SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

dieta Montignac

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 503267

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Dzieki wszystkim za odpowiedzi. Agas- ja jem kasze gryczana - to zla?
A jak mam laczyc tluszcz z bialkiem?:(
Mam smalec popijac mlekiem?
Aha a z czym laczycie jajeczka?



(*<*)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816


Znalazlma kilka przepisow - to sie dziele:)

PIECZEŃ Z TOFU I KASZY GRYCZANEJ

Składniki:
3 szklanki kaszy gryczanej,
2,5 szklanki wody,
szklanka bulionu warzywnego,
1 kostka tofu,
20 dag pieczarek,
olej do smażenia,
2 ząbki czosnku,
1/2 łyżeczki pieprzu,
1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
sos sojowy lub sól do smaku,
3-4 łyżki nasion słonecznika
Wykonanie:
Kaszę ugotować w wodzie z dodatkiem bulionu, może być lekko rozgotowana. Tofu rozgnieść widelcem, wymieszać z ugotowaną i ostudzoną kaszą. Pieczarki i cebulę pokroić, usmażyć na oleju. Dodać do masy z tofu i kaszy wraz z przyprawami i rozgniecionym czosnkiem i dobrze wymieszać. Masę włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem . Po wierzchu posypać ziarnami słonecznika. Zapiekać przez 20-30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Pieczeń jest doskonała zarówno na gorąco, jak i po przestudzeniu.

SOCZEWICA W SOSIE ŚLIWKOWYM

Składniki:
30 dag soczewicy,
kilogram śliwek węgierek
Wykonanie:
Namoczyć soczewicę około l godzinę. Ugotować. Śliwki oddzielić od pestek, wrzucić do garnka i dusić w niewielkiej ilości wody, aż powstanie z nich jednolita masa. Połączyć z ugotowaną soczewicą i wymieszać. Dusić jeszcze razem przez około 10 minut.

KASZA GRYCZANA GOTOWANA Z PORAMI

Składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej,
20 dag porów (części jasne),
1 1/2 łyżeczki soli,
1 łyżka oleju sojowego,
koperek lub natka pietruszki
Wykonanie:
Kaszę gryczaną opłukać, pory oczyścić, dokładnie umyć, pokrajać w talarki. Kaszę wymieszać z porami i z solą, zalać dwiema szklankami wrzącej wody. Zagotować, przykryć przykrywką, postawić na płytce na małym ogniu, gotować ok. 15 min. Do gotowej potrawy dodać olej, posypać koperkiem lub natką pietruszki.

KOTLETY POROWO-ORZECHOWE

Składniki:
1 szklanko płatków owsianych,
1 średniej wielkości por,
zielona pietruszka,
olej do smażenia,
otręby pszenne
Wykonanie:
Płatki zalać w miseczce wrzącą wodą. 1 cm ponad powierzchnię płatków i odstawić do napęcznienia na 20 min. Orzechy posiekać i wyprażyć na suchej patelni, mieszając drewnianą łyżką. Pory umyć i pokroić w drobniutkie paseczki. Podsmażyć je na maśle. Płatki wymieszać z porem i orzechami, dodać sól, pieprz i inne przyprawy. Posiekać drobno zieloną pietruszkę i dołożyć do masy. Formować wilgotnymi rękami niewielkie kotleciki, obtaczać je w otrębach i smażyć na rozgrzanym oleju.


KOTLETY Z FASOLI LUB SOI

Składniki:
40 dag fasoli białej lub soi,
3 ząbki czosnku,
1 jajko,
2 łyżki utartego żółtego sera,
10 dag cebuli,
1 łyżka oliwy z oliwek,
5 łyżek posiekanej zielonej pietruszki,
sól, pieprz,
ostra sproszkowana papryka lub przyprawa chili,
Wykonanie:
Fasolę czy soję przebrać, opłukać, zalać ostudzoną przegotowaną wodą, pozostawić najlepiej na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, w której była namoczona. Pod koniec gotowania osolić.Ostudzić. Dokładnie odcedzić i zemleć w maszynce. Cebulę i czosnek obrać, opłukać, posiekać oddzielnie. Cebulę wsypać na suchą patelnię, osolić, podgrzewać mieszając. Gdy zmięknie i zacznie żółknąć, dodać tłuszczu, lekko zrumienić. Do masy fasolowej dodać jajko, czosnek, zrumienioną cebulę, utarty ser i posiekaną zieloną pietruszkę. Wymieszać dokładnie. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką lub chilli. Z przygotowanej masy uformować gruby wałek, pokrajać w poprzek na porcje grubości palca. Z krążków formować owalne kotlety. Smażyć na patelni. Usmażone kotlety wstawić na kilkanaście minut do piekarnika, aby "doszły", ułożyć na półmisku, ozdobić listkami pietruszki. Podawać z dodatkiem sosów (kaparowy, korniszonowy, pieczarkowy itp.) i surówek.

KWAŚNA PASTA Z SOI

Składniki:
20 dag soi,
20 dag ogórków kiszonych,
2 cebule,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól i pieprz
Wykonanie:
Soję namoczyć na noc, ugotować. Na patelni z olejem podrumienić pokrojoną w kostkę cebulę. Pokroić ogórki. Wszystkie składniki wymieszać i przekręcić przez maszynkę. Jeżeli pasta jest za sucha dodać trochę wody lub kwasu z ogórków. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Pasta jest doskonała do razowego chleba

SOS Z RZEŻUCHY NA ZIMNO

Składniki:
4 łyżki pokrojonych liści rzeżuchy,
1/2 szklanki kefiru,
1 łyżeczka oliwy,
2 łyżki soku z cytryny,
sól i pieprz
Wykonanie:
Zmiksować listki rzeżuchy z kefirem, sokiem z cytryn i olejem. Dodać sól i pieprz. Podawać do jaj i sałatek.


ZUPA Z SOCZEWICY

Składniki:
szklanka nasion soczewicy,
2 cebule,
2 pomidory,
1 łyżka oliwy,
2 ząbki czosnku,
pół łyżeczki imbiru,
sól i pieprz.
Wykonanie:
Namoczyć soczewicę przez około godzinę. Ugotować do miękkości. Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, dodać do ugotowanej soczewicy. Dodać pokrojone i oczyszczone ze skóry pomidory. Jeśli trzeba, to uzupełnić wodę w garnku, chwilę pogotować. Doprawić solą, imbirem i pieprzem. Zupę zmiksować, lub przetrzeć przez sito. Można podawać z pokrojonymi w małe kawałki parówkami sojowymi.



SMACZNEGO

(*<*)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Zupa z soczewicy

1/2 paczki mrożonych warzyw w słupkach

1 por

3-4 suszone grzyby

3/4 szklanki soczewicy

50 g makaronu sojowego

kawałek świeżego imbiru

szczypta kurkumy, curry i chili, wg gustu

przyprawa warzywna, sól, pieprz do smaku

Umyte i połamane na kawałki grzyby i soczewicę gotujemy w dużej ilości wody. Pora i imbir kroimy w plasterki. Po 10-15 minutach wrzucamy do zupy lekko rozmrożone warzywa. Gdy soczewica, grzyby i warzywa są już prawie gotowe, dodajemy pora i makaron. Przyprawiamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę, żeby się "przegryzła" i troszkę przestygła - najlepiej smakuje, gdy nie jest bardzo gorąca.

Zielona soczewica na ciepło

Ugotowaną zieloną soczewicę podajemy na ciepło w miseczkach. Obok do polewania sos z jogurtu z 2-3 ząbkami czosnku i odrobiną mielonego kminku. Można też polać sosem vinaigrette z oliwy, soku z cytryny, czosnku i soli albo białym winem i posypać świeżymi ziołami. Podajemy jako osobne danie, np. na kolację lub jako dodatek do omletów, naleśników czy mięsa.

Pasta dahl

Czerwoną soczewicę gotujemy, aż będzie bardzo miękka. Na maśle podsmażamy chwilę przyprawy wg gustu (garam masala, mielony kminek, kurkuma, kolendra lub curry, sól, pieprz) i dodajemy do soczewicy - wszystko ucieramy drewnianą łyżką. Dahl można przechowywać w lodówce 2-3 dni.
Można gotowy dahl poddusić chwilę z pomidorami z puszki. Podane z ryżem (najlepiej basmati, ugotowanym z dodatkiem 2 goździków), posypane natką pietruszki - świetne danie obiadowe.

