Nadmiar tłuszczów w diecie może być tak samo szkodliwy, jak picie dużych ilości napojów słodzonych. Stwierdzono, iż duża podaż sacharozy i fruktozy w diecie potrafią doprowadzić do stłuszczenia wątroby, w tym napoje słodzone mogą mieć wyraźny udział. Niestety, wielu „szamanów XXI wieku” głosi, iż tłuszcze są dla nas obojętne, nie szkodzą, nie [...]
[...] za wiele procesów, które zachodzą w organizmie. Wiele z nich związanych jest z odpornością organizmu i dobrą kondycją układu mięśniowego i nerwowego. B12 - jest to witamina bardzo ważna dla sportowców. Bierze ona udział w procesie produkcji czerwonych krwinek, dzięki czemu zapobiega anemii. Jej zadaniem jest także podniesienie [...]
[...] Zbyt dużo soli może przyczyniać się do nasilenia obrzęków. Spożywaj warzywa i owoce obfitujące w potas. Dobrym pomysłem jest zastosowanie suplementacji takiej jak magnez, witamina B6 oraz preparat z dodatkiem diosminy. Pamiętaj również o odpowiedniej ilości płynów. Zbyt mała ilość wody połączona z dietą wysokosodową bywa główną przyczyną [...]
[...] zmniejszają wchłanianie tłuszczów, a co za tym idzie, zmniejszona zostaje wchłanialność witamin, które są w tłuszczach rozpuszczalne, a należą do nich witaminy: A, D, E oraz witamina K. Ponadto w błonniku znajdziemy kwas fitynowy, który spożyty w nadmiernych ilościach może utrudnić wchłanianie wapnia, żelaza oraz cynku. Także dobrze jest znaleźć [...]
[...] Co więcej, bezsenność została powiązana ze zmianami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera. Czy cynk ma wpływ na sen? Czy to całe ZMA (cynk, magnez, witamina B6) to wyłącznie marketing? Otóż nie! W 2009 roku przeprowadzono badanie na 890 zdrowych mieszkańcach Jinan w Chinach. Oceniano związek między stężeniem cynku/miedzi [...]
[...] to, aby było mi łatwiej w redukcji... W aspekcie tłumienia głodu/braku apetytu podczas stosowania diety roślinnej wybijają się głównie dwa mikroskładniki: cynk i witamina B12. W przypadku obu brak apetytu jest jednym z objawów, który powinien wzbudzić czujność, czy przypadkiem nie następuje deficyt ich spożycia. Jak wspomniałem, [...]
[...] cukier, olej rzepakowy, skrobia modyfikowana, roślinny koncentrat barwiący (z marchwi), sól, substancja zagęszczająca: guma gellan, aromat, tiamina (B1), ryboflamina (B2), witamina B6, witamina B12. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 63 kcal Tłuszcz: 1,6 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g) Węglowodany: 11,4 g (w tym [...]
W ostatnich latach, wraz z rozpowszechnieniem mediów masowego przekazu, obserwuje się wzrost zainteresowania różnorodnymi trendami dietetycznymi, które często promowane są jako proste i skuteczne rozwiązania na poprawę stanu zdrowia oraz sylwetki. Do najbardziej popularnych należy picie wody z cytryną lub octem jabłkowym na czczo. Chociaż te [...]
Starzenie definiowane jest jako pogorszenie się stanu fizjologicznego organizmu, które jest związane bezpośrednio z funkcjami niezbędnymi do przeżycia, jak i możliwościami rozrodczymi. Większość osób chciałaby móc spowolnić ten proces, aby zachowały siły witalne i możliwości reprodukcyjne. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę wykorzystać? [...]
Opuchlizna na stopach pojawia się zwykle po całym dniu w butach, po podróży, po wielu godzinach w pozycji siedzącej lub jeśli Twoje buty nie należą do najwygodniejszych. Dolegliwość ta może być całkowicie nieszkodliwa, ale w niektórych przypadkach daje nam wskazówkę na temat stanu zdrowia. Skutki uboczne leków Wiele leków może powodować obrzęk. [...]
