Coraz częściej ze świata naukowego dochodzą nas głosy mówiące o wpływie odżywiania na naszą kondycję psychiczną. Pomimo wielu ważnych przesłanek, które już dawno pojawiały się w ramach tego zagadnienia, naukowcy wciąż badają nowe hipotezy i szukają potwierdzenia nasuwających się wniosków. Wśród uczestników badań z grupy kontrolnej tylko 8% osób [...]
[...] skórne są stosowane diagnostycznie, aby ustalić, czy masz alergię na pszenicę. Można również wykonać badania krwi na celiakię, chociaż najdokładniejszym testem jest biopsja jelita cienkiego. Nie ma testów krwi ani skóry na nietolerancję glutenu. Najlepszym sposobem, aby dowiedzieć się, czy masz nieceliakalną nadwrażliwość na gluten jest [...]
Jogurty cieszą się ogromną popularnością, o czym świadczy chociażby ilość i szeroki wybór jogurtów, jakie znajdują się w sklepach. Nic dziwnego! Jogurt ma kremową konsystencję, dzięki czemu może stanowić alternatywę lub dodatek do deserów, świetnie komponuje się z płatkami, może stanowić również bazę do wszelkiego rodzaju sosów. Ile tak naprawdę [...]
[...] najczęstszych chorób wywołanych niewłaściwym odżywianiem. Skrobia oporna to ta frakcja skrobi dietetycznej, która nie podlega trawieniu i wchłanianiu w górnej części jelita i w konsekwencji dociera do jelita grubego, gdzie służy jako substrat dla mikroflory okrężnicy. Fermentacja skrobi powoduje powstawanie np. krótkołańcuchowych kwasów [...]
Bez wątpienia gluten jest kontrowersyjnym składnikiem diety, do którego w świetle dostępnych danych warto podchodzić z pewną nieufnością. Sporo zamieszania względem tego składnika żywności powstało, gdy odkryto, iż stanowi on problem dla zdecydowanie większej ilości osób, niż wcześniej sądzono. Jednocześnie jednak wokół glutenu narosło wiele [...]
[...] Nie istnieje jedno badanie służące do diagnostyki tej choroby. Do postawienia diagnozy wykorzystuje się testy genetyczne, badania krwi sprawdzające przeciwciała i biopsję jelita, w celu oceny stanu zniszczenia kosmków jelitowych. Badania serologiczne z krwi: całkowity poziom IgA tTG w klasie IgA EmA w klasie IgA DGP w klasie IgA Test [...]
[...] zalecane? Celiakia i nadwrażliwość na gluten Osoby z chorobą autoimmunologiczną znaną jako celiakia, nie tolerują białek zwanych glutenem, ponieważ uszkadzają one wyściółkę jelita, co może powodować wzdęcia, niedobór żelaza, zaparcia, biegunkę i wiele innych dolegliwości. Jest też grupa osób, która, choć nie choruje na celiakię, to nie toleruje [...]
[...] może zmniejszać komórek odpornościowych (szczególnie żeń-szeń koreański, czerwony). Najprawdopodobniej zmniejsza ryzyko wielu rodzajów nowotworów (trzustki, jajników, jelita grubego). Rekomendowany produkt: Sprawdź Echinacea – jeżówka Echinacea zawsze była znana z aktywacji układu odpornościowego i reakcji przeciwzapalnych. Sprawdzano [...]
Kolagen to białko w organizmie człowieka odpowiedzialne za strukturę skóry, kości, ścięgien i więzadeł. Można go również znaleźć w zębach, rogówkach lub naczyniach krwionośnych. Jest głównym składnikiem strukturalnym tkanki łącznej, stanowiąc około jednej trzeciej białka w ludzkim organizmie. Podsumowanie Jak widać, kolagen to istotne białko, [...]
Czy wiesz, dlaczego utrzymanie prawidłowego stanu nawodnienia jest tak ważne? Prawidłowe nawodnienie jest niezwykle istotne, ponieważ wpływa na całe Twoje zdrowie, wydajność, skład ciała, sen i regenerację, samopoczucie, koncentrację, wyniki sportowe. Podsumowanie Prawidłowe nawodnienie to niezwykle ważna sprawa i nie chodzi tylko o dobre wyniki [...]
