SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

dieta Montignac

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 503319

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Witam wszystkich.
Bardzo podoba mi się to forum i Wasze listy. Można się z nich naprawdę dużo dowiedzieć, ale też i można dostać od nich kota.
Tak czytam i czytam wszystkie listy i już zgłupiałam doszczętnie. Na przykład ten żółty ser. We wszystkich dostępnych źródłach podawany jest jako dodatek, który można spożywać w dowolnych ilościach. A piszecie, że nie wolno go łączyć z makaronem...
We wielu przepisach z książek wyraźnie podawany jest jako dodatek do makaronu...
Czy ktoś wyczytał w książce Montiego "Jeść aby schudnąć", że nie wolno łączyć żółtego sera z makaronem?
Bo tylko tej książki jeszcze nie czytałam.
Bardzo Was proszę, piszcie konkretne rzeczy, dokładnie co z czym można łączyć, czy np. połączenie jajek z orzechami włoskimi jest dozwolone i jak traktować taki posiłek?
Mam wypróbowany smakowo rewelacyjny przepis bazowany na przepisie z Kwaśniewskiego (ale zmodyfikowany przeze mnie), na pyszny chlebuś orzechowy, albo, po dodaniu fruktozy i owoców suszonych jako super ciasto.
Tylko, czy to się nadaje?
Piecze się rewelacyjnie:
CHLEB
30 dkg orzechów włoskich (lub migdałów)
6 jajek
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2-3 łyżki oliwy (można nie dawać, też dobre wychodzi)
orzechy zmielić, wymieszać z żółtkami i proszkiem do pieczenia, białka ubić, wyłożyć na orzechy i delikatnie wymieszać.
Przełożyć do foremki (na tą ilość mała keksowa) i piec w temp. 180-190 stopni około 50 min.
Ciasto różni się tym, że dodajemy fruktozę i owoce do smaku (czyli ile kto lubi). Ja daję tylko owoce, ale to kwestia gustu.
I teraz oceńcie, czy to się nadaje?
Chleb smakuje troszkę podobnie do grachama, ale jest delikatniejszy, a ciasto po prostu pycha!
Mam mnóstwo takich pytań, więc będę je sukcesywnie zadawać i bardzo proszę o odpowiedzi!
Gdzieś dawno temu ktoś pozbierał wszystkie ważne informacje z tego forum i obiecywał, ze prześle takie compensum każdemu, kto o to poprosi.
Więc bardzo proszę o info na adres [email protected].


rudzielec
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Wczoraj wzielam poraz 100000 ksiazke "jesc aby schudnac" i szukalam tego sera, faktycznie jest napisane w "dodatkach ktore mozna spozywac bez ograniczen-w tabelce", wiec chyba jednak mozna, poza tym w wielu , bardzo wielu przepisach MM jedzonko posypuje sie startym serem zoltym, rowniez makaron. Wiec...?hmmzglupialam, bo wedle zasad nie wolno, a wedle przepisow i niektorych zdan w ksiazce wolno...
A poza tym jest takie pyszne
Smacznego:)
Pozdrawiam wszystkich

Agata
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
No właśnie. I chyba gdzieś wyczytałam, że proces fermentacji takiego sera (żółtego, oczywiście), zmienia tłuszcz w serze w "dobry".
Co myślicie na temat chlebka/ciasta orzechowego?
Bo ja mam już następne pytania:
1. czy można łączyć jajko z mąką z pełnego przemiału?
2. czy wskazane jest częste jedzenie ryb wędzonych? (gdzieś u Montiego wyczytałam, że należy unikać wędzonego)
3. czy chleb (oczywiście z pp)można jeść z rybą wędzoną lub z puszki?
I dlaczego nigdzie nie ma nic napisane na temat ryb z puszki i ich łączenia z białym serem?
Na raze tyle, żeby nie przesadzać.
Czekam na odpowiedzi i pozdrowionka dla wszystkich, którzy lubią jeść a nie tyć (a nawet schudnąć).

rudzielec
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ja nie ryzykowałabym łącczenia makaronu z żółtym serem w I fazie.Makaron to przecież węglowodany o dość wysokim IG,no a ser jest b.tłusty.

Patti
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
oczywiscie, ze mozna łączyć ser z makaronem, ale nie da sie ukryć ze serek to tłuszczyk, wiec łączcie tylko z makaronem al-dente, nie za często i...no chyba nie w I fazie? Potem i owszem.
Chlebek to posiłek tłuszczowy, wiec sam w sobie wyobrażam sobie ze jest ok, byle nie kłaść na niego dzemu i innych słodkich rzeczy i później przez 4 godziny nie jeść weglowodanowych posiłków. Jako ciasto? Cóż to juz duze połączenie tłuszczy i cukrów z owoców, ale jeśli tymi owocami sa suszone morelki (maja niskie Ig) to chyba nie zaszkodzi. Nie wiem tylko czy w procesie pieczenia cos sie z tymi owocami nie dzieje.Chlebek na pewno spróbuje, bo za mało tłuszcy jest w moim dziennym zapotrzebowaniu energrtycznym (max 15%) z chęcia chlebkiem to zmienie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 507 Wiek 44 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 6482
Chlebek tluszczowy?? Jakos mi sie nie wydaje ale niech sie wypowiedza eksperci...

-----------------------------------------
Look into my eyes, you will see who I am
My name is Lucifer, please take my hand

Look into my eyes, you will see who I am
My name is Lucifer, please take my hand

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
zólty ser ma na pewno IG niższe niż 35 więc śmiało można z makaronem!!!!!!!

madzikk
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Co wy z tym zołtym serem???????przeciez nie mozna jesc tluszczow z makaronem!!!owszem mozna ser zolty bez ograniczen ale do posilku tluszczowego!!!Daltego powtarzam zeby czytac ksiazke po tysiac razy , uwaznie!!!

Martolina
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 187 Wiek 55 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 8791
Martoliono! 10 kg - to super, a na zdjęciu nie wyglądasz na osobę mającą o 10 kg za dużo i to jest budujące. Może napisałabyś nam dokładnie co jadłaś i z czym i w jakich ilościach, a także o jakich porach. Co do sera tofu,to zamierzałam sama zrobić. Mam taki przepis: soję należy namoczyć na noc, ugotować, przekręcić przez maszynkę,dolać wody, zagotowac jeszcze raz, ma się podnieść 3x.,zakwasić sokiem z 2 cytryn, odcedzić i już.
Chleb nie jest tłuszczem,tylko weglowodanem. ser zółty to pezede wszystkim tłuszcz, więc połączyłabym to z obiadem białkowo - tłuszczowym, a nie z makaronem, który jest węglowodanem. Pozdrawiam. andrea_l
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Witam wszystkich
Ja również od kilku dni stosuje tę dietę,wcześniej stosowałam tłuszczową
i straciłam 2 kg w 3 tygodnie ale ta dieta wydaje mi się dużo lepsza i zdrowsza.
Przeczytałam wszystkie strony od początku i właśnie do nich chcialam się wrócić bo mam pewne zastrzeżenia co do ciemnej czekolady na 1 stronie Wakkiki pyta o czekoladę z 70% kakao a na dalszych stronach poleca się nawet czekolady powyżej 70% np.77% a Monti w swojej książce zaleca czarną czekolade (>70% kakao)tabele str.41 czyli mniej niż 70% a nastenie na stronie 95 pisze o daserach i znowu jest o czekoladzie cytat :(Polecam także desery z gorzkiej czekolady zawierającej najwyżej 70% kakao)z tego wynika że czekolada z 65% kakao była by bardziej wskazana niż 77%
Co o tym myślicie proszę popatrzcie do książki i powiedzcie kto ma racje

Magda
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

CZY JESTEŚCIE ZAINTERESOWANE??

Następny temat

Białko przed treningiem??

WHEY premium