"Tłuszcz bez tłuszczu" Jednym z podstawowych problemów przygotowań sportowych zawsze pozostawało właściwe zaopatrzenie energetyczne. Sportowiec potrzebuje bardzo dużo energii, a jako że najwięcej magazynuje jej tłuszcz, ten zawsze pozostawał w obszarze zainteresowań dietologii sportowej. Gospodarka energetyczna. Organizm sportowca potrzebuje [...]
Arginina jest aminokwasem z grupy aminokwasów proteogennych, czyli takich, które budują białka naszego organizmu, w tym białka mięśniowe. Nazywana jest aminokwasem względnie niezbędnym, co oznacza, że wprawdzie może być wytwarzana w organizmie z innych aminokwasów, to jednak zapotrzebowanie na nią jest na tyle duże, że nie może zostać pokryte na [...]
Kiedy my świętujemy, nasze wątroby dwoją się i troją pod natłokiem pracy. Nasze święto to dla wątroby ostry dyżur. Każdego roku, w okolicy okresu świątecznego, pojawiają się w sieci artykuły doradzające w sprawie wspomagania wątroby. Sposób na rodniki W rzeczywistości nie jest zazwyczaj aż tak źle, jak wyżej opisałem, albowiem nasza wątroba [...]
W ostatnich miesiącach często byłem pytany o suplementy, które mogłyby wspomóc powrót do formy po przebytej chorobie COVID-19. Najczęściej pytali sportowcy i ludzie aktywni fizycznie, którzy borykali się z bardzo dużym ubytkiem masy mięśniowej jako dotkliwym skutkiem przejścia infekcji koronawirusowej. Dwa w jednym Kolejne badania wyjaśniły, że [...]
Wszystkie skarby soi Produkty sojowe są zwykle podstawą diet wegańskich i wegetariańskich. Przede wszystkim z tego powodu, że soja jako jeden z niewielu pokarmów roślinnych dostarcza w miarę wartościowego białka, niewiele odbiegającego pod względem wartości biologicznej od białka pochodzenia zwierzęcego. Jednak białko to nie jedyny składnik soi, [...]
Chrom jest niezbędnym do życia pierwiastkiem z grupy mikroelementów. Wchodzi w skład enzymów, kwasów nukleinowych oraz białek krzepliwych krwi. Pełni istotne funkcje w metabolizmie cukrów, tłuszczów i białek oraz uczestniczy w procesach antyoksydacyjnych, w syntezie RNA i DNA, w odpowiedzi immunologicznej, a także wpływa na wydzielanie niektórych [...]
Pestki moreli nie są tak smaczną przekąską jak orzechy. Są dosyć gorzkie. Zresztą nie można jadać ich zbyt dużo; dwie, góra trzy dziennie. Ten limit wyznacza amigdalina – ich substancja aktywna biologicznie, która w większych dawkach może być toksyczna. Skąd więc tak wielka popularność pestek moreli? Nie zawsze „więcej” znaczy „lepiej” Na koniec [...]
Na klimat świąt składa się również ich aromat. O dzieciństwa święta kojarzyły mi się zawsze z zapachem wędzonego suszu owocowego i cynamonu. Pierwszy był nieodłączną bazą kompotu wigilijnego, drugi składnikiem świątecznej szarlotki, piernika, kruchego placka ze śliwkami. Uwaga! Jeżeli decydujemy się na wprowadzenie cynamonu do diety jako produktu [...]
Stewia zdobywa coraz większe uznanie konsumentów. To wyjątkowy i naturalny słodzik, który nie tylko ogranicza zagrożenia zdrowotne związane ze spożyciem cukru, ale jeszcze sam z siebie wykazuje cenne właściwości prozdrowotne. Słodkie androgeny Wyjaśnienia dla anabolicznej aktywności stewizydu możemy się doszukać w nieco wcześniejszym badaniu… [...]
Ponad 90% przypadków raka skóry, jak szacują specjaliści, jest powodowane ekspozycją na promieniowanie ultrafioletowe pochodzące z promieni słonecznych. Ekspozycja ta wzrosła w ostatnich latach, w dużej mierze ze względu na cieńszą warstwę ozonową atmosfery ziemskiej. Z powyższych przyczyn, badacze uważają, że najważniejsze są działania [...]
L-Karnityna to związek aktywny biologicznie, syntetyzowany w organizmie z dwóch aminokwasów, lizyny i metioniny. Sama L-karnityna też jest aminokwasem, tyle że aminokwasem z grupy betain. Tego typu aminokwasy nie wchodzą w skład budowy białek, z czego najlepiej są znane aminokwasy, niemniej pełnią w organizmie inne funkcje życiowe, przynajmniej [...]
Witamina A to jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, do której to grupy zaliczamy również witaminę D, E i K. Witamina A nie jest związkiem jednorodnym. Pod nazwą witaminy A rozumiane są trzy związki z grupy tzw. retinoidów: retinol, retinal i kwas retinowy. Do grupy witaminy A zaliczane są również roślinne barwniki karotenoidowe, takie jak [...]
Do kawy przylgnęła etykietka napitku ułatwiającego odchudzanie. Z jednej strony wpłynęły na to doświadczenia pokoleń, z drugiej zaś badania naukowe, które udowodniły, że spożycie kawy faktycznie przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej. Jak się okazuje, najsilniej działają w tym kierunku zawarte w kawie kwasy, chlorogenowy i kawowy, których [...]
Kofeina jest jedną z najpopularniejszych substancji ergogenicznych stosowanych w sporcie, zatem co kilka lat podsumowuje się dotychczasowe odkrycia dotyczące tego stymulującego układ nerwowy związku pochodzącego między innymi z kawy. W styczniu 2021 roku na łamach czasopisma międzynarodowego stowarzyszenia żywienia sportowego (Journal of the [...]
Kwas D-asparginowy (DAA) jest jedną z dwóch postaci aminokwasu – kwasu asparginowego, gdzie drugą formą jest kwas L-asparginowy, będący składnikiem białek. Jednak aktywność kwasu D-asparginowego w organizmie jest swoista tylko dla tej postaci i nie ma odniesienia do formy kwasu L-asparginowego. DAA (kwas D-asparaginowy) jest naturalnym [...]
Suplementy mineralno-witaminowe, nazywane potocznie multiwitaminami, są to preparaty zestawiające w swym składzie szeroką paletę witamin i minerałów. W literaturze tematu możemy się spotkać z różnymi sposobami definiowania witamin. Niemniej witaminy to związki organiczne, niezbędne w niewielkich ilościach do przebiegu procesów życiowych, które [...]
Proces starzenia się organizmu obejmuje m.in. starzenie się tkanki mięśniowej. Starzenie się mięśni szkieletowych charakteryzuje się spadkiem masy mięśniowej i funkcjonalności mięśni, co jest powodowane głównie zachwianiem równowagi pomiędzy syntezą a degradacją białek mięśniowych. Dlatego końcowy wniosek autorów tego badania był taki, że [...]
Sezon plażowy w pełni. Całymi garściami korzystamy z kąpieli słonecznych. Promienie słoneczne wróciły do łask po tym, gdy badania naukowe wykazały, że są najlepszym źródłem witaminy D, a witamina D jest najlepszą ochroną przed wieloma chorobami, m.in. nowotworami i infekcjami wirusowymi. Z opalaniem, jak ze wszystkim w życiu, nie można jednak [...]
Aminokwasy nazywane są potocznie „cegiełkami białek”. To bardzo trafne porównanie, albowiem białka zbudowane są z aminokwasów. Tak więc spożywane przez nas białka pokarmowe rozkładane są w przewodzie pokarmowym do aminokwasów, a wchłaniane do krwiobiegu aminokwasy służą naszemu organizmowi do budowania jego własnych białek strukturalnych i [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru EAA – aminokwasów egzogennych. Aminokwasy egzogenne to te z dwudziestu aminokwasów tworzących białka naszego ciała, które nie mogą powstawać w naszym organizmie, względnie mogą, ale ich synteza wewnątrzustrojowa nie [...]