SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

witamina s

  • Kiedy myślisz o budowie mięśni, pierwszą rzeczą, która przychodzi Ci na myśl, jest białko? Nie zrozum nas źle. Faktem jest, że musisz spożywać określoną ilość białka (i kalorii), aby zbudować umięśnioną i szczupłą sylwetkę. Jednak początkujący kulturyści często zapominają o znaczeniu innych czynników, takich jak: mikroelementy, sen i sprawność [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2691 Data: 2020-03-10 11:31:09
  • Tarczyca jest niewielkim gruczołem, który znajduje się w okolicach szyi i posiada kształt zbliżony do "motyla". Pomimo że jest ona mała, odpowiada za bardzo ważne funkcje, wpływając m.in. na tempo pracy serca i tempo metabolizmu. Tarczyca odpowiada również za proces termogenezy, jak i wykorzystanie składników pokarmowych diety.  Co warto [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3357 Data: 2020-06-12 17:19:15
  • Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne orzechów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Orzechy to zdrowa, choć kaloryczna przekąska. Ich podjadanie ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a w przeciwieństwie np. do chipsów są łagodne dla poziomu cukru we krwi, ponieważ mają niską zawartość węglowodanów i wysoką błonnika. A czy kiedykolwiek się zastanawiałaś/eś, jakie składniki orzechów są dobre dla Twojego serca? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1298 Data: 2022-01-11 07:04:08
  • [...] pomóc w realizacji zaleceń dotyczących spożycia owoców” „szklanka soku pokrywa 50-60% zalecanego spożycia witaminy C oraz 16% spożycia folianów u dzieci i osób starszych” „witamina C poprawia wchłanianie żelaza niehemowego, pomagając w utrzymaniu prawidłowego poziomu żelaza w organizmie” „100% sok owocowy jest źródłem wody w diecie i przyczynia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5304 Data: 2019-07-28 09:01:25
  • Cukier czy tłuszcz, co zwiększa ryzyko zachorowania na raka?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] celowe wydaje się drastyczne ograniczenie podaży w diecie cukru, miodu, syropu glukozowo-fruktozowego i w mniejszym stopniu tłuszczów nasyconych. Wiele wskazuje na to, iż witamina C pełni ważną rolę w zapobieganiu insulinooporności - zapewne może poprawiać wrażliwość na insulinę. Podawanie witaminy C może być sposobem leczenia zaburzeń [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1307 Data: 2020-09-11 15:28:31
  • Słoneczna witamina, bo tak często nazywana jest witamina D, pełni szereg kluczowych funkcji w ludzkim organizmie. W pierwotnych, najprostszych organizmach żyjących na Ziemi służyła głównie do ochrony przed promieniowaniem ultrafioletowym (UV). Kolejne miliony lat doprowadziły jednak do rozszerzenia funkcjonalności tego związku po udział w rozwoju [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1655 Data: 2022-05-17 19:10:40
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 5 - Karnityna

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru karnityny. Karnityna, znana również jako L-karnityna, jest aminokwasem z grupy betain. Aminokwasy z tej grupy nie wchodzą w skład cząsteczek białkowych, z czego najlepiej są znane aminokwasy, pełnią jednak w ludzkim [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 526 Data: 2023-05-02 13:03:58
  • Uprawianie sportu wyczynowego niesie za sobą zwiększone zapotrzebowanie organizmu na niektóre substancje odżywcze, które dość trudno jest zaspokoić z konwencjonalnej diety. O ile prawidłowo zbilansowany jadłospis jest w stanie pokryć zapotrzebowanie na podstawowe związki mineralne czy też witaminy (jednak nie wszystkie), o tyle dostarczenie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16363 Data: 2017-03-28 11:04:54
  • Przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jak wyobrazić sobie działanie wolnych rodników? Obierz jabłko i zostaw je na stole. Po kilkunastu minutach jabłko zacznie brązowieć - wynika to z uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty jest pożądane przez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2438 Data: 2020-02-13 07:44:09
  • [...] na szczurach i rybach pokazują, że C60 może wywoływać silny stres oksydacyjny. Trzeba poczekać na większą ilość dobrze kontrolowanych badań. Jak na razie pozostałbym przy witaminach A,D,E,K + witamina C dostarczanych w rozsądnych ilościach - to powinno zapewnić wystarczającą ochronę antyoksydacyjną ustroju. Referencje, badania: Anna Maria [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3345 Data: 2020-09-26 09:28:02
  • Jako „migrena” charakteryzowany jest powtarzający się, silny pulsujący ból lub silne uczucie pulsowania umiejscowione zwykle po jednej stronie głowy, któremu towarzyszą nudności i wymioty oraz nadwrażliwość na światło i dźwięk. Koenzym Q10 W badaniu klinicznym, wykonanym z udziałem 42 pacjentów otrzymujących 300 mg koenzymu Q10 dziennie lub taką [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1115 Data: 2021-03-16 18:13:14
  • Wiele się mówi o pozytywnych skutkach diet opartych na produktach roślinnych, ale równie często wspomina się także o potencjalnych zagrożeniach. Każda dieta, która nas w jakiś sposób ogranicza, może prowadzić do niedoborów składników odżywczych a w konsekwencji do problemów zdrowotnych. Oczywiście wszystko się da zorganizować tak, żeby tego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1060 Data: 2021-08-16 15:44:46
  • Schab czy kurczak?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] g kwas tymnodonowy dokozaheksaenowy) 0 g węglowodanów 0,1 g soli 58 mg cholesterolu Witaminy i składniki mineralne 21 μg witaminy A (ekwiwalent retinolu) 6 μg retinol 0,1 mg witamina E (ekwiwalent alpha-tokoferolu) 0,1 mg tiamina 0,1 mg ryboflawina 11,2 mg niacyna 0,5 mg pirydoksyna 4 μg kwas foliowy 0,4 μg cyjanokobalamina 1,2 mg witaminy C 65 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28017 Data: 2017-11-18 12:47:11
  • Od kilku lat modnym tematem jest „trening naturalny”, antagonizuje się takich zawodników i zestawia z tymi sięgającymi po doping. - kto bierze, a kto nie? Dlaczego niektórzy o tym mówią, a inni wręcz przeciwnie? Podsumowanie Wielu autorów filmów w serwisie YouTube niechętnie opowiada o sterydach anaboliczno-androgennych, bo boją się utraty zysków [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9432 Data: 2020-07-24 12:28:18
  • Suplementy mineralno-witaminowe, nazywane potocznie multiwitaminami, są to preparaty zestawiające w swym składzie szeroką paletę witamin i minerałów. W literaturze tematu możemy się spotkać z różnymi sposobami definiowania witamin. Niemniej witaminy to związki organiczne, niezbędne w niewielkich ilościach do przebiegu procesów życiowych, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4510 Data: 2020-10-19 11:13:38
  • Rosnąca popularność diet roślinnych nakłania do głębszego zastanowienia się nad potencjalnymi jej skutkami ubocznymi. Poza niezbyt optymistycznymi obserwacjami z Indii, gdzie z powodu biedy jest najwięcej wegetarian i wegan, nieznane są jeszcze długoterminowe i międzypokoleniowe konsekwencje spożywania wyłącznie jadłospisów wykluczających wszelką [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 853 Data: 2022-08-09 13:42:18
  • Która chałwa najlepsza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Chałwa to kolejny produkt, który chciałbym porównać. Wielu z was, kocha chałwę za jej oryginalność i niepowtarzalny smak. Niestety zazwyczaj te spotykane w sklepach przepełnione są syropem glukozowym, utwardzonym olejem roślinnym i małą zawartością procentową sezamu, co stawia taką chałwę w złym świetle. Czy możemy od czasu do czasu nacieszyć się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27775 Data: 2017-09-09 11:13:39
  • Mianem jesiennej depresji zazwyczaj określamy obniżony poziom nastroju, gdzie pogoda za oknem nie rozpieszcza, a brak promieni słonecznych sprawia, że czujemy się przygnębieni. Oprócz samego działania stricte ukierunkowanego na funkcjonowanie psychiki zaczynamy odczuwać również powiązanie somatyczne, jak brak energii, wydłużony czas regeneracji, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5022 Data: 2017-09-25 11:14:21
  • Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4166 Data: 2020-07-03 11:22:11
  • Refluks, inaczej choroba refluksowa przełyku, przypadłość, która polega na cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Wraz z pokarmem do przełyku wraca również wytwarzany w żołądku kwas solny i enzymy trawienne, co powoduje jego podrażnienie, pieczenie - zgagę. Co warto wiedzieć i jak tę wiedzę wykorzystać? Refluks jest chorobą przewlekłą, która [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10345 Data: 2020-08-05 10:03:11