[...] typu cola mają wpływ na stężenie testosteronu? Nie do końca wiadomo. Wykazano pewien wpływ endokrynny 3-miesięcznej ekspozycji szczurów na napoje typu cola. Z kolei następny eksperyment dotyczył 6-miesięcznej ekspozycji szczurów na napoje typu cola. Na czym polegał eksperyment? Badano wpływ podawania napojów na stan oksydacyjny w jądrach i [...]
[...] na 90% tętna maksymalnego utrzymując kadencję 85 obrotów na minutę. Okazało się, iż po 6 tygodniach objętość uda wzrosła o 7%. Hudelmaier i wsp. w 2010 r. zaprosili do eksperymentu 19 kobiet w wieku 51 lat. Przez 12 tygodni jeździły na rowerze. Każdy trening obejmował na początku 10 minut rozgrzewki i po jego zakończeniu 10 minut [...]
[...] roboczej Po 6 i 10 tygodniach treningu osoby z grupy 8 serii roboczych nadal były silniejsze od pozostałych grup Szczytowa aktywacja mięśni pozostała niezmieniona w czasie eksperymentu Grupa 8 serii poprawiła wynik w przysiadzie o 18,5 kg w ciągu 3 tygodni, a na koniec eksperymentu okazało się, że grupa 8 serii roboczych zwiększyła wynik w [...]
N-acetylocysteina (NAC), acetylowany wariant aminokwasu L-cysteiny, jest doskonałym źródłem grup sulfhydrylowych (SH) i jest przekształcana w organizmie w metabolity zdolne do stymulowania syntezy glutationu (GSH), sprzyjające detoksykacji i działające bezpośrednio jako wymiatacze wolnych rodników. Podsumowanie NAC ma szereg zastosowań, [...]
Układając plan treningowy, skupiamy się na jego ogólnej budowie, jaką jest dobór ćwiczeń, ilość serii czy ilość wykonywanych powtórzeń. Rzadko kiedy zwracamy uwagę na to, jakim tempem wykonywać powinniśmy poszczególne powtórzenia lub na to, ile powinna wynosić optymalna przerwa pomiędzy seriami. Wiele osób pyta mnie o to, co ma robić w czasie, gdy [...]
[...] się minimalnie. Naukowcy sądzą, iż w przypadku braku prekursorów pochodzących ze skóry organizm wybiera inne, endogenne źródło prekursorów dla witaminy D. Na czym polegał eksperyment? Stężenia witaminy D i 25(OH)D3 zmierzono w czterech grupach poddanych pojedynczej ekspozycji na promieniowanie UVB na poziomie 9% (grupa I: głowa i dłonie), 23% [...]
Skrobia występuje w makaronach, kukurydzy, kukurydzy woskowej, ziemniakach, kaszach (np. gryczanej), jęczmieniu jarym, ryżu (białym, brązowym), płatkach owsianych (muesli), mące (także ziemniaczanej), a nawet w niedojrzałych (zielonkawych) bananach. A czym jest oporna skrobia? Co warto zapamiętać? W badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie [...]
W świecie kulturystyki i fitness krążą wiele mitów dietetycznych i treningowych. Jednym z nich jest stawianie na piedestale np. protein. Nie jest niczym zaskakującym, ale tego rodzaju retoryka jest powielana w Internecie i w kulturystycznej prasie. Więc jeśli pytasz, co jest ważniejsze: węglowodany, białka czy tłuszcze, to nie da się odpowiedzieć [...]
Wyniki licznych przeprowadzonych w ostatnich dekadach eksperymentów wskazują, iż dieta wegetariańska pozytywnie wpływa na stężenie insuliny, glukozy na czczo, wrażliwość insulinową, a nawet może indukować cofanie się cukrzycy typu II. Oczywiście, w pewnych ściśle określonych granicach, gdy choroba nie jest zbyt zaawansowana. W momencie, gdy [...]
[...] nadal mieściła się w granicach normy, jeśli chodzi o stężenie insuliny na czczo. Proszę zwrócić uwagę, że oporność insulinowa wzrosła w tej grupie o 75%! Katastrofa! Ponadto eksperyment trwał tylko siedem dni, a co by się stało, gdyby chłopcy pili to „zdrowe” mleko przez kolejne dziesiątki miesięcy? Poza tym warto pamiętać, iż może ktoś [...]
