SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

ambroziak

  • Skrócona nazwa CLA obejmuje sprzężone izomery kwasu linolowego, czyli warianty molekularne kwasu linolowego – podstawowego kwasu tłuszczowego szeregu omega 6. Ponieważ jednak nie wszystkie te związki spełniają definicję kwasów omega 6, dlatego wyodrębniono dla nich oddzielną grupę – CLA (conjugated linoleic acids). Gdyby nie dodatek do CLA [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4438 Data: 2020-12-11 19:18:21
  • Problemy z prawidłową czynnością układu krążenia zaczęły mnożyć się lawinowo wraz z rozwojem cywilizacji, w związku z czym zaliczono je do plag cywilizacyjnych. Problemy te dotyczą narządów i tkanek układu krążenia, czyli w szczególności serca, żył i tętnic. Jak szacują specjaliści, problemy te przyczyniają się corocznie do śmierci ponad 175 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5214 Data: 2021-01-18 22:49:50
  • Laboratoria przyrody Królestwo roślin to dosłownie laboratorium przyrody. Tylko przy użyciu światła słonecznego, pierwiastków mineralnych i wody, rośliny produkują wszystkie, zasadnicze związki chemiczne, spotykane naturalnie w przyrodzie. Ze zwierzętami jest zupełnie inaczej… Zwierzęta zjadają rośliny, adoptując pochodzące z nich związki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2408 Data: 2021-11-29 17:14:27
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 10 – Koenzym Q10

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru koenzymu Q10, który uznawany jest za składnik witaminopodobny, czyli związek niezbędny do życia, częściowo wytwarzany w naszym organizmie, częściowo zaś uzupełniany z pożywienia.  Kwestia witaminy K2 Z uwagi na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 336 Data: 2023-05-18 07:01:28
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 19 – Żelazo

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru żelaza, którego zapasy w organizmach wegan, jak dowiodły badania, są średnio niższe w porównaniu do osób wzbogacających swoją dietę o produkty pochodzenia zwierzęcego.  Najlepsze rozwiązania  Jako dobre rozwiązanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 339 Data: 2023-08-14 11:10:50
  • Kofeina to substancja z grupy związków organicznych, nazywanych metyloksantynami. Naturalnie wytwarzana jest w tkankach roślin, dlatego znajdujemy ją w wielu roślinach konsumpcyjnych, takich jak przykładowo kawa, herbata, guarana, mate czy kakao. Caffeine Power polecany jest dla osób dorosłych, aktywnych zawodowo (z wyjątkiem kobiet w ciąży i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3603 Data: 2020-10-07 09:10:39
  • W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru hydroksyproliny. Hydroksyprolina to aminokwas wyizolowany po raz pierwszy przez E. Fischera w 1902 r. z żelatyny wołowej, który, jak okazało się w późniejszych badaniach, jest charakterystycznym składnikiem dwóch typów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 334 Data: 2023-05-24 22:17:42
  • Jeśli tylko będzie nam dane, zalecenia z tego artykułu będą dotyczyły nas wszystkich. Prędzej czy później… Lepiej później, dlatego korzystne będzie wdrażanie ich już w młodym wieku. Przeciwstawić się sarkopenii Zagadnienie, które pragnę omówić, związane jest z postępującą, wraz z upływem lat, utratą sprawności i wielkości mięśni oraz ich siły. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3660 Data: 2021-09-09 17:01:13
  • Z formalnego punktu widzenia kreatyna należy do związków z grupy aminokwasów. Aminokwasy, jak wiadomo, są składnikami białek, z których z kolei zbudowana jest w przewadze muskulatura. Ale tylko niektóre, tak więc kreatyna należy do grupy aminokwasów niewchodzących w skład białek, czyli tzw. aminokwasów nieproteogennych. Pomimo tego jest jednym z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2838 Data: 2020-08-16 10:44:44
  • Z chemicznego punktu widzenia cytrulina jest aminokwasem, ale takim, który nie wchodzi w skład białek. Jest składnikiem pokarmowym słabo rozpowszechnionym w żywności, występującym w większych ilościach głównie w arbuzach. Jej głównym zadaniem w organizmie jest udział w cyklu mocznikowym, oczyszczającym organizm ze szkodliwego amoniaku, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9584 Data: 2020-10-11 10:59:16
  • Żelazo jest niezbędnym do życia pierwiastkiem z grupy mikroelementów, jest niezbędne do funkcjonowania zasadniczo niemal całej materii ożywionej, od drobnoustrojów poczynając, poprzez rośliny i zwierzęta, a na człowieku kończąc. Chela-Ferr® MED to preparat zawierający żelazo Ferrochel® w postaci chelatu aminokwasowego Albion® ( diglicynian żelaza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4154 Data: 2021-10-04 11:36:09
  • Czy dieta wegańska sprzyja ginekomastii?