[...] Bakterie żyjące w jelitach tworzą mikrobiom jelitowy, który potrafi m.in. wytwarzać takie witaminy, jak kwas foliowy, tiamina, biotyna, ryboflawina, kwas pantotenowy czy też witamina K, która jest niezbędna w procesach krzepnięcia krwi. Naukowcy uważają również, że dobry stan naszych jelit wpływa na układ kostny, przyczyniając się do zapobiegania [...]
Od niepamiętnych czasów orzechy towarzyszyły człowiekowi w jego kulinarnych poczynaniach. Były i nadal są spożywane zarówno pod postacią nieprzetworzoną np. jako zdrowa przekąska, jak i również zagościły w naszych kuchniach, stając się składową dań, sałatek, domowych wypieków. Źródłem ich niezwykłej popularności poza niewątpliwymi walorami [...]
Za jędrność naszej skóry odpowiadają przede wszystkim budujące ją, sprężyste białka – kolagen i elastyna. W efekcie pełnionych przez siebie funkcji życiowych białka te ulegają degradacji, więc muszą być uzupełniane na bieżąco przez nowe. Produkcją kolagenu i elastyny zajmują się komórki tkanki łącznej, tworzącej skórę właściwą, nazywane [...]
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroby wątroba (ang. NAFLD – non-alcoholic fatty liver disease) zaczyna odgrywać coraz ważniejszą rolę w medycynie XXI wieku. NAFLD odnosi się do grupy stanów charakteryzujących się stłuszczeniem wątroby przy braku znacznego spożycia alkoholu. Od dobrych kilkudziesięciu lat wiemy, iż alkohol wywiera określony, [...]
Magnez ma duże znaczenie dla utrzymania zdrowia kości, co jest niezmiernie istotne nie tylko dla kulturystów, ciężarowców, trójboistów, zawodników sportów walki, ale każdej osoby podejmującej wysiłek fizyczny, nawet związany z codziennym przemieszczaniem się. Na podstawie badań eksperymentalnych i epidemiologicznych można wywnioskować, że zbyt [...]
Organizm mężczyzny wystawiony jest na szereg prób. Nie tylko osoby trenujące wystawione są na działanie czynników stresowych, ale również powodować je będzie np. ciężka praca zawodowa. W codziennym życiu narażeni jesteśmy również na nadmiar stresu, który może pogorszyć nasze samopoczucie i libido. Sytuacja ta sprawia, że czasem konieczne jest [...]
Nie ulega wątpliwości, że niedobory magnezu w diecie osoby dorosłej, jak i nastolatków, wiążą się z przykrymi konsekwencjami dla całego organizmu. Jego udział w diecie jest ważny, ze względu na szereg czynności, jakie pełni. Zazwyczaj początkowe fazy niedoboru magnezu powiązane są z występowaniem drżenia mięśni, głównie np. powiek, co jest dla nas [...]
Dość często spotykamy się z opinią, że suplementacja kreatyną obniża odporność. Bierze się ona stąd, że osoby, które rozpoczynają cykl kreatynowy często doznają przeziębienia, które dodatkowo przerodzić się może w stan chorobowy, a czasem nawet w grypę. Czy działania te faktycznie spowodowane są przez kreatynę? Czy posiada ona właściwości [...]
IGF-1 jest kluczową molekułą sygnałową, związaną z hormonem wzrostu, zwiększającą syntezę białek w mięśniach. Niedobór witaminy H ( Biotyny ) zmniejsza syntezę kwasów tłuszczowych oraz białek ustrojowych. Może wywoływać łojotok, łupież, zanik brodawek języka, znużenie, bóle mięśniowe, brak łaknienia, depresję, niedokrwistość czy zwiększone [...]
Z wielu przeróżnych powodów diety wegetariańskie i wegańskie stają się coraz bardziej popularne. Wydaje się, że ten sposób odżywiania nadal postrzegany jest przez pryzmat wielu mitów i niedomówień, część z nich postaramy się wyjaśnić w poniższym tekście. „Diety roślinne są zawsze zdrowsze” W ostatnich dziesięcioleciach coraz więcej badań wykazało [...]