Pas treningowy często jest prezentowany jako niezbędny do dźwigania dużych ciężarów. I właśnie przy biciu rekordów w przysiadach, czy martwym ciągu można jeszcze znaleźć dla niego uzasadnienie. Problem tkwi gdzie indziej. Wielu młodych mężczyzn nosi pas treningowy, nawet trenując bicepsa, tricepsa, czy mięśnie naramienne (wznosy). Czy użycie [...]
[...] drugim jest szybkość opróżniania żołądka). W przypadku odchudzania - podawanie węglowodanów przesunie akcent na spalanie łatwiej dostępnego paliwa, czyli cukrów. Kolejny eksperyment naukowy Nie jest to jedyny eksperyment, także Michael L. Newell i in. sprawdzali reakcję sportowców na różne dawki węglowodanów. Znów okazało się, że węglowodany [...]
[...] energetycznego ustroju jest żadna! Mięśnie stanowią od 30 do 40% całkowitej masy ciała, a więc stanowią nawet kilkadziesiąt kg u cięższych mężczyzn. Na czym polegał omawiany eksperyment? Naukowcy eksponowali grupę 10 osób na temperatury: 27 st. C, 18 st. C, 16 st. C, 14 st. C, 12 st. C. Badani leżeli w szpitalu i byli schładzani specjalnymi [...]
W pierwszej części omówiłem rzekomy wpływ nadmiaru protein na wątrobę oraz nerki, różnorakie mity o witaminach i lepkości krwi. Pora na kolejną porcję mitów prosto z różnych miejsc w Polsce. Bardzo często słyszę, że jajka szkodą, że cholesterol szkodzi, że tłuszcze zabijają, że umrę z powodu chorób serca. Niestety, brak na to jakichkolwiek [...]
[...] działanie insuliny w wątrobie i obwodowo. Podsumowanie: być może trening wieczorem przynosi lepsze efekty przy pracy oporowej, pod względem hipertrofii (na co wskazuje eksperyment Küüsmaa M. i wsp. ). Także siła maksymalna wzrosła bardziej przy treningu wieczorem, w porównaniu do sesji prowadzonej rano. Pod względem wpływu na aeroby i [...]
[...] łatwodostępna – nie trudno jest dojść do wniosku, że sposób żywienia wpływa na zdrowie i ogólną kondycję organizmu. Naukowcy z Cincinnati przeprowadzili eksperyment eksperyment na 23 osobach w wieku od 70 lat. Wszystkie z badanych osób skarżyły się na problemy z pamięcią. Część uczestników badania otrzymała [...]
Obecnie HIIT, crossfit, kompleksy sztangowe, treningi stacyjne i obwodowe oraz inne, nowoczesne formy treningu są uważane za najlepsze i najskuteczniejsze dla poprawy wydolności czy redukcji tkanki tłuszczowej. Nie do końca jest to słuszne podejście i za chwilę pokażę dlaczego. Są dziesiątki protokołów treningowych, które charakteryzują się [...]
[...] parówki, salami i inne przetworzone przekąski mięsne - mogą przyczyniać się do manii, stanu psychicznego charakteryzującego się nadmierną pobudliwością. Naukowcy powtórzyli eksperyment, tym razem dając niektórym szczurom wołowinę z azotanami, a innym, wołowinę wolną od azotanów. Zwierzęta, które zjadły mięso wolne od azotanów, zachowywały się [...]
Stres wywołuje szereg reakcji fizjologicznych. Mają tam znaczenie ACTH – adrenokortykotropina, kortyzol, adrenalina, noradrenalina, dopamina, wazopresyna, gonadotropiny, hormony tarczycy, insulina, prolaktyna. Niestety omówienie wszystkich hormonów oraz zależności między nimi byłoby skrajnie trudne, dlatego naświetlę choć podstawowe aspekty [...]
Kulturystyka jest otoczona niezwykle bogatą siecią mitów. To już nie pojedyncze błędne poglądy, to wręcz całe warstwy niekoniecznie prawdziwej wiedzy. Dlaczego tak się dzieje? Winę ponoszą autorzy różnorakich filmów, którzy bardziej lub mniej świadomie wprowadzają swoich widzów w błąd. Nie zawsze błąd wynika z niewiedzy. Podsumowanie Istnieje [...]