Redukcja tkanki tłuszczowej długofalowo przynosi liczne korzyści zdrowotne, jednak krótkoterminowo wiąże się ze znacznym ryzykiem. Dlaczego tak się dzieje? Cóż, jest wiele przyczyn i mechanizmów, które należy wyjaśnić. Gwoli wyjaśnienia dodam, że cytowane badanie jest bardzo ciekawe – pokazuje, że kofeina może chronić osoby otyłe przed negatywnymi [...]
[...] z 10 milionów zgonów rocznie odnotowywanych z powodów nowotworów, 2,5 mln wynika m.in. ze złego stylu życia, braku ruchu, niewłaściwej diety (nowotwory wątroby, żołądka, jelita grubego (w tym okrężnicy) i odbytnicy). Jasne, zaufaj swojemu ciału, dołącz do tych kilkudziesięciu milionów ludzi, którzy umierają przedwcześnie, bo nie potrafią [...]
[...] Guarana zawiera wiele związków, które mogą hamować rozwój niebezpiecznych bakterii. Jedną z takich bakterii jest Escherichia coli, której naturalnym środowiskiem są jelita zwierząt i ludzi. Badania wykazały również, że spożycie guarany może hamować wzrost Streptococcus mutans, bakterii, która może powodować tworzenie płytek nazębnych i [...]
Wapń jest niezbędnym składnikiem diety człowieka i odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Jest on głównym składnikiem kości i zębów, a także jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym serca. Wapń jest także istotny dla prawidłowego krzepnięcia krwi i przekazywania sygnałów nerwowych, a jego niedobór w diecie może [...]
Proces starzenia się organizmu obejmuje m.in. starzenie się tkanki mięśniowej. Starzenie się mięśni szkieletowych charakteryzuje się spadkiem masy mięśniowej i funkcjonalności mięśni, co jest powodowane głównie zachwianiem równowagi pomiędzy syntezą a degradacją białek mięśniowych. Dlatego końcowy wniosek autorów tego badania był taki, że [...]
Paolo Pozzillia i Andrea Lenzi podchwycili modny temat i zaczęli spekulować na temat roli testosteronu w kontekście COVID-19 Dane pokazują, że SARS-CoV2 dotyka w 58% mężczyzn. Różnica w liczbie przypadków zgłaszanych według płci wzrasta stopniowo u mężczyzn w grupie wiekowej 60–69 lat i 70–79 lat. W grupach 20–29 lat i 30–39 lat częściej chorują [...]
[...] potrzebować dodatkowej suplementacji. Niedobór tej witaminy jest również często obserwowany w zaburzeniach trawienia, takich jak celiakia, choroba zapalna jelit i zespół jelita drażliwego w wyniku przerostu bakterii w jelicie cienkim. Witamina E Witamina E to przeciwutleniacz rozpuszczalny w tłuszczach. W ciąży chroni kobiety przed stanem [...]
W poniższym opracowaniu postaram się odpowiedzieć na pytanie, czy warto brać aspirynę w celach profilaktycznych? Bardzo często w „podziemnych” poradnikach dopingowych, na Facebooku, na YouTube, TikTok czy Instagramie publikowane są porady medyczne. Czy są one wiarygodne? Hamowanie stanu zapalnego po treningu Ponadto hamowanie stanu zapalnego po [...]
[...] Do szczególnie cennych zaliczane są warzywa krzyżowe, dla których wykazano istotną, ujemną korelację, pomiędzy poziomem spożycia a zapadalnością na nowotwory piersi, jelita grubego i płuc (czyli im większe spożycie tych warzyw, tym mniejsze ryzyko zachorowania na raka). Działanie chemioprewencji nowotworowej warzyw kapustnych wynika z [...]
[...] by wstrzymać fermentowanie i oddzielić herbatę od grzybka. Napój przelać można do butelek i włożyć na 5 dni do lodówki. Podsumowanie Kombucha ma sporo zalet, warto jednak wspomnieć jeszcze, kto nie powinien jej spożywać. Są to przede wszystkim dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także osoby z zespołem jelita drażliwego czy cukrzycą.
Kwas foliowy należy do syntetycznych witamin rozpuszczalnych w wodzie, które są stosowane w suplementacji sportowej, ale i nie tylko. Nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować tej witaminy, dlatego też dostarczenie jej z zewnątrz jest niezwykle ważne. Zbyt wysokie spożycie kwasu foliowego może maskować niedobory witaminy B12 Wynika to z [...]
Chociaż wydawać by się mogło, że cholesterol jest substancją dobrze przebadaną, to jednak cały czas spotkać się można z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem [...]
Tauryna jest aminokwasem występującym obficie w mózgu, siatkówce, sercu i narządach rozrodczych, a także w mięsie i owocach morza. Ale jest także głównym składnikiem popularnych "napojów energetycznych", które stanowią główne źródło suplementacji tauryną. Często jest wykorzystywana w suplementach diety, np. stosowanych przed treningiem. Tauryna [...]
Człowiek w kiepskim nastroju ogranicza swoją efektywność w pracy czy nauce oraz sporcie, a dodatkowo swoim negatywnym nastawieniem może „zarażać” innych. Z czasem brak umiejętności radzenia sobie ze stresem może wywołać wiele chorób. Istnieje jednak szereg czynników, które mogą poprawić tolerancję stresu, a jednym z nich jest suplementacja diety. [...]
Przy długotrwałym nadużywaniu alkohol doprowadza do zniszczenia układu nerwowego, upośledzenia umysłowego, wtórnie pojawia się uszkodzenie wątroby. Spożywanie mniejszych dawek etanolu jest świetną pożywką dla wielu rodzajów nowotworów. Mimo to toast "na zdrowie" obecny jest na każdej imprezie. Alkohol a wyniki sportowe Dla sportowców najbardziej [...]
Mamy zwolenników kawy, a także miłośników herbaty. Jest tak wiele gatunków i smaków herbat, że można przebierać do woli. Jedną z ciekawych odmian jest pu-erh. Podobnie jak czarna i zielona herbata, pochodzi z liści rośliny Camellia sinensis. Jednak liście pu-erh są przygotowywane trochę inaczej: są fermentowane, a następnie leżakują przez długi [...]
Utrzymanie odpowiedniej do swojego wzrostu masy ciała i odpowiedniej równowagi między masą mięśniową a ilością tkanki tłuszczowej jest kluczowe dla osób starszych dla zapewnienia sobie zdrowia i dobrego funkcjonowania organizmu. Zarówno jednak nadwaga, jak i niedowaga stanowią zagrożenie dla człowieka. W jednym z ostatnich badań przeprowadzonych [...]
[...] Za sprawą enzymów galaretka nie stężeje. Badanie z Taipei Medical University pokazało, że po dodaniu kiwi do diety przez cztery tygodnie, uczestnicy cierpiący na zespół jelita drażliwego (IBS) zauważyli poprawę swoich objawów. Kiwi to również świetny owoc dla osób, które mają problemy z zasypianiem. Prawdopodobnie za wspomagające jakość snu [...]
[...] codziennego samopoczucia człowieka. Dzięki temu, że maślan łagodzi stany zapalne i moduluje aktywność komórek odpornościowych, może wpływać na komunikację biochemiczną w osi jelita-mózg. Duże znaczenie może to mieć m.in. z punktu widzenia modulacji nastroju. W różnych modelach badawczych zaobserwowano, że maślan regulując szlaki sygnalizacyjne, [...]
[...] nerwowy jest redukcja lęku czy objawów depresji. Reklama CBD OBNIŻA POZIOM STRESU, ŁAGODZI NAPIĘCIA, WSPIERA SKUPIENIE I POCZUCIE SPOKOJU CBD na stan zapalny, migreny i jelita Ponadto CBD może złagodzić stan zapalny oraz modyfikować przebieg sygnalizacji związanej w organizmie z odczuwaniem bólu (np. przy migrenach czy syndromie jelita [...]