[...] Zmniejszają ból i inne objawy związane z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Koper włoski Smak nasion i cebulek kopru śródziemnomorskiego jest często porównywany do smaku lukrecji lub anyżu. Podobnie jak dzika róża, koper włoski jest pełen przeciwzapalnych związków fenolowych. Niektóre z najbardziej aktywnych to kwas rozmarynowy, [...]
[...] również cenne dla organizmu witaminy: A, C i E, które chronią ciało przed nowotworami i starzeniem się organizmu. Grejpfrut Jedyną wadą tego owocu jest to, że ma gorzki smak i dlatego lubiany jest przez naprawdę niewielu. Mimo swojego goryczkowego smaku grejpfrut posiada doskonały wpływ na ciało. Tak samo, jak owoce wyżej wymienione, jest on [...]
Ryż w diecie sportowców odgrywa dość istotną rolę, gdyż to jeden z najpopularniejszych składników odżywczych, z których dostarczymy nieprzetworzonych węglowodanów do naszej diety. Natomiast to, jaki ryż spożywamy ma jednak znaczenie. Podsumowanie Warto wprowadzić czarny ryż do swojej codziennej diety. Idealnie wkomponuje się w potrawy z [...]
[...] chrupek kukurydzianych, czekoladowych lub gotowych musli. W tym przypadku zdecydowanie lepiej jest postawić na klasyczne płatki owsiane, a jeśli nie do końca Ci one smakują, wówczas zrób własne musli. Wymieszaj płatki owsiane, kukurydziane, suszone daktyle, suszone morele, dodaj też np. siemię lniane i... zdrowe musli gotowe. Możesz [...]
Od dłuższego już czasu bardzo popularne jest publikowanie przez influencerów zakupów spożywczych, a dokładniej pisząc wklejanie zdjęcia tego, co znalazło się w ich koszyku. Znane osoby, w tym dietetycy, pokazują bez cenzury swoje wybory żywieniowe, zachęcając nie tylko do zdrowego odżywiania, ale także do tego, by dieta dostarczała choć trochę [...]
Prowadzenie zbilansowanej diety, regularne treningi, jak i nieco wyrzeczeń, to podstawowe czynniki, które warunkują osiągnięcie rezultatów na siłowni. Zmiany w Twojej sylwetce, które postępują tygodniami, są najlepszym dowodem na to, że taka strategia ma sens, a Ty nabierasz jeszcze więcej chęci do tego, aby brnąć w tym wszystkim na długie [...]
Pomimo iż o substancjach antyodżywczych ostatnimi czasy robi się coraz głośniej, nie każdy jeszcze o nich słyszał, a na pewno mało kto wie, jak dokładnie one działają i w jakich produktach substancje te występują. Czym tak naprawdę są substancje antyodżywcze? W czym występują? Czy należy na nie uważać? A może to kolejna dietetyczna ściema - [...]
Jogurty cieszą się ogromną popularnością, o czym świadczy chociażby ilość i szeroki wybór jogurtów, jakie znajdują się w sklepach. Nic dziwnego! Jogurt ma kremową konsystencję, dzięki czemu może stanowić alternatywę lub dodatek do deserów, świetnie komponuje się z płatkami, może stanowić również bazę do wszelkiego rodzaju sosów. Ile tak naprawdę [...]
Jeśli Twoja dieta opiera się głównie na produktach przetworzonych, prawdopodobnie dostarczasz za mało potasu. Potas jest, obok sodu, magnezu i wapnia, jednym z głównych elektrolitów obecnych w naszych komórkach. Potas jako elektrolit, odpowiada za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego na błonach komórkowych oraz za przekazywanie [...]
[...] ssanie kwiatów lub spożywanie nasion, lub części liści. Zgony odnotowano wśród osób, które piły herbatę z naparstnicy błędnie identyfikowaną jako żywokost, chociaż gorzki smak często zniechęca do spożycia, a jej właściwości wymiotne ograniczają wchłanianie ogólnoustrojowe. Z tego powodu po naparstnicę nie należy sięgać samodzielnie, ale tylko [...]
