SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

oleje

  • Zaraz obok garnka jest niezbędnym naczyniem w kuchni, dzięki któremu nasze potrawy są wspaniale wysmażone, podduszone czy grillowane. Patelnia, bo to o niej mowa, jest kluczem do przygotowania dobrych potraw. Rozpoczynając od smażenia steków, omletów, makaronów oraz innych potraw idealnych na każdą porę dnia.  Jeśli zakupimy patelnię bez powłoki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12785 Data: 2017-11-26 00:13:01
  • Jakie lody mają najmniej kalorii?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Lody na redukcji kojarzą się raczej z cheat'em, ale kto powiedział, że nie można zjeść lodów po treningu, jeśli mają ciekawy skład? Osobiście nie znam nikogo, kto nie przepadałby za lodami, każdy ma swój ulubiony smak. Jedni lubią, gdy lody oblane są białą czekoladą, inni zaś gorzką, a jeszcze inni wolą lody oblane czekoladą z orzechami. Swoich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24324 Data: 2017-10-09 09:59:42
  • Która chałwa najlepsza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] porównać. Wielu z was, kocha chałwę za jej oryginalność i niepowtarzalny smak. Niestety zazwyczaj te spotykane w sklepach przepełnione są syropem glukozowym, utwardzonym olejem roślinnym i małą zawartością procentową sezamu, co stawia taką chałwę w złym świetle. Czy możemy od czasu do czasu nacieszyć się jej dobrocią? Na co zwracać uwagę przy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27832 Data: 2017-09-09 11:13:39
  • Mikrobiota jelitowa a odchudzanie

    Artykuł
    Odchudzanie

    [...] to: Wyeliminowanie z diety pokarmów będących źródłem izomerów trans kwasów tłuszczowych obecnych w przetworzonej żywności pod postacią składników takich, jak uwodornione oleje roślinne oraz tłuszcz cukierniczy i tych powstających podczas obróbki termicznej w wysokiej temperaturze z udziałem olejów zasobnych w wielonienasycone kwasy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6016 Data: 2017-05-18 07:52:11
  • Schab czy kurczak?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W świecie sportów siłowych wiemy, jak ważna jest dieta oraz dostarczenie wszystkich makro- i mikroelementów. Nikt nie zaprzeczy, że ilość i jakość białka jest szczególnie ważna u osób aktywnych, a w szczególności w branży kulturystycznej. Najczęściej w naszej diecie to właśnie mięso gra istotną rolę, dzięki niemu możemy w łatwy sposób dostarczyć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28323 Data: 2017-11-18 12:47:11
  • Jak nas oszukują? Etykiety i skład żywności.

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Właściwie mógłbym na ten temat napisać małą książkę, a nie krótki artykuł. W mniejszym stopniu przytaczam ewidentne oszustwa, z jakimi masz do czynienia, kupując żywność. To nie zawiera E, więc jest dobre! Przykro mi, ale producenci wcale nie muszą używać kodu E! Wiele osób uważa, iż chemiczne dodatki do żywności są niezmiernie szkodliwe dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6657 Data: 2017-12-10 01:10:48
  • Czy tłuszcz szkodzi? Rodzaje kwasów tłuszczowych

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ilości wśród tłuszczów roślinnych (64,44 g) – „przebijają go” tylko olej z pestek winogron czy olej szafranowy. Równie niekorzystny (pod względem proporcji o3/o6) są oleje: sezamowy czy z zarodków pszennych. I wcale nie chodzi już o samo smażenie, tylko o to, iż w diecie zachodniej przeważają tłuszcze omega-6, a bardzo mało jest kwasów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1389 Data: 2020-04-14 09:22:36
  • Kwasy omega-3 słyną ze swojej wszechstronności, jeśli chodzi o działania prozdrowotne. Chociaż nie wszystkie mechanizmy stojące za tym są dobrze poznane, to jednak w dietach typu zachodniego, które powszechne są nie tylko na Zachodzie, kwasów omega-3 jest zazwyczaj zbyt mało.  OMEGA 3 + D3 to doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto unika ryb i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1987 Data: 2023-04-03 19:01:02
  • Dieta ketogeniczna - na czym polega, zalety i wady

