SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

PORADY W DZIALE KUCHNIA SFD - czyli pojedyncze pytania na temat gotowania cz.2

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 246706

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Chinczycy rozróżniają ponad 30 obróbek termicznych (Chyba ciut więcej) - Niby wszystko to samo ale jakoś smak potrawy inny... A to chyba właśnie cel naszych starań? Ale wiadomo szkoła szkołą i na pewno twoja była wspaniała ale ja chce znać odpowiedż na pytanie! A bijac troszeczke bliżej to jest jeszcze duszenie. Dzięki niemu można oszczedzić sporo strat spowodowanych własnie oddawaniem wody. Wiec może gdzieś coś w tym kierunku trza iść. (Przy czym wystarczy mi odpowiedź naprawdę czysto teoretyczna)


Zmieniony przez - Aseort w dniu 2014-08-28 17:01:43
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Moim zdaniem w domowych warunkach nie zwiekszysz ilosci produktu hee naturalne jest to ze mieso oddaje wodę , czasem wiecej ,czasem mniej,zalezy duzo od sposobu obrobki i jakości mięsa. Chyba że zrobisz sobie parówki, zmielisz mięcho,dodasz chemi,dolejesz wody i voila,bedzie wiecej...

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Bo chińczycy są dziwni, jest ich tyle, że sami siebie odróżnić nie mogą to na siłę wymyślają rożne dziwactwa.

Poka mi jakiekolwiek źródło, które mówi, że chińczycy odróżniają więcej niż hmm 15 sposobów obróbki MIĘSA
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
OD RAZU MÓWIĘ - Jestem w trakcie czytania i wałkowania. Nie będę cytować. Przebrnij przez to sam! http://www.chinmed.com/dietetyka/diet_art/diolosa.htm . Człowieczek to potrafi sobie życie skomplikować. Dodajmy do tego kuchnie judaistyczną i... Kogiel Mogiel. I tak pewnie mało obróbek wymienili ale co tam. Jest jest! (Droga do zostania Yodą coraz bliższa)

Zmieniony przez - Aseort w dniu 2014-08-28 18:49:57
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
"Jeżeli Yin i Yang się rozdzielą, może to oznaczać wyjście duszy poza ciało czyli śmierć."
'Pacjent z dużo ilością zimna i brakiem Yang nie może być ogrzany w 2-3 tygodnie. '

Ten art. trochę mi odczucia wewnętrzne po kwasie przypomina, ale ok.

Jak to coś zmieni to kiedyś wyczytałem, że na masce samochodu w upalny dzień można jajko sadzone zrobić, ale nie testowałem
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 20120 Wiek 20 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 184405
1. W podanym przez Ciebie linku jest 11 sposobów obróbki termicznej ("na surowo" nie jest obróbką termiczną), z czego można by to zredukować do mniejszej ilości (duszenie w dużej i małej ilości wody to duszenie).
2. Znajdź sobie jakieś uczciwe zajęcie, to będziesz miał mniej czasu na takie głupoty.


No nie, nie mogę:
"Alkohol ma charakter Yang - rozgrzewa, podnosi poziom Chi we krwi i wzmaga krążenie. Whisky i wódka są ostre w smaku, natomiast piwo jest gorzkie i kwaśne, produkuje się je z chmielu i ma własności ochładzające i odświeżające. Piwo więc bardziej odpowiada Yin w porównaniu z wódką.

Pacjent Yang chętnie je mięso i pije alkohol. Możecie mu zalecić wegetarianizm i zakazujać picia alkoholu, ale wówczas wyjdzie i więcej do Was nie wróci. Można mieć dużą wiedzę i pomóc wielu ludziom, pod warunkiem że macie psychologiczne podejście. Można takiemu pacjentowi zamiast wódki zalecić picie piwa - będzie wówczas zadowolony. Komuś, kto chętnie je mięso, można polecić zamiast baraniny wołowinę, a zamiast grilla, smażenia i kiełbas, potrawy gotowane. Wtedy pacjent jest bardziej otwarty i odnosimy lepsze skutki."




Zmieniony przez - Pandarek w dniu 2014-08-28 18:56:10
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Przecież mówiłem ... Fajne i interesujące Aczkolwiek podziękował bym za ocenę - https://www.sfd.pl/@@@@@@@@DORADCY_CZEKAJĄ_NA_TWOJE_PYTANIA_vol.2@@@@@@@@-t932118-s214. Dobrze że nie czytałeś buddystycznego podejścia... To przy tym to pikuś.

Zmieniony przez - Aseort w dniu 2014-08-28 19:01:50
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
To temat z poradami kuchennymi, a nie z poradami przy ćwiczeniach

Z ciekawości przeglądnąłem właśnie wieeele stron i nawet w kuchni molekularnej nie ma innych sposobów na obróbkę termiczną mięsa niż te których używamy na codzień w domu/pracy, także...miotacz płomienia pozostaje

Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-08-28 19:07:11
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Czyli mówisz że robienie lodów przy pomocy ciekłego azotu to standard na który może sobie pozwolić nawet biedny student żyjący z pożywienia od matuli. Interesujące! A tak uściślając. Z tego co mi wiadomo w kuchni molekularnej używa się również głazów wulkanicznych i to być może bedzie stanowiło jakas podstawe do takich a nie innych sposobów obróbki. Wydaje mi się że dobrym pomysłem będzie zaczerpniecie wiedzy z lepszego jakosciowego źródła a już zwłaszcza jakiejś książki opisującej jednocześnie tradycję i skąd się wzięło to i owo. Zobaczymy w najbliższym czasie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
1.A co ma robienie lodów do obróbki termicznej mięsa?
2.I gdzie w ogóle wspomniałem coś o jakiś lodach i ciekłym azocie ?
3. O plebsie umysłowym (studencinach w 80%-takie czasy) również nic nie wspominałem
4. Zerknij na punkt drugi co Pandarek napisał.
5. Popracuj z 4 lata w gastonomii to nie będziesz miał takich bzdetów w głowie-polecam gorąco
Ja już milczę bo palce mi zaraz coś napiszą niepotrzebnie

Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-08-28 19:18:48

Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-08-28 19:19:55
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Ciasto miodowo-orzechowo-jabłkowe / Deser Sfd

Następny temat

Chleb żytni z orzechami włoskimi i laskowymi na zakwasie

WHEY premium