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    Ginekomastia to przerost męskich gruczołów piersiowych. Dla mężczyzn, a szczególnie sportowców z dyscyplin sylwetkowych, to niezwykle poważny problem estetyczny. Za przerost gruczołów piersiowych odpowiadają żeńskie hormony płciowe – estrogeny. Problem w tym, że estrogeny są dosyć szeroko rozpowszechnione w pokarmach pochodzenia roślinnego, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1189 Data: 2022-02-10 17:46:17
  • Problemy wątrobowe stały się plagą naszych czasów. Na pierwszy plan wysuwa się tutaj przypadłość nazywana niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby, znana lepiej pod skróconą z języka angielskiego nazwą – NAFLD. Szacuje się, że problem ten dotyczy aktualnie 25% światowej populacji, a na rok 2030 prognozuje się, że może on dotknąć 50% [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5174 Data: 2020-12-14 15:06:53
  • Borelioza, znana również jako choroba z Lyme, nazywana jest fachowo krętkowicą kleszczową. Borelioza jest bowiem zakaźną chorobą wieloukładową, powodowaną przez bakterie typu krętków. Gatunkiem krętka najczęściej wywołującego boreliozę jest bakteria o nazwie Borrelia burgdorferi. Bakteria ta przenoszona jest na człowieka głównie przez kleszcze z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1420 Data: 2021-06-19 16:00:48
  • Witamina K jest mikroskładnikiem pokarmowym z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W pokarmach roślinnych, za wyjątkiem fermentowanej soi i kiszonej kapusty, występuje w formie filochinonu, czyli witaminy K1, natomiast w pokarmach zwierzęcych – głównie menachinonów, czyli witaminy K2. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3857 Data: 2020-11-17 13:39:58
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 6 - Tauryna

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru tauryny, czyli aminokwasu zawierającego w składzie swojej molekuły atom siarki. Tauryna jest szeroko rozpowszechniona w królestwie zwierząt i występuje w stosunkowo wysokich stężeniach we wszystkich tkankach ssaków i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 419 Data: 2023-05-05 12:38:21
  • Kazeina to te frakcje białek mleka, które oddzielają się od serwatki, tworząc skrzep w procesie produkcji sera. Kazeina należy do białek o najwyższej wartości biologicznej, albowiem charakteryzuje się wzorcowym aminogramem, czyli taką kompozycją aminokwasów, która zapewnia optymalny przebieg procesu syntezy białek w naszym organizmie.  Jak bowiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 548 Data: 2023-11-27 13:58:35
  • Serwatka to roztwór białek mlecznych, pozostający po oddzieleniu się skrzepu serowego. Filtracja serwatki prowadzi do uzyskania koncentratu białek serwatkowych, w którym zawartość białka mieści się w przedziale od 35 do 80%. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3563 Data: 2020-09-24 19:04:28
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 15 - Wapń

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru wapnia – niezbędnego składnika pokarmowego, zaliczanego do grupy makroelementów.  Z drugiej jednak strony ci osobnicy, którzy decydują się na całkowite zaspokajanie swojego zapotrzebowania na wapń ze źródeł roślinnych, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 435 Data: 2023-07-04 14:45:01
  • Glutamina jest jednym z 20 aminokwasów powszechnie występujących w białku. Jest aminokwasem względnie niezbędnym, czyli takim, który wprawdzie może być produkowany przez organizm, ale z którego syntezą organizm nie nadążą w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania, np. podczas przedłużającego się, intensywnego wysiłku fizycznego. Glutamina jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4093 Data: 2020-10-13 17:54:36