Pasta z mięsa gotowanego ( składniki na 4 porcje ) 200 g cielęciny bez kości 50 g włoszczyzny bez kapusty vegeta Mięso ugotować z włoszczyzną z dodatkiem vegety, odcedzić, ostudzić, zemleć lub zmiksować ( łącznie z włoszczyzną ). Doprawić do smaku vegetą. Jedna porcja ( 63 g ) zawiera 55 kcal Zupa z ogórka zielonego ( składniki na 4 porcje ) [...]
200. Sałatka z jajek z kalarepą 3 jajka ugotowane na twardo, 20 dag ugotowanej kalarepy, 4 łyżki zieleniny, 10 dag jabłek, 3/4 szklanki kefiru, sok z cytryny lub ocet, sól, pieprz Jajka obrać ze skorupek, drobno pokroić. Ugotowaną kalarepę pokroić w kostkę, wyłożyć na salaterkę, obłożyć dookoła jajkami, oprószyć solą i pieprzem. Kalarepę skropić [...]
Oliwki, z których wytwarzana jest oliwa uprawiane były w państwach Morza Śródziemnego już około 5000 lat p.n.e. Do dnia dzisiejszego można tam spotkać ogromne gaje oliwne, których uprawa związana jest z wieloma tradycjami. W samej Grecji każde drzewo ma swojego właściciela, który o nie dba z należytą starannością. Dzisiaj oliwa z oliwek to jedno [...]
Przy otyłości białko należy liczyć na prawidłową masę ciała (tłuszczu karmić nie musimy), czyli te 160 g będzie całkiem wystarczające, a nawet może być za dużo, bo treningu siłowego tu nie widzę ;-) Do wywalenia olej rzepakowy uniwersalny - rzepakowy jest dobry, gdy jest zimnotłoczony i serwowany na surowo, słonecznik to tez złe źródło tłuszczy. [...]
Ocet powstaje w dwuetapowym procesie podobnym do tego, podczas którego wytwarzany jest alkohol. Do zmiażdżonych jabłek dodaje się drożdże, które fermentując zawarte w owocach cukry przekształcają je w alkohol. Do otrzymanego roztworu alkoholu dodaje się bakterie i otrzymuje się w ten sposób główne substancje czynne octu - kwas octowy i kwas [...]
Ale po co? Skoro oliwa niczym nie przewyższa oleju rzepakowego? Można urozmaicić dietę choć moim zdaniem olej to olej, ma być dodatkiem do sałatek. Mam też wrażenie (z własnego doświadczenia) że rzepakowy ma bardziej neutralny posmak a oliwa po kilku miesiącach stosowania zbierała na wymioty. Wiedzcie też że na tych olejach absolutnie nie smażymy, [...]
Oliwa oliwek to olej roślinny. Oliwę otrzymuje się w wyniku tłoczenia na zimno lub na ciepło miąższu owocu oliwki. Oliwa jest wrażliwa na światło. Z tego względu powinna być przechowywana w ciemnych butelkach. Oliwa może być z pierwszego tłoczenia, jest to tak zwana oliwa naturalna. Otrzymywana z pierwszego tłoczenia na zimno. Oliwa ta jest [...]
Zanim zaczniesz odchudzanie z grupą krwi 0, musisz wiedzieć, iż jest ona najstarszą, podstawową pozostałością na szczycie łańcucha pokarmowego, z bardzo silnym układem odpornościowym, gotowym i zdolnym do niszczenia każdego, przyjaciela lub wroga. Czynniki, które sprzyjają właściwemu rozwojowi ludzi z grupą krwi 0 to intensywne ćwiczenia fizyczne [...]
ORZESZKI I OLEJ Wśród darów cedrowego lasu prawdziwym skarbem są orzeszki cedrowe. Ich wartości odżywcze i smakowe są ogromne, a produkty otrzymywane z orzeszków, biorąc pod uwagę m. in. kaloryczność i przyswajalność, przewyższają analogiczne artykuły pochodzenia zwierzęcego. Obliczono, że jeżeli by zebrać i przetworzyć roczny plon orzechów [...]
Capri to serek typu włoskiego składa się z: - serwatki, - mleka pasteryzowanego, - soli, - regulatora kwasowości, - kwasu cytrynowego. W 100 g ma 190 kcal, w tym: - 14 g tłuszczy (w tym 9,8 g kwasów tłuszczowych nasyconych), - 3,6 g węglowodanów (w tym 3 g cukrów), - 12 g białka, - 0,5 g soli. Zazwyczaj wykorzystuje się go do sałatek, czy z [...]
Powiedzcie mi jeszcze, jak to jest z tym olejem rzepakowym (Kujawski)? Można na nim smażyć, używać do sałatek czy lepiej do tych celów używać innych tłuszczy i unikać rzepakowego? W końcu ten olej rzepakowy jest zdrowy czy nie?
Nasz organizm zazwyczaj upomina się, o to, czego mu najbardziej brakuje. Warto włączyć do swojej suplementacji na jakiś czas witaminę C https://www.sfd.pl/sklep/ALLNUTRITION_Vitamin_C_Antioxidant-opis33758.html i obserwować swój organizm, jak będzie reagował, czy ochota na kwaśne się zwiększy, czy minie. Ponadto warto zadbać o to, aby w codziennej [...]
[...] Smalec jest lepszy. Również na odchudzaniu bo jest tak samo kaloryczny jak oliwa. Po prostu nie łącz potraw gdzie jest sporo tłuszczu z potrawami zawierającymi węglowodany. Oliwe dodawaj do salatek. Platki kukurydziane tez nie sa za dobre, zmien je np na płatki owsiana. Activia ma dużo cukru o ile się nie mylę, więc to nie jest dobre rozwiązanie.
[...] posilkach masz tluszcz, w precision nutrition w wersji redukcyjnej w 2 posilkach nie ma tluszczu - w reszcie jest. a z mies chyba najlepszym jest wolowina, nie sposob nie docenic tez tlustych ryb - jesli nie jesz, warto suplementowac sie omega-3 w kapsulkach. poza tym dodawac oliwe do salatek, jesc cale jaja, orzechy, nasiona...tluszcz musi byc.
A tutaj kilka fajnych przepisów które znalazłem na forum: Kurczak duszony z warzywami by Malinowa http://www.sfd.pl/Kurczak_duszony_z_warzywami.-t531971.html Piersi low carb by malinowa http://www.sfd.pl/Piersi_low_carb_by_malinowa.-t476414.html Chińska zupa by Malinowa http://www.sfd.pl/Chi%C5%84ska_zupa_by_Malinowa-t544768.html Losos w sosie [...]
Możliwe , że potrzebujesz wprowadzic zmiany w posiłkach a konkretnie w produktach które spożywasz . Pamiętaj również , że w trakcie budowania masy mięśniowej konieczne jest zwiększanie podaży energii. Do samej przemiany białek w organizmie zużywamy około 20% wartości podstawowej przemiany materii. Osoby z szybkim metabolizmem, mające wyraźne [...]