Zmęczenie ma zarówno dobre, jak i złe konotacje dla ćwiczeń. Z jednej strony chcesz zmęczyć mięśnie podczas treningu siłowego, aby zmaksymalizować wzrost i przyrost siły. Jednak zmęczenie może również wpływać na Twoją wydajność, gdy ćwiczysz w sposób nieodpowiedni i źle zarządzasz swoją energią i regeneracją. Jak domyślasz się są różne rodzaje [...]
[...] nadwadze, otyłości, cukrzycy typu 2, chorobom serca, a nawet nowotworom. Podsumowanie Zbyt częste spożywanie posiłków typu fast food może zmienić skład bakterii w Twoich jelitach, zubożając ich populację, co może mieć niedobre konsekwencje zdrowotne. Pocieszające jest to, że bakterie reagują dość dobrze na wszelkie zmiany w naszym odżywianiu, [...]
[...] jest jednym z głównych czynników ryzyka przedwczesnej śmierci. Przyczynia się do 6% zgonów w skali świata. Siedzący tryb życia odpowiada za 21%-25% przypadków raka piersi i jelita, 27% przypadków cukrzycy oraz 30% przypadków choroby niedokrwiennej serca. Wyobraźmy sobie weganina, który regularnie spaceruje, biega, jeździ na rowerze, pływa, [...]
Dla wielu osób, które zaczynają przygodę z kształtowaniem sylwetki, w pierwszej chwili okres budowania masy mięśniowej wydaje się czymś prostym i przyjemnym. Zazwyczaj myśli, jakie przychodzą do głowy, to będę jadł dużo, będę najedzony, będę miał więcej siły. Niestety, mimo iż w pierwszym skojarzeniu wszystko wydaje się proste to niestety okres [...]
[...] zawarty w witaminie E gamma-tokotrienol posiada właściwości hamujące wzrost komórek rakowych. Jego działanie sprawdza się również w przeciwdziałaniu rozwojowi raka piersi, jelita grubego, wątroby i żołądka. Witamina E a udar mózgu Witamina E posiada również znaczenie w zapobieganiu chorobom serca, jak i mózgu, ze względu na właściwości [...]
[...] a może przyczyniać się do utraty tkanki mięśniowej. Powinieneś trenować kilka godzin po posiłku, gdy stężenie glukozy i insuliny są już ustabilizowane, a żołądek i jelita nie będą przeszkadzały w bieganiu czy dźwiganiu żelaza (krew nie powinna znajdować się w trzewiach, tylko w mięśniach). Potwierdzono, iż u części osób trening na czczo [...]
W pierwszej części rozprawiłem się z uniwersalnymi pytaniami o „tuczące ziemniaki” oraz o aeroby służące do spalania tkanki tłuszczowej. Pora na kilka, kolejnych nader często spotykanych pytań. Podsumowując: małe ilości węglowodanów nawet z kiepskich źródeł takich jak przekąski np. żelki, paluszki, słodycze, lody - wcale nie muszą uniemożliwiać [...]
Systemów żywienia znamy wiele, jednym z nich jest dieta paleo, której zasady opierają się na tym, co jadali nasi przodkowie, zanim przeszli do osiadłego trybu życia. Czym jest ta dieta, na czym się opiera? Jakie są jej zasady? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
[...] km). Ibuprofen może zwiększać przepuszczalność jelitową oraz nasilać dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Na dodatek van Wijck i wsp., wykazali, iż ibuprofen nasila uszkodzenia jelita cienkiego oraz wpływa na zaburzenie funkcjonowania ekosystemu jelitowego (naturalnej bariery ochronnej). Stan zapalny może powodować spadek stężenia testosteronu. [...]
[...] wody w organizmie. Wapń a rak okrężnicy i odbytnicy Część badań wydaje się sugerować potencjalnie ochronną rolę wapnia w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia nowotworu jelita grubego i raka okrężnicy. Wapń a ciśnienie krwi i nadciśnienie Istnieją przesłanki naukowe sugerujące, że suplementacja wapniem może powodować obniżenie skurczowego [...]