Dosyć często mówi się o naturalnych afrodyzjakach zwiększających libido. Czy zdajesz sobie sprawę, że są również produkty, których należy unikać, gdyż mogą zmniejszać popęd seksualny? Styl życia i żywność, którą spożywamy, może mieć wpływ między innymi na poziom testosteronu, który jest kluczowy dla Twojego popędu seksualnego.
[...] ich jeść w jednym posiłku. Po prostu zadbaj o to, by Twoja dieta była różnorodna. VEGAN PEA PROTEIN - Pełnowartościowa mieszanka białek roślinnych Ciekawym produktem jest soja, ponieważ jest jednym ze źródeł roślinnych, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Stanowi zatem pełnowartościowe białko i właśnie dlatego jest dość często [...]
[...] 2020 r. poszukiwano powiązań między spożyciem soi, nabiałem i ryzykiem raka piersi. Naukowcy nie znaleźli wyraźnego związku pomiędzy spożyciem soi a rakiem piersi. Poza tym soja wcale nie musi być codziennym składnikiem diety. „Kobiety w ciąży potrzebują mięsa i nabiału” W czasie ciąży ważne jest, aby przyjmować wszystkie składniki odżywcze, [...]
[...] roślinnego białka. Okazuje się jednak, że to nie jedyna ich zaleta — są także bogate w żelazo. Wartości minerału różnią się w zależności od gatunku. Najwięcej żelaza mają soja 8,9 mg fasola biała 6,9 mg ciecierzyca 6,6 mg Komosa ryżowa Jest ona bardzo wartościowym produktem i jednocześnie alternatywą dla innych kasz oraz ryżów. Zawiera ok. [...]
Symbolem potasu w układzie okresowym jest K i niestety niektórzy z nas mogą utożsamiać ten symbol z witaminą K. Jednak potas a witamina K to zupełnie inne związki. Niezależnie od tego oba mikroelementy są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale każdy z nich ma inne właściwości. Podsumowanie Witamina K i potas są niezbędne dla [...]
[...] a resztę dostarczamy z pożywienia. Najlepszym źródłem tych drugich jest mięso, produkty mleczne i jaja, ale także wