Kiedy myślisz o budowie mięśni, pierwszą rzeczą, która przychodzi Ci na myśl, jest białko? Nie zrozum nas źle. Faktem jest, że musisz spożywać określoną ilość białka (i kalorii), aby zbudować umięśnioną i szczupłą sylwetkę. Jednak początkujący kulturyści często zapominają o znaczeniu innych czynników, takich jak: mikroelementy, sen i sprawność [...]
Tarczyca jest niewielkim gruczołem, który znajduje się w okolicach szyi i posiada kształt zbliżony do "motyla". Pomimo że jest ona mała, odpowiada za bardzo ważne funkcje, wpływając m.in. na tempo pracy serca i tempo metabolizmu. Tarczyca odpowiada również za proces termogenezy, jak i wykorzystanie składników pokarmowych diety. Co warto [...]
Orzechy to zdrowa, choć kaloryczna przekąska. Ich podjadanie ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a w przeciwieństwie np. do chipsów są łagodne dla poziomu cukru we krwi, ponieważ mają niską zawartość węglowodanów i wysoką błonnika. A czy kiedykolwiek się zastanawiałaś/eś, jakie składniki orzechów są dobre dla Twojego serca? [...]
[...] pomóc w realizacji zaleceń dotyczących spożycia owoców” „szklanka soku pokrywa 50-60% zalecanego spożycia witaminy C oraz 16% spożycia folianów u dzieci i osób starszych” „witamina C poprawia wchłanianie żelaza niehemowego, pomagając w utrzymaniu prawidłowego poziomu żelaza w organizmie” „100% sok owocowy jest źródłem wody w diecie i przyczynia [...]
[...] celowe wydaje się drastyczne ograniczenie podaży w diecie cukru, miodu, syropu glukozowo-fruktozowego i w mniejszym stopniu tłuszczów nasyconych. Wiele wskazuje na to, iż witamina C pełni ważną rolę w zapobieganiu insulinooporności - zapewne może poprawiać wrażliwość na insulinę. Podawanie witaminy C może być sposobem leczenia zaburzeń [...]
Słoneczna witamina, bo tak często nazywana jest witamina D, pełni szereg kluczowych funkcji w ludzkim organizmie. W pierwotnych, najprostszych organizmach żyjących na Ziemi służyła głównie do ochrony przed promieniowaniem ultrafioletowym (UV). Kolejne miliony lat doprowadziły jednak do rozszerzenia funkcjonalności tego związku po udział w rozwoju [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru karnityny. Karnityna, znana również jako L-karnityna, jest aminokwasem z grupy betain. Aminokwasy z tej grupy nie wchodzą w skład cząsteczek białkowych, z czego najlepiej są znane aminokwasy, pełnią jednak w ludzkim [...]
Uprawianie sportu wyczynowego niesie za sobą zwiększone zapotrzebowanie organizmu na niektóre substancje odżywcze, które dość trudno jest zaspokoić z konwencjonalnej diety. O ile prawidłowo zbilansowany jadłospis jest w stanie pokryć zapotrzebowanie na podstawowe związki mineralne czy też witaminy (jednak nie wszystkie), o tyle dostarczenie [...]
Przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jak wyobrazić sobie działanie wolnych rodników? Obierz jabłko i zostaw je na stole. Po kilkunastu minutach jabłko zacznie brązowieć - wynika to z uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty jest pożądane przez [...]
[...] na szczurach i rybach pokazują, że C60 może wywoływać silny stres oksydacyjny. Trzeba poczekać na większą ilość dobrze kontrolowanych badań. Jak na razie pozostałbym przy witaminach A,D,E,K + witamina C dostarczanych w rozsądnych ilościach - to powinno zapewnić wystarczającą ochronę antyoksydacyjną ustroju. Referencje, badania: Anna Maria [...]
Jako „migrena” charakteryzowany jest powtarzający się, silny pulsujący ból lub silne uczucie pulsowania umiejscowione zwykle po jednej stronie głowy, któremu towarzyszą nudności i wymioty oraz nadwrażliwość na światło i dźwięk. Koenzym Q10 W badaniu klinicznym, wykonanym z udziałem 42 pacjentów otrzymujących 300 mg koenzymu Q10 dziennie lub taką [...]
Wiele się mówi o pozytywnych skutkach diet opartych na produktach roślinnych, ale równie często wspomina się także o potencjalnych zagrożeniach. Każda dieta, która nas w jakiś sposób ogranicza, może prowadzić do niedoborów składników odżywczych a w konsekwencji do problemów zdrowotnych. Oczywiście wszystko się da zorganizować tak, żeby tego [...]
Od kilku lat modnym tematem jest „trening naturalny”, antagonizuje się takich zawodników i zestawia z tymi sięgającymi po doping. - kto bierze, a kto nie? Dlaczego niektórzy o tym mówią, a inni wręcz przeciwnie? Podsumowanie Wielu autorów filmów w serwisie YouTube niechętnie opowiada o sterydach anaboliczno-androgennych, bo boją się utraty zysków [...]
Suplementy mineralno-witaminowe, nazywane potocznie multiwitaminami, są to preparaty zestawiające w swym składzie szeroką paletę witamin i minerałów. W literaturze tematu możemy się spotkać z różnymi sposobami definiowania witamin. Niemniej witaminy to związki organiczne, niezbędne w niewielkich ilościach do przebiegu procesów życiowych, które [...]
Rosnąca popularność diet roślinnych nakłania do głębszego zastanowienia się nad potencjalnymi jej skutkami ubocznymi. Poza niezbyt optymistycznymi obserwacjami z Indii, gdzie z powodu biedy jest najwięcej wegetarian i wegan, nieznane są jeszcze długoterminowe i międzypokoleniowe konsekwencje spożywania wyłącznie jadłospisów wykluczających wszelką [...]
Chałwa to kolejny produkt, który chciałbym porównać. Wielu z was, kocha chałwę za jej oryginalność i niepowtarzalny smak. Niestety zazwyczaj te spotykane w sklepach przepełnione są syropem glukozowym, utwardzonym olejem roślinnym i małą zawartością procentową sezamu, co stawia taką chałwę w złym świetle. Czy możemy od czasu do czasu nacieszyć się [...]
Mianem jesiennej depresji zazwyczaj określamy obniżony poziom nastroju, gdzie pogoda za oknem nie rozpieszcza, a brak promieni słonecznych sprawia, że czujemy się przygnębieni. Oprócz samego działania stricte ukierunkowanego na funkcjonowanie psychiki zaczynamy odczuwać również powiązanie somatyczne, jak brak energii, wydłużony czas regeneracji, [...]
Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]
Refluks, inaczej choroba refluksowa przełyku, przypadłość, która polega na cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Wraz z pokarmem do przełyku wraca również wytwarzany w żołądku kwas solny i enzymy trawienne, co powoduje jego podrażnienie, pieczenie - zgagę. Co warto wiedzieć i jak tę wiedzę wykorzystać? Refluks jest chorobą przewlekłą, która [...]