Czego potrzebujemy: 150 g piersi z kurczaka 2 całej jaja 50 g papryki 100 g pieczarek 25 g sera 25 g czarnych oliwek szczypiorek dowolne przyprawy Jak wykonać: Jak widać na obrazku....wszystkie produkty kroimy i wkładamy do miseczki. Dokładnie mieszamy, przyprawiamy i przekładamy do foremki. Ser dodajemy na samą górę. Foremkę wkładamy do [...]
Czego potrzebujemy: 500 g polędwiczki wieprzowej 500 g pieczarek 20 g oliwy - lub więcej 3 ząbki czosnku łyżeczka tymianku sól, pieprz łyżka zmielonych na pył suszonych borowików 400 ml śmietany 30 % Jak wykonać: Polędwiczkę kroimy w plastry, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek i 10 g oliwy. Dokładnie nacieramy mięso i odkładamy [...]
Czego potrzebujemy: 2 średnie cukinie - około 600 g 50 g komosy ryżowej 5 g oleju 50 g suszonych pomidorów 20 g oliwek 50 g fety Jak przygotować: Rozgrzewamy na małej patelni olej. Wsypujemy sucha komosę i prażymy około minuty uważając by nie przypalić. Następnie gotujemy ją zgodnie z instrukcja podaną na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i [...]
Cześć, w diecie skupiam się przede wszystkim na liczeniu ilości białka i węgli. Jeśli brakuje mi kcal to prawie zawsze z powodu zbyt niskiej podaży tłuszczy (chociaż w diecie ich nie unikam specjalnie). Czasami za bardzo do posiłku nie mam jak tych T dodać np. dzisiaj na obiad mam indyka smażonego z makaronem. Czy dobrym pomysłem jest [...]
Poniżej pragnę wam zaprezentować większość najbardziej przydatnych oleji i oliw przydatnych w kuchni każdego kulturysty i nie tylko ze względu na swe prozdrowotne właściwości. Mam nadzieje, ze ułatwi to co poniektórym osobom dobór źródła tłuszczy w swojej diecie OLEJ Z PESTEK DYNI Wyróżnia się on spośród wszystkich olejów charakterystyczną [...]
[...] na low-carbach a lubię czasami po główkować i po experymentować. Mam nadzieję, że wam się spodoba, do olejów, które próbowałem dołożyłem własny komentarz. Pamiętajcie, że oleje niżej przedstawione to takie frykasy-rarytasy, które w naszych sztywnych dietach brakuje. A modowie prosili o jakieś ciekawe artykuły, więc mam nadzieje, że się przyda. [...]
Oleje, ciecze lub łatwo topliwe ciała stałe, nierozpuszczalne w wodzie. Oleje pochodzenia roślinnego (np. olej lniany, olej sojowy, olej konopny, olej makowy, olej rzepakowy, olej kukurydziany) są mieszaniną estrów gliceryny i kwasów tłuszczowych. Oliwa, olej oliwkowy, olej roślinny jadalny o bladożółtej barwie i specyficznym, łagodnym smaku i [...]
Oleje, ciecze lub łatwo topliwe ciała stałe, nierozpuszczalne w wodzie. Oleje pochodzenia roślinnego (np. olej lniany, olej sojowy, olej konopny, olej makowy, olej rzepakowy, olej kukurydziany) są mieszaniną estrów gliceryny i kwasów tłuszczowych. Oliwa, olej oliwkowy, olej roślinny jadalny o bladożółtej barwie i specyficznym, łagodnym smaku i [...]
Zespół dr Jennifer Fenton z Michigan State University donosi, że w przeprowadzonych przez nich badaniach oleje rybie wywołują u myszy laboratoryjnych poważne stany zapalne jelita grubego a także raka jelita grubego. Myszom, którym podano duże dawki tłuszczów rybich, wystarczały 4 tygodnie na rozwinięcie się raka jelita grubego na podłożu stanu [...]
[...] kolejnych etapach badań zespół zamierza określić poziom kwasów omega-3 u pacjentów z chorobami zapalnymi przewodu pokarmowego. Autor: Anna Błońska http://kopalniawiedzy.pl/oleje-rybie-doza-dawka-zalecenia-kwasy-tluszczowe-omega-3-kwas-dokozaheksaenowy-DHA-rak-jelita-grubego-Jenifer-Fenton-11545.html Zmieniony przez - aree1987 w dniu 2010-10-06 [...]
Siemka, jakich używacie olei do surówek? olej lniany raczej marnie się komponuje bo jest gorzki, będę wdzięczny o najlepsze kompozycje smakowe z użyciem rożnych olei. (Według was.)
[...] w kosmetologii: są składnikami kremów, balsamów, pomadek ochronnych i wielu innych kosmetyków, przeznaczonych do pielęgnacji twarzy i ciała. Z czego pozyskuje się oleje i co zawierają? Oleje otrzymuje się poprzez wyciskanie bądź ekstrakcję różnych części roślin: nasion, owoców, pestek czy kiełków. Niezależnie jednak od metody [...]
Siedziałem sobie w kuchni i gotowałem ryż do makreli kiedy matka wniosła do kuchni wielką siatkę i wyjęła dziwnie wyglądający olej. Opakowanie przezroczysto zielone a na nim napis OLIVER czy jakoś tak. Ździwiłem się bo matka nigdy nie kupuje olivy z olivek ze względu na cenę, sam sobie ją kombinuje do diety za kasę którą dostaje na początku [...]
Jak zwykle, ze świata ' z zewnątrz ' trafiło do mnie wiele sprzecznych informacji z tymi które jakiś czas temu wyczytałam na forum. Chciałam sobie je sprostować i od ponad godziny szukałam na forum informacji na temat olei. Nie mogę znaleźć tematu/dziennika w którym było powiedziane na którym oleju najlepiej smażyć a które się do tego nie nadają. [...]
[...] z pestek dyni Olej słonecznikowy Olej arganowy - najcenniejszy olej na świecie hehe :) Olej rzepakowy Olej z kiełków kukurydzy Olej z wiesiołka Olej z ostropestu Wszystkie oleje tłoczone są na zimno. Olej rzepakowy, słonecznikowy, z kiełków kukurydzy oraz arganowy są ekologiczne (BIO). Zapraszam do tematu :) Zmieniony przez - Fiery w dniu [...]
[...] Dotychczas uczywalem oliwy z oliwek do wszystkiego, glownie smazenia i dowiedzialem sie, ze do smazenia sie nie nadaje. Jaki olej wiec kupic, planuje zaczac rzezbe po rocznej masie, chodzi mi o to zeby byl zdrowy przy smazeniu piersi z kurczaka ew. polewania go czy ryzu. Jakie oleje wy stosujecie (prosilbym raczej zaawansowanych o wypowiedzi)
zakladajac ze stoi w ciemnym i w miare chlodnym miejscu - w ile czasu powinienem spozyc oliwe z oliwek po pierwszym otwarciu? chodzi mi o to zeby sie nie utlenila na tyle zeby zaczela mi bardziej szkodzic niz pomagac... i jak to jest z innymi olejami - czy bardziej nienasycone trzeba spozywac szybciej. thx
Witam Do tej pory pilem tylko oliwe z oliwek i olej lniany. Ale dzisiaj na sprobowanie kupilem sobie olej z dyni i orzechow wloskich, jak myslicie lepiej pic oleje czy jjesc z nich nasiona ( a tak przy okazji gdzie powiniem je trzymac w lodowce czy szafce ? ) ? A z olejem konpnym jak jest? czytalem ze jest bardziej wartosciowy niz oliwa z [...]
Witam mam pytanie czy ta oliwa jest dobra - La espanola ? Co oznacza U w kółku? z lewej strony koło głowy tej kobiety. druga oliwa chiecino dobra ? Jak można to podajcie swoje oliwy które są sprawdzone. Jak jest z olejami lnianymi z aptek, jeśli macie jakąś sprawdzona to podajcie ;) dzięki pozdrawiam ;) [...]
Chciałem sobie zrobić kanapkę i zastanawiałem sie czym kurcze posmarować pieczywo.... masło - duża ilość tłuszczów nasyconych margaryna - duża ilość tłusczy trans Czy są na rynku produkty do smarownaia, które zawierają płynne oleje roślinne? Oliwa z oliwek nie będę przecież smarował