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] przyprawiamy i dusimy pod przykryciem. Brokuły gotujemy. Z awokado usuwamy pestkę i rozdrabniamy je widelcem, dodajemy oliwki, brokuły, całość posypujemy sezamem i polewamy olejem lnianym, do smaku warto dodać świeżej natki pietruszki i szczypiorku. Smacznego! Całość: 661,7 kcal, w tym: 47,1 g białka, 7,1 g węglowodanów oraz 49,4 g tłuszczów. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14978 Data: 2017-12-31 09:34:25
  • [...] natomiast oliwa jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, z kolei olej kokosowy jest łatwostrawny i szybko przyswajany. Wersje smakowe nie zawierają soli ani wzmacniaczy smaku. Fani potraw wytrawnych zapewne częściej sięgać będą po wersje smakowe sprayu, natomiast osoby preferujące bardziej słodkie dania wybiorą neutralne w smaku oleje.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 681 Data: 2023-03-17 11:55:02
  • Dieta bezglutenowa - przykładowy jadłospis modnego żywienia

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Diety bezglutenowe ostatnio dość mocno zawojowały światem, chociażby z tego powodu, że część ludzi ma problemy z układem trawiennym. Często wszystkie bolączki przypisuje się właśnie glutenowi, który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3650 Data: 2018-02-16 10:29:26
  • [...] się np. metanabol, winstrol czy anapolon (17-alfa-alkilacja), podaje związki przez skórę (np. żele z testosteronem) lub podaje preparaty na oleju lub wodzie domięśniowo (oleje: 17-beta-estryfikacja np. testosteron, pochodne nandrolonu i DHT). Dlatego wątpliwe jest, by to właśnie estrogeny odpowiadały za nasilenie aromatyzacji u mężczyzn lub [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11415 Data: 2021-03-30 20:55:11
  • Ma znaczenie, co zjadasz każdego dnia. Nie chodzi tylko o ilość energii (kilokalorii), ale też o proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek. Decydujące znaczenie ma też kinetyka węglowodanów, czyli to jak szybko dany cukier pojawia się we krwi lub w np. w wątrobie (celowo upraszczam to zagadnienie, ponieważ skrobia podlega bardziej złożonym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6095 Data: 2020-10-27 08:45:53
  • [...] i minusy surowej żywności? Plusy Surowa dieta zawiera „tony” świeżych owoców i warzyw, co oznacza mnóstwo witamin, minerałów i błonnika. Są tutaj również orzechy, nasiona i oleje, które dostarczają bardzo duże ilości zdrowych tłuszczów. Co więcej, świeże surowe pokarmy nawadniają lepiej niż ich gotowane odpowiedniki. A ponieważ surowa żywność [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3201 Data: 2021-09-06 15:23:03
  • [...] lody itd. Czy muszę zrezygnować z pieczywa i ziemniaków? Nie. Ziemniaki wcale nie są tuczące. Szkodzą dodatki, które do nich beztrosko dorzucasz (np. masło, śmietanę, oleje roślinne itd.). W nadmiarze tuczy prawie wszystko, a odżywiając się wg ustalonej diety z deficytem kalorycznym możesz chudnąć jedząc w McDonald’s 3 x dziennie. Wbrew [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17109 Data: 2018-09-01 14:13:12
  • Jakie żelki po treningu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] kwasowości (kwas cytrynowy) pasta jabłkowa homogenizowana 0,9% substancja żelująca (pektyna) koncentraty roślinne (czarna porzeczka, marchew) substancja glazurująca (E 903) oleje roślinne (kokosowy, palmowy) aromaty. Wartość odżywcza: 100 g tych żelków dostarczy 332 kcal, w tym: 0,1 g tłuszczu 77,1 g węglowodanów (w tym 56 g cukrów) 5,9 g białka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23478 Data: 2017-09-28 08:02:30
  • Największe oszustwa - czekolada

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] się do naszego kraju tony różnej jakości wyrobów. Sprawa jest tym prostsza, że o ile przy zastosowaniu cienkowarstwowej chromatografii cieczowej da się wykryć tłuszcze i oleje pochodzenia roślinnego (których jest więcej, niż powinno być lub innego rodzaju, niż to dozwolone), to wykrycie domieszki tłuszczów pochodzenia zwierzęcego nastręcza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2671 Data: 2019-03-25 22:21:33
  • Co jest gorsze dla zdrowia: tłuszcz czy cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7966 Data: 2018-11-28 11:00:04
  • Środki nootropowe to naturalne suplementy, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Wiele z nich może poprawiać pamięć, zwiększać motywację, kreatywność, czujność i ogólnie, pozytywnie wpływać na funkcje poznawcze. Środki nootropowe mogą również zmniejszać związane z wiekiem niekorzystne zmiany zachodzące w mózgu. Jedno badanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1947 Data: 2020-05-09 10:50:48
  • 17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7224 Data: 2019-06-19 07:45:57