Znalazlma kilka przepisow - to sie dziele:)
PIECZEŃ Z TOFU I KASZY GRYCZANEJ
Składniki:
3 szklanki kaszy gryczanej,
2,5 szklanki wody,
szklanka bulionu warzywnego,
1 kostka tofu,
20 dag pieczarek,
olej do smażenia,
2 ząbki czosnku,
1/2 łyżeczki pieprzu,
1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
sos sojowy lub sól do smaku,
3-4 łyżki nasion słonecznika
Wykonanie:
Kaszę ugotować w wodzie z dodatkiem bulionu, może być lekko rozgotowana. Tofu rozgnieść widelcem, wymieszać z ugotowaną i ostudzoną kaszą. Pieczarki i cebulę pokroić, usmażyć na oleju. Dodać do masy z tofu i kaszy wraz z przyprawami i rozgniecionym czosnkiem i dobrze wymieszać. Masę włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem . Po wierzchu posypać ziarnami słonecznika. Zapiekać przez 20-30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Pieczeń jest doskonała zarówno na gorąco, jak i po przestudzeniu.
SOCZEWICA W SOSIE ŚLIWKOWYM
Składniki:
30 dag soczewicy,
kilogram śliwek węgierek
Wykonanie:
Namoczyć soczewicę około l godzinę. Ugotować. Śliwki oddzielić od pestek, wrzucić do garnka i dusić w niewielkiej ilości wody, aż powstanie z nich jednolita masa. Połączyć z ugotowaną soczewicą i wymieszać. Dusić jeszcze razem przez około 10 minut.
KASZA GRYCZANA GOTOWANA Z PORAMI
Składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej,
20 dag porów (części jasne),
1 1/2 łyżeczki soli,
1 łyżka oleju sojowego,
koperek lub natka pietruszki
Wykonanie:
Kaszę gryczaną opłukać, pory oczyścić, dokładnie umyć, pokrajać w talarki. Kaszę wymieszać z porami i z solą, zalać dwiema szklankami wrzącej wody. Zagotować, przykryć przykrywką, postawić na płytce na małym ogniu, gotować ok. 15 min. Do gotowej potrawy dodać olej, posypać koperkiem lub natką pietruszki.
KOTLETY POROWO-ORZECHOWE
Składniki:
1 szklanko płatków owsianych,
1 średniej wielkości por,
zielona pietruszka,
olej do smażenia,
otręby pszenne
Wykonanie:
Płatki zalać w miseczce wrzącą wodą. 1 cm ponad powierzchnię płatków i odstawić do napęcznienia na 20 min. Orzechy posiekać i wyprażyć na suchej patelni, mieszając drewnianą łyżką. Pory umyć i pokroić w drobniutkie paseczki. Podsmażyć je na maśle. Płatki wymieszać z porem i orzechami, dodać sól, pieprz i inne przyprawy. Posiekać drobno zieloną pietruszkę i dołożyć do masy. Formować wilgotnymi rękami niewielkie kotleciki, obtaczać je w otrębach i smażyć na rozgrzanym oleju.
KOTLETY Z FASOLI LUB SOI
Składniki:
40 dag fasoli białej lub soi,
3 ząbki czosnku,
1 jajko,
2 łyżki utartego żółtego sera,
10 dag cebuli,
1 łyżka oliwy z oliwek,
5 łyżek posiekanej zielonej pietruszki,
sól, pieprz,
ostra sproszkowana papryka lub przyprawa chili,
Wykonanie:
Fasolę czy soję przebrać, opłukać, zalać ostudzoną przegotowaną wodą, pozostawić najlepiej na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, w której była namoczona. Pod koniec gotowania osolić.Ostudzić. Dokładnie odcedzić i zemleć w maszynce. Cebulę i czosnek obrać, opłukać, posiekać oddzielnie. Cebulę wsypać na suchą patelnię, osolić, podgrzewać mieszając. Gdy zmięknie i zacznie żółknąć, dodać tłuszczu, lekko zrumienić. Do masy fasolowej dodać jajko, czosnek, zrumienioną cebulę, utarty ser i posiekaną zieloną pietruszkę. Wymieszać dokładnie. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką lub chilli. Z przygotowanej masy uformować gruby wałek, pokrajać w poprzek na porcje grubości palca. Z krążków formować owalne kotlety. Smażyć na patelni. Usmażone kotlety wstawić na kilkanaście minut do piekarnika, aby "doszły", ułożyć na półmisku, ozdobić listkami pietruszki. Podawać z dodatkiem sosów (kaparowy, korniszonowy, pieczarkowy itp.) i surówek.
KWAŚNA PASTA Z SOI
Składniki:
20 dag soi,
20 dag ogórków kiszonych,
2 cebule,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól i pieprz
Wykonanie:
Soję namoczyć na noc, ugotować. Na patelni z olejem podrumienić pokrojoną w kostkę cebulę. Pokroić ogórki. Wszystkie składniki wymieszać i przekręcić przez maszynkę. Jeżeli pasta jest za sucha dodać trochę wody lub kwasu z ogórków. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Pasta jest doskonała do razowego chleba
SOS Z RZEŻUCHY NA ZIMNO
Składniki:
4 łyżki pokrojonych liści rzeżuchy,
1/2 szklanki kefiru,
1 łyżeczka oliwy,
2 łyżki soku z cytryny,
sól i pieprz
Wykonanie:
Zmiksować listki rzeżuchy z kefirem, sokiem z cytryn i olejem. Dodać sól i pieprz. Podawać do jaj i sałatek.
ZUPA Z SOCZEWICY
Składniki:
szklanka nasion soczewicy,
2 cebule,
2 pomidory,
1 łyżka oliwy,
2 ząbki czosnku,
pół łyżeczki imbiru,
sól i pieprz.
Wykonanie:
Namoczyć soczewicę przez około godzinę. Ugotować do miękkości. Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, dodać do ugotowanej soczewicy. Dodać pokrojone i oczyszczone ze skóry pomidory. Jeśli trzeba, to uzupełnić wodę w garnku, chwilę pogotować. Doprawić solą, imbirem i pieprzem. Zupę zmiksować, lub przetrzeć przez sito. Można podawać z pokrojonymi w małe kawałki parówkami sojowymi.
SMACZNEGO
(*<*)