[...] drugiego jesli chodzio profil tłuszczowy ale codooliwy- sam mogętylko trochę, niezbyt dobrze toleruję. U mnie zrodlem fatu jest mieso, ryby, nabiał migdały i wniewielki tylko stopniu oleje roslinne. lniany wysokolinolenowy zwazywszy iz ma tremin przydatnosci 2 - 3 tygodnie - kupuję sporadycznie. A ten niskolinolenowy - IMO strata kasy
co wy piszecie, jaki stosunek o3 do o6? Widzieliście jaki jest w oliwie? 16:1 do 25:1 %-) generalnie oleje z pestek winogron mają sporo wielonienasyconych - stąd nie nadajasiędo smażenia, ten ma mało WNNKTY - wieć jest OK, choć dziwne że ma tak mało. Na pewno nie ma błędu tam w ilosci N/JN/WN?
Zgadza się. Oleje w aerozolu do smażenia również będą bardzo dobrym rozwiązaniem. Szczególnie z tego powodu, że psikajac je na patelnię zużywamy bardzo niewielką ilość tłuszczów, co w przypadku niektórych osób spożywających ich mało, ma spore znaczenie. Polecam poczytać więcej informacji na ten temat w artykule przedstawionym poniżej: [...]
Marcin, tylko że bułki tarte to najlepsze te kupne nie są ;-) Oleje palmowe częściowo utwardzone, emulgatory, jakieś dziwne mieszanki piekarnicze. O to bardziej mi chodziło ;-) A to że wchłania tłuszcz, to druga sprawa, z kolei wlicza się go w michę. Więc bułka tarta (ze swoich bułek zmielonych) ( a nawet można zmielić płątki owsiane polecam, [...]
[...] rzeczy olej slonecznikowy jest nawet smaczny,szkoda tylko ze nie ma posmaku...slonecznika tak pytam o ten slonecznikowy, bo kwasniewski twierdzi ze to saaame zlo, takie oleje nienasycone wodorem co do pkt2 - nie wiem czy dobrze zrozumialem, ale mowisz ze na niskich weglach jest cos takiego jak puste kalorie? Pozdrawiam, Dezir - doradca w [...]
[...] jednak znacznie wolniej i daja ponad dwukrotnie wiecej energii (kcal). Tluszcze dzielimy na tzw. lepsze i gorsze. Do pierwszych zaliczamy tluszcze pochodzenia roslinnego; oleje, tluszcze sojowe, itp. oraz tluszcze z ryb. Te gorsze to pochodzenia zwierzecego: tluste miesa, smietana, maslo, smalec, itp. Podczas budowania masy miesniowej mozna [...]
Na pewno nie należy smażyć na olejach tłoczonych na zimno, które na swoich etykietach mają sformułowanie "przeznaczone do spożycia na surowo w zalewie sałatkowej", gdyż takie oleje nawet w warunkach krótkotrwałego smażenia, bardzo szybko ulegną niekorzystnym przemianom
oleje są najbardziej kaloryczne, masło, smalec - ze zjadliwych - orzechy i masło orzechowe - sery żółte - czekolada z potraw : pizza, carbonara, fast foody typy MC, KFC itp. , torty czekoladowe, pączki
weglowodanów? zalezy jakich. zlozonych - ryz, ziemniaki, makarony, kasza itp, prostych - cukier, owoce, glukoza itp. białka - mięso, ryby, sery tłuszczu - masło :) oleje roslinne itp. Mleko jest źródłem głównie laktozy, niewielkiej ilości tłuszczu i niewielkiej ilosci białka - ok 30 g/l, dla porównania suche mięso może mieć jakieś 300-400 g/kg, [...]
nie powinienes raczej smalec i maslo - do smazenia to podstawa oliwa z oliwek - tez ok ale oleje roslinne maja duzo kwasow tluszczowych wieloninasyconych a podczas smazenia (szczegolnie dluzszego - a tak smazysz np piersi kurczaka) wystepuje duze ryzyko pojawienia sie tluszczy typu trans - ktore sa dla nas niezdrowa trucizna pozdrawiam Jak [...]
Rafinowane tłuszcze są dobre do smażenia a tłoczone na zimno np. dodawane do sałatek . Wszystko rozbija się o to jakie i do czego mają służyć oleje. Pozdrawiam
on nie współczucie teraz potrzebuje, bo to już się skończyło. Dlatego - spoko wodza stary, dieta na plus jak wyżej, suple? hmm raczej nie, zainwestuj lepiej w dobre oleje, np olej lniany + dużo warzyw. Jeśli suple to dobre białko. Masa wróci w parę miesięcy, niektórzy mówią, że nawet z nawiązką. Powodzenia
[...] i właśnie tego typu produkty są najbardziej niezdrowe. Cukry proste + tłuszcze to prosta droga do zrujnowania zdrowia. Szczególnie, że w tych słodyczach w dodatku są zwykle oleje słonecznikowe, rzepakowe utlenione podczas produkcji. ps. W ogóle w naturze cukry proste w takich stężeniach jak w obecnych produktach przetworzonych nie występują. [...]