[...] wielu sportowców, takich jak Kai Greene, Dexter Jackson czy Lionel Beyeke. George nie był obecny podczas Arnold Sports Festival w 2017 roku i już wtedy mówiono, że ma raka jelita. Jest prawdziwym wojownikiem. Kiedy jego kariera nabierała rozpędu, został postrzelony i spędził prawie pół roku w szpitalu dochodząc do siebie po kilku operacjach. [...]
[...] żołądka. Sok żołądkowy powoduje odłączenie witaminy B12 od wiązania z białkami. Z kolei czynnik wewnętrzny jest konieczny do wchłaniania witaminy B12 w końcowym odcinku jelita krętego. Niedobór IF wywołuje niedokrwistość złośliwą. Drugim powodem może być brak soku żołądkowego, np. po operacjach raka żołądka lub innych interwencjach [...]
[...] uszkodzenia układu nerwowego przez amoniak, merkaptany, fenole oraz krótko- i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. W normalnych okolicznościach zdrowa wątroba pobiera z jelita grubego bakteryjne produkty rozkładu pokarmu i je detoksykuje (notabene popularne metody detoksykacji nie tylko nie przynoszą efektu, ale mogą być szkodliwe dla [...]
Jednym ze sposobów wspierania zdrowia jelit jest spożywanie produktów bogatych w probiotyki. Sugeruje się wówczas zwykle, żeby jeść jogurty, kiszonki itp. Jednak warto poznać i inne produkty, które mogą wesprzeć zdrowie Twoich jelit. Uwaga! Fermentowane produkty możesz spożywać codziennie, ale pamiętaj, że jeśli do tej pory tego nie robiłeś i [...]
[...] uboczne. Potrafią wywołać leuko i trombocytopenię, zmniejszyć liczbę czerwonych krwinek , a więc mają decydujący wpływ na obronę immunologiczną. Ponadto uszkadzają żołądek i jelita (błony śluzowe). Cytostatyki nie są selektywne i niszczą także komórki zdrowe. Ponadto np. trastuzumab wykazuje kardiotoksyczność: „W badaniach klinicznych z [...]
GW501516 (znany także, jako GW-501,516, GW1516 oraz GSK-516) jest agonistą jądrowego receptora PPAR δ (delta), który reguluje transkrypcję ponad 100 genów mających wpływ na metabolizm tkanek. W szczególności wpływa na utlenianie tkanki tłuszczowej oraz metabolizm mitochondriów. Podsumowanie Nie ma odpowiedzi na pytanie, czy GW501516 jest [...]
[...] ekosystemów wodnych. Dla zdrowia weganizm sprawdza się głównie w przypadku osób, które przez wiele lat nie dbały o zdrowie i borykają się z takimi schorzeniami, jak np. rak jelita grubego, choroba wieńcowa, czy reumatyzm. Nie ma dowodów na to, aby dieta roślinna była lepsza np. w kontekście regulacji masy ciała, glikemii czy wydolności [...]
Żelazo jest jednym z najważniejszych składników mineralnych, a jego prawidłowy metabolizm wymaga nieco bardziej złożonego podejścia, niż samo zwiększenie podaży. Zaburzenia poziomu żelaza w organizmie wiążą się z licznymi konsekwencjami zdrowotnymi, dlatego warto zapobiegać tego typu sytuacjom. Regulacja poziomu żelaza Doprowadzenie poziomu [...]
[...] należą do sprawdzonych substancji wywołujących raka. Klasyfikacja IARC jest jednoznaczna, etanol może być wiązany z nowotworami jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, jelita, odbytnicy. Alkohol podejrzewano o działanie rakotwórcze przynajmniej od kilkudziesięciu lat. Pośrednio alkohol obniża poziom witamin np. (A i E; niektórych witamin z [...]
Goździki, znane również jako kwiaty korzenne, to pąki drzewa syzygium aromaticum, które pochodzi z wysp Moluki położonych we wschodniej części Indonezji. Mają słodki, lekko gorzki smak i są bardzo aromatyczne. Goździki są powszechnie używane jako przyprawa do gotowania oraz pieczenia i zwykle kojarzą nam się z okresem jesienno-zimowym. [...]
[...] 2019 wszystkim w oczy rzuciły się niezbyt estetyczne mięśnie brzucha Roelly Winklaara. Fani zadawali sobie pytania: Czy ma to związek z przepukliną? A może miał wzdęcie jelita albo był to tylko skurcz? W Internecie pojawiły się opinie, że z pewnością nie jest to przepuklina, ani wzdęcie, bo wówczas cały korpus byłby wydęty. Prawdopodobnie [...]
[...] względem COX-1 i COX-2, jej stosowanie jest obarczone określonym ryzykiem np. pojawieniem się nadżerek w błonach śluzowych w układzie pokarmowym (np. żołądka, jelita cienkiego). Ponadto aspiryna szkodzi pod względem zmniejszania wywołanego treningiem stanu zapalnego w ustroju. Umiarkowany stan zapalny jest konieczny dla wywołania [...]
[...] jelitową. Czynniki zaburzające mikrobiotę jelitową Pierwszymi czynnikami, które mogą spowodować pewne zaburzenia w zakresie różnorodności, czy też liczebności bakterii w jelitach są: metoda porodu oraz sposób karmienia w pierwszych miesiącach życia. Powszechnie za optymalne uznaje się poród naturalny i karmienie piersią, natomiast nieco [...]
Jest to jeden z najważniejszych pierwiastków, a na niedobory z nim związane cierpi około 30% ludzi na całym świecie. Choć jest dostępny w wielu produktach i nasza dieta zazwyczaj nie jest uboga w żelazo, często zdarzają się niedobory oraz anemię. Jak wygląda proces wchłaniania oraz jak zwiększyć przyswajalność tego bardzo ważnego pierwiastka? [...]
Imbir w medycynie chińskiej sięga swoją historią 5 tysięcy lat wstecz. Ze źródeł naukowych wyczytać można, że wykorzystywany był zarówno w formie świeżej, jak i suszu, którego poddawano sproszkowaniu poprzez tarcie. Medycyna ajurwedyjska opisuje działanie imbiru jako znakomitego środka, który wspomaga układ trawienny, działając jako regulator, jak [...]
[...] działania przeciwko niektórym typom raka. Ekstrakt z lukrecji i jego związki są powiązane ze spowolnieniem lub zapobieganiem wzrostowi komórek w raka skóry, piersi, jelita grubego i prostaty. Temat jednak wymaga kolejnych badań. Dolegliwości ze strony górnych dróg oddechowych Ze względu na działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, [...]
[...] sprzyja stopniowemu przyswajaniu i stabilizacji poziomu odżywienia. Warto również wspomnieć o roli bakterii w przewodzie pokarmowym, które mogą wytwarzać witaminę K2. Zdrowe jelita i bytujące tam organizmy mogą brać udział w regulacji poziomu odżywienia omawianym związkiem, jednak wpływ ten na ostateczny „wynik” jest raczej marginalny i na [...]
[...] kierunku zmniejszania zapadalności na infekcje górnych dróg oddechowych. Co więcej, wykazano, że niektóre szczepy S. cerevisae pomocne mogą być w łagodzeniu objawów syndromu jelita drażliwego. Źródła: Zhong K, Liu Z, Lu Y, Xu X. Effects of yeast β-glucans for the prevention and treatment of upper respiratory tract infection in healthy subjects: a [...]
Majówka, ciepłe, długie dni sprzyjają grillowaniu na świeżym powietrzu. Kiełbaski, hamburgery, karkówka mogą smakować dobrze i zachęcać do ich częstej konsumpcji. Nie wszyscy jednak rozważają zdrowotne skutki grillowania mięsa. Wypróbuj zamienniki wegetariańskie Na grillu świetnie sprawdzą się hamburgery wegetariańskie, np. kotlet z fasoli, [...]
Chyba wszyscy zdajemy sobie sprawę z wagi, jaką wywiera aktywność ruchowa na nasze zdrowie (oraz oczywiście sylwetkę). Z pewnością większość z nas dba o to, aby w ciągu dnia jak najwięcej się ruszać i łączyć to z zaplanowaną aktywnością ruchową, czy to w postaci treningów aerobowych (np. marszów, biegów, jazdy na rowerze itd.), czy też zajęciami w [...]