Pasta z suszonymi owocami

1 szklanka soczewicy

1 duża cebula

2 garści różnych orzechów (włoskie, pini, ziemne, pestki słonecznika, sezam)

2 ząbki czosnku

2 garści suszonych owoców ( śliwki, morele)

po 1 łyżce posiekanego koperku i liści bazylii

słodka papryka sól

ocet winny

Soczewicę gotujemy. Marchew kroimy w plasterki i gotujemy na parze. Posiekaną cebulę smażymy na oleju, aż się zeszkli. Skrapiamy octem lub winem, dodajemy bazylię i smażymy, mieszając kilka minut. Dodajemy orzechy, a po 2-3 minutach suszone owoce, czosnek i przyprawiamy papryką. Dolewamy trochę wody, parę kropli octu, żeby było wilgotne. Dodajemy ugotowaną marchewkę, mieszamy i podsmażamy jeszcze 3-4 minuty. Dodajemy miód, koperek i ugotowaną soczewicę. Dolewamy odrobinę wody i smażymy 5-6 minut, mieszając. Ostudzone miksujemy na jednolitą pastę, doskonałą do chleba (np. zamiast nutelli).

Soczewica w sosie cytrynowym

1 szklanka soczewicy (najlepiej malutkiej okrągłej puy)

1 listek laurowy

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka musztardy Dijon

4 cebulki dymki

2 duże ząbki czosnku

1 cytryna

4 podłużne pomidory

4 jajka

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz do smaku

Soczewicę gotujemy z listkiem laurowym. Ścieramy skórkę z cytryny na drobnej tarce i wyciskamy z niej sok. Cebulki kroimy w cienkie plasterki, pomidory w ćwiartki. Gdy soczewica jest gotowa, odcedzamy.

Do garnka z ledwie gotującą się osoloną wodą wbijamy jajka (u mnie w domu na gotowane jajka bez skorupek mówiło się jajka w koszulkach, ale nie wiem, czy to powszechnie przyjęta nazwa).

Na oliwie smażymy cebulki i czosnek przez 1 minutę. Dodajemy musztardę, skórkę oraz sok z cytryny i dobrze mieszamy. Dodajemy pomidory, przyprawiamy i delikatnie podsmażamy przez 1-2 minuty, żeby pomidory były ciepłe, ale się nie rozpadały. Dodajemy soczewicę i podgrzewamy jeszcze przez 1 minutę. Na każdej porcji na górze kładziemy jajko w koszulce i posypujemy wszystko obficie natką pietruszki.

* Proporcje, tam gdzie podane, na 4 osoby
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Czy w fazie 1 mozna jesc gotowy granulat sojowy i kostke sojowa firmy Polgrunt?
Jak dlugo nalezy gotowac soje i soczewice????
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 228 Wiek 46 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 4509
Dziewczyny!SOGI Wam się należą za te przepisy jak nic
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 228 Wiek 46 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 4509
Aaaa, nie wiem jak to jest z tymi granulatami ale zaraz jakaś mądra głowa Ci pomoże na sto procent
Jeżeli chodzi o gotowanie soczewicy to przejrzyj sobie wczesniejsze wypowiedzi a w szczególności Weronikki, która często podkreśla, że nie wolno za długo gotować tego produktu bo z bardzo niskiego IG robi sie on bardzo wysoki (fasola, makaron tak samo podobnież) y soczewicę gotować 5 minut i zostawiać żeby doszła pod przykrywką.
pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
babkajojo dziekuje za mojego pierwszego soga w tym dziale

(*<*)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Agas, nie jestem pewna, co do tych granulatów sojowych, bo Monti zaleca spożywanie produktów na bazie soji,(również pure'e z soczewicy, czy grochu) a w następnym rozdziale mówi,żeby jeść produkty jak najmniej przetworzone, które nie zawierają węglowodanów pod postacią skrobi, cukru, dekstrozy (cukier prosty) i innych tuczących substancji, takich jak skrobie zmodyfikowane, czy tłuszcze nasycone.

Weronika
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Dziekuje za odpowiedz, a jak z soja, ile minut ja gotowac?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Spróbowałam dzisiaj przepisu na ciasteczka orzechowe, coś jest nie tak, bo się rozsypują, może czegoś należy jeszcze dodać. Natomiast dawno soji nie gotowałam, ale pogotuj z 15 minut i spróbuj, jeżeli będzie lekko-twarda to wyłącz i niech dojdzie pod przykrywką. Soczewicę gotuj od 5 min do 10 min i niech dochodzi.

Weronika
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

CZY JESTEŚCIE ZAINTERESOWANE??

Następny temat

Białko przed treningiem??

WHEY premium