Mówi się, że zimą człowiek składa się z 65% mandarynek. W czasie świąt może nawet przekraczać 70%. Wniosek z tego taki, że bez mandarynek nie jesteśmy w stanie żyć. Tak samo, jak bez wody i tlenu... A tak na poważnie, to skąd się wzięła mandarynka? Jakie ma wartości odżywcze i dlaczego jest taka pyszna? Pomagają zachować prawidłową masę ciała [...]
[...] Gorczyca Gorczyca, poza tym, że jest popularnym dodatkiem do dań np. musztardy - ma bardzo zbliżone działanie do pieprzu czy papryczki chilli. Choć nie jest tak ostra w smaku, jak inne wymienione przyprawy również stymuluje ciepłotę naszego ciała, przez co podbija nasz metabolizm. Dobra musztarda i pieprz cayenne to idealne połączenie na [...]
Czy przekąski mięsne mają szansę pokonać rynek chipsów? To raczej nie nastąpi szybko, jednak rynek przekąsek mięsnych rośnie w bardzo szybkim tempie i to właśnie kosztem tych wymienionych wcześniej. Od jakiegoś czasu widoczny jest trend polegający na odchodzeniu od węglowodanów w kierunku białka. Suszona wołowina — zawartość cynku Wołowina [...]
[...] pragniesz zachować tradycję i podarować łakocie, warto skupić swoją uwagę na alternatywnych produktach dla komercyjnych słodyczy. Na rynku jest dostępnych wiele zdrowszych smakołyków, w których produkcji nie wykorzystano cukru. Taką linię słodyczy stworzyła m.in. marka ALLNUTRITION, która posiada serię kremów, pralin, orzechów w czekoladzie, a [...]
Dosyć często mówi się o naturalnych afrodyzjakach zwiększających libido. Czy zdajesz sobie sprawę, że są również produkty, których należy unikać, gdyż mogą zmniejszać popęd seksualny? Styl życia i żywność, którą spożywamy, może mieć wpływ między innymi na poziom testosteronu, który jest kluczowy dla Twojego popędu seksualnego.
[...] dodatkami, jak i wytrawnych sałatek, dań mięsnych itp. Dobrą opcją są również naturalne masła orzechowe bez dodatku cukru i olejów. Przyprawy Przyprawy i zioła uwydatniają smak potraw i mogą się przydać, jeśli nie chcesz jeść ciągle tych samych smaków. Niektóre z nich np. kurkuma, pieprz cayenne, rozmaryn, cynamon, imbir i inne zapewniają także [...]
Przetworzona żywność nie bez powodu ma złą reputację. Na każdym kroku sugeruje się, aby jej unikać na korzyść naturalnych i bardziej wartościowych produktów. Czy jednak wszystkie z nich są złe, czy może jednak da się wybrać mądrze i włączyć niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli [...]
Ogórki to popularne podłużne, chude i zielone "warzywa" ogrodowe. Technicznie rzecz biorąc, są to owoce z tej samej rodziny co arbuzy i dynie, ale większość ludzi uważa je za warzywa. Wynika to przede wszystkim z tego, że nie są słodkie i pasują bardziej do wytrawnych dań. Jak można wykorzystać ogórki w kuchni? Ogórki surowe, tak jak już zostało [...]
[...] Kasza gryczana Zwana w dawnych czasach hreczka lub tatarka. Jest bezglutenowa i posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Dzielimy ją na prażoną i nieprażoną. Ma specyficzny smak, dlatego nie jest uwielbiana przez wszystkich. Ziarna gryki zawierają aminokwasy egzogenne – lizynę i metioninę charakteryzujące się dużą zawartością biologiczną. Duża [...]
Sól Epsom ma szerokie zastosowanie w świecie kosmetycznym, spożywczym, a także leczniczym. To naturalny środek, który można stosować w leczeniu bólów mięśni, suchości skóry, a nawet w walce z różnymi problemami zdrowotnymi. Jest niedroga, prosta w użyciu i łatwo dostępna. Można ją kupić w Internecie oraz w większości drogerii i aptek Jakie [...]