie można stawiać na równi kalorii pochodzących np. ze słodzonych napojów, miodu, dekstrozy czy fruktozy, z tymi które zapewniają tłuszcze czy proteiny. Nie znaczy to także, że cukier stołowy czy węglowodany złożone są szkodliwe dla człowieka, gdy nie są nadużywane. Po prostu należy zbilansować ich ilość w diecie. Z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3244 Data: 2019-07-16 22:56:14
  • Węglowodany na masę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] sensowność tego założenia, jednak czy słusznie? Z pewnością węglowodany są jednym z tańszych źródeł energii. Najdroższym składnikiem diety kulturysty są wysokiej jakości proteiny oraz tłuszcze (np. awokado, migdały, orzechy, nasiona, tłuszcz zawarty w rybach, olej lniany, oliwa z oliwek). Dlatego właśnie powszechnie fałszuje się np. oliwę z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9729 Data: 2018-09-03 15:35:34
  • Białko, ile razy dziennie? Czy muszę jeść białko co 3h?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] nefropatiach i w konsekwencji wiodący do rozwoju niewydolności nerek. Można mu przypisać funkcję koła zamachowego w tej samonapędzającej się machinie. Czy muszę dostarczać proteiny co 3 godziny? Moore podawał proteiny 24 młodym, trenującym mężczyznom. Ćwiczyli oni 4-6 razy w tygodniu. Wykonali trening nóg w warunkach eksperymentalnych: 5 serii [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15500 Data: 2019-03-17 09:16:15
  • [...] które spożywały alkohol, jego stężenie we krwi było podniesione w trakcie regeneracji, fosforylacja mTOR Ser2448 2 h po wysiłku, była wyższa w grupie, która spożywała proteiny, w porównaniu do grup ALC-PRO i ALC-CHO, fosforylacja p70S6K (marker szybkości syntezy białek mięśniowych) była wyższa 2 h po wysiłku w grupie, która spożywała [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7315 Data: 2019-04-09 08:43:41
  • [...] też, iż do uszkodzeń nerek mężczyzny mogła doprowadzić kreatyna (na potwierdzenie czego przytoczono tylko 3 kiepskiej jakości badania, opisy przypadku) czy dieta bogata w proteiny. Tymczasem miliony ludzi stosuje dietę wysokobiałkową, a od kilkudziesięciu lat większość kulturystów dostarcza o wiele więcej protein, niż reszta populacji (spotyka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8200 Data: 2019-09-04 12:24:35
  • Problem doboru odpowiedniego prezentu wraca każdego roku, osoby trenujące często stosują specyficzną dietę, mają wyrafinowaną odzież i specjalistyczny sprzęt. Znam przypadki kupowania zupełnie nieprzydatnych prezentów (książek o podstawach treningu dla osoby zaawansowanej) albo, co gorsza, odżywek, sprzętu czy ubrań, których dana osoba ma w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14060 Data: 2017-12-16 17:02:04
  • [...] zawodnika (czyli nawet do 180 g białka dziennie), a panowie przebiegli aż 20 km. Zastosowano specjalne, znakowane białko jaja, aby oszacować zapotrzebowanie sportowców na proteiny. Na podstawie wielu skomplikowanych pomiarów i obliczeń oszacowano, iż biegacze potrzebują od 1.65 do 1.83 g białka dziennie. Dodam, iż w rekomendacjach dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5154 Data: 2018-09-10 11:50:39
  • Co jeść na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] (najlepiej było to widać od lat 60. do lat 80. XX wieku). Czy dieta jest naprawdę tak ważna? Czy mogę jeść w McDonald’s, bo to przecież węglowodany, tłuszcze i proteiny? Co się dzieje, gdy zjadam niewłaściwy pokarm? Co z tym sodem? Czyli jednorazowy wyskok rujnuje moją dietę? Jakie powinienem jeść proteiny? Czy ma znaczenie, jak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6836 Data: 2018-09-19 16:31:13
  • [...] Białka pełnowartościowe zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy w proporcjach potrzebnych człowiekowi. Należą do nich białka mleka, jaja, częściowo białka mięsa (proteiny serwatkowe, jako produkt otrzymywany z serwatki białkowej również są cennym dodatkiem do diety). Białka częściowo niepełnowartościowe wystarczą do życia, ale są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5181 Data: 2019-03-12 09:48:25
  • [...] co prowadzi nie tylko do pozbywania się tkanki tłuszczowej, ale i do rozpadu mięśni. W żadnym z badań nie stwierdzono, by odżywki uzupełniające dietę w węglowodany czy proteiny były szkodliwe dla zdrowia. Więc, jeśli boisz się „działania anabolicznego”, nie jedz pokarmu, bo jest on silnym anabolikiem. Wbrew obiegowym opiniom, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12191 Data: 2019-03-02 15:06:52
  • Najlepsze białko

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Które białko jest najlepsze? Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7514 Data: 2018-09-07 13:31:57
  • Glikogen, fruktoza - jak to jest?

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    Niestety żyjemy w świecie dezinformacji. Wydawałoby się, iż książki powinny być renomowanym źródłem. Niekoniecznie... W publikacji Katarzyny Matella „Poradnik trenera. Body logistic system” znalazłem tyle błędów merytorycznych, iż mógłbym napisać kilkunastronicową recenzję. Nie można zresztą jej do końca obwiniać, gdyż te same mity są powielane [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2895 Data: 2019-03-13 09:50:36
  • [...] ma mniejsze znaczenie przy klasycznym treningu siłowym), Reperacja tkanek (najlepiej zapewnić dowóz białka, węglowodanów oraz odpoczynek). Dla siłaczy pierwszoplanowe są proteiny. Można je dostarczać przed i po wysiłku, z kolei węglowodany w kolejnych godzinach po wysiłku, jeśli trening był odpowiednio intensywny. Wbrew opiniom [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3727 Data: 2020-05-04 07:45:30
  • [...] Takie samo zjawisko stwierdzono przy porównywaniu posiłku bogatego w węglowodany i z niewielką domieszką protein oraz tłuszczów oraz drugiego, zawierającego głównie proteiny i tłuszcze (czysta wołowina, bez dodatków). Źródło: Lin F. Chang i wsp."Adverse effects on insulin secretion of replacing saturated fat with refined carbohydrate but [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4045 Data: 2019-03-09 09:15:22
  • [...] deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży białka, przy umiarkowanej podaży tłuszczów. W dietach wysokobiałkowych proteiny dostarczają od 20 do 30% całkowitej dziennej podaży energii. Sugeruje się, że takie diety mogą zapewnić większą utratę masy ciała, niż diety o niższej zawartości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2729 Data: 2020-04-08 18:21:12