łykaj tyle, aby dostarczyć organizmowi 2-3g EPA i DHA w soomie możesz brać wszystko na raz - nie moosisz rozkładać Zmieniony przez - Grasik w dniu 2005-11-22 10:23:04
[...] dodając np: tłuste morskie ryby kilka razy w tygodniu (DHA I EPA) możesz uwzględnić również roślinne takie jak orzechy włoskie, olej wysokolinolenowy albo jakościowy olej rzepakowy. Kazeina na noc jest całkowicie zbędna. Jak wygląda kwestia warzyw do posiłków? bo ich nie uwzględniłeś, a to integralny element każdej zdrowej diety. Myślę, że 2g/kg [...]
3g EPA+DHA cz 3g sumy kaps? Jezeli to drugie to zalezy tez od ich stezenia i wcale nie musi byc duzo. Utrzymuj mniej wiecej proporcje 1:2 i bedzie ok. Reszta kwasow tluszczowych 1:1:1 lub 1:2:1 n:j:w.
Osobiście zredukowałbym nieco ilość tłuszczy na rzecz węglowodanów. Produkty takie jak suszone owoce, masło z ziemnych, miód sklepowy, soki kupione do wyeliminowania. Celuj w świeże owoce które są skarbnicą witamin, minerałów, antyoksydantów, błonnika jak i korzystnie wpływają na mikrobiote jelitową. Ryż brązowy jest dość ciężkostrawny ze względu [...]
moim zdaniem najlepszy posiłek z jaj: jajecznica z szyneczką, taka przypalona uuuu no kurde kosa !! a tak ogólnie to żeby było szybciej codziennie jadlem po 4 na śniadanie ugotowane na twardo pozatym podobno kwasy EPA i DHA obniżają poziom cholesterolu, a większość z Was chyba dba o Omege-3 :) pozdrawiam aska18 - po prostu bez komentarza :/ [...]
Nie tylko ilość, się liczy, jakość też. Wybierasz dobre składniki, ale mimo to możesz mieć niedobory - zdrowych tłuszczy, konkretnych witamin, minerałów itp. Nawet jedząc niby z puli "zdrowych" produktów, możemy mieć niestety braki. Jesz na przykład tłuszcze omega3 na co dzień? Ryby lub tran/kapsułki z EPA i DHA ? Musiałbyś wstawić jakieś [...]
dawko typu 20 cps to by było nieporozumienie. biorąc pod uwagę podatność tych kwasów na utlenianie serwowanie sobie takiej ich dawki nie jest rozsądnym pomysłem. Natomiast obecnośćodpowiedniej ich ilości w diecie (2 - 4g EPA i DHA łącznie) sprzyjać może redukcji tkanki tłuszczowej na kilku płaszczyznach.
sam poszperałem i znalazłem "Suplementacja omega-3 i omega-6 wpływa na metabolizm hormonów tkankowych i skutkuje tworzeniem prostanoidów o mniejszej aktywności, co przyczynia się do zmniejszenia stanów zapalnych. Po hydrolizie EPA i DHA są przekształcane odpowiednio w kwasy 15-hydroksyeikozapentaenowy i 17-hydroksydokozaheksaenowy - związki, [...]
makrela to bardzo dobra rybka. Jest w czoółówcee wśród ryb jeśli chodzi o zawartość epa/dha. Ale jak mówi smpa, nie należy zbyt często /wędzonej/ /pozdr
omega-3 bierz około 3g epa i dha zeby ci wyszło z naturell to troche będzie tych kapsów trzeba czekac az pojawi się gold omega-3 olimpa będzie mneij do połykania a oliwe owszem trzeba, a ile to zalezy ju od diety