[...] IQ, żeby mieć jakiś punkt zaczepienia i móc w późniejszym czasie porównać wyniki. Badano wpływ różnych posiłków, zmieniano ich zestawienie, jednak zawsze tam, gdzie była margaryna, dzieciom znacząco obniżał się poziom IQ w testach. Wyniki się nieco poprawiały, gdy dieta została uzupełniona o zdrowe tłuszcze, np. przez rybę. Jednak po [...]
Wydawać by się mogło, że taki czynnik żywieniowy, jak wybór rodzaju tłuszczu do smarowania kanapek nie ma wpływu na nasze samopoczucie. Jednak okazuje się, że naukowcy znaleźli związek między wykorzystaniem margaryny, a nasileniem stanów przygnębienia. Natomiast efekt poprawy samopoczucia można zaobserwować wykorzystując oliwę z oliwek, podnosząc [...]
Zdrowa dieta często kojarzy się z rezygnacją z ulubionych potraw i smaków oraz ogromną ilością wyrzeczeń. Bardzo popularny mit głosi, że dla zdrowia, w tym również dla redukcji masy ciała, należy całkowicie zrezygnować z chleba, bułek czy kanapek. Jednak prawda jest taka, że eliminacja tych popularnych elementów naszej diety nie jest konieczna ani [...]
[...] się tłuszczów trans, występujących np. w chipsach, fast foodach, czekoladzie, słodyczach, wyrobach cukierniczych, tłuszczach do gotowania (pewne ilości zawiera zarówno margaryna, szczególnie twarda, jak i masło), potrawach smażonych i pieczonych, wysoko przetwarzanych produktach (np. vanaspati glee - udaje masło klarowane, choć nie ma z nim [...]
[...] na zdrowie. Kwasy tłuszczowe nasycone: produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso, masło, śmietana, sery), niektóre oleje (olej palmowy, olej kokosowy), tłuszcze do gotowania (margaryna w sztyfcie, smalec); mniej kwasów nasyconych zawiera np. oliwa z oliwek. Klasyfikacja tłuszczów Tłuszcze trans: chipsy, fast food, czekolada, słodycze, wyroby [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
Ma znaczenie, co zjadasz każdego dnia. Nie chodzi tylko o ilość energii (kilokalorii), ale też o proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek. Decydujące znaczenie ma też kinetyka węglowodanów, czyli to jak szybko dany cukier pojawia się we krwi lub w np. w wątrobie (celowo upraszczam to zagadnienie, ponieważ skrobia podlega bardziej złożonym [...]
[...] 2 całe jajka 50 g piersi z kurczaka 1 kromka chleba na zakwasie 85 g płatków owsianych 100 g truskawek 2 miarki Stevii napój energetyczny ostry sos z zielonego tabasco margaryna Posiłek 2 – 796 kcal, 108 g węglowodanów, 65,2 g białka, 11,5 g tłuszczu* 200 g piersi z kurczaka (przyprawionej czosnkiem, solą, cebulą w proszku i sosem [...]
[...] w sile wieku. Prawdopodobnie układ hormonalny został trwale uszkodzony, na co wskazywało również nienormalnie niskie stężenie kortyzolu). Nadal wielu ludzi wierzy w to, iż margaryna jest zdrowa, a masło nie (w rzeczywistości oba rodzaje tych tłuszczów niekoniecznie są dobre, z tym, że margaryna jest mniej korzystna dla ustroju). Wg obiegowych [...]
[...] rakotwórczy. Ponadto kiepskim wyborem jest ketchup, źródła cukru i syropu glukozowo-fruktozowego, kiepskie źródła tłuszczów (np. mimo postępu metod produkcji nie uważam, by margaryna nadawała się do stosowania regularnie). Nie należy bazować np. na oleju słonecznikowym i innych tłuszczach prozapalnych (bogatych źródłach kwasów omega-6). Bazą [...]
Każdy, kto dba o swoją dietę, pilnuje także, aby była ona bogata w roślinne produkty, które dostarczają witamin, minerałów i błonnika. Mało kto jednak posiada solidną wiedzę o bogactwie naturalnych fitoskładników. Niektóre z nich mają właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i są szczególnym darem dla naszego organizmu. Podsumowanie [...]
Właściwie mógłbym na ten temat napisać małą książkę, a nie krótki artykuł. W mniejszym stopniu przytaczam ewidentne oszustwa, z jakimi masz do czynienia, kupując żywność. To nie zawiera E, więc jest dobre! Przykro mi, ale producenci wcale nie muszą używać kodu E! Wiele osób uważa, iż chemiczne dodatki do żywności są niezmiernie szkodliwe dla [...]
Ostatnio zacytowałem pewnemu człowiekowi statystyki z kilku badań naukowych. Jego odpowiedzią był film stworzony nie wiadomo przez kogo, w którym występowała losowa osoba, na dodatek szafująca wziętymi z powietrza danymi. Film może być dobrym źródłem informacji, jeśli bazuje na ugruntowanej wiedzy. Referencje: Maarten P. van der Worp I in. [...]
[...] zawierały formę cholekalcyferolu. Ważnymi źródłami są również ser, żółtko jaja, ser i niektóre grzyby. Dodatkowo w sklepach powoli pojawiają się produkty żywnościowe (np. margaryna, płatki śniadaniowe), które są wzbogacane o witaminę D3. Dobowe zapotrzebowanie Nie ma jednoznacznych norm, które by określały, jakiej ilości witaminy D3 [...]
Nasser el Sonbaty w okresie przygotowań do Mr. Olympia wykluczał z diety wszelkie niezdrowe pokarmy. Twierdził, że wszystko to ma wpływ na jego „formę”. Podobnie postępuje Dexter Jackson. Twierdzi, iż nawet napoje ze słodzikami mają wpływ na jego ostateczną formę. Obaj są przykładami kulturystów największego formatu, ikonami tego sportu. [...]
Z wyborami żywieniowymi wiąże się wiele kontrowersji, niektórzy uczynili z tego niemal religię. Internet dla wielu osób staje się polem bitwy, a dyskusje niejednokrotnie przeradzają się w utarczki. Gdzie jest prawda? Nie zajmuję się rozważaniami filozoficznymi. Wiele wskazuje na to, iż osoby mające odpowiedni garnitur genetyczny będą żyły długo, [...]
Nie bez powodu mówi się, że „jesteś tym, co jesz”. To, w jakim sposób odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Niestety w dzisiejszych czasach zjadamy za mało nieprzetworzonych, odżywczych produktów, a zbyt dużo śmieciowego jedzenia. Podsumowanie Niezdrowych produktów, z którymi spotykamy się każdego dnia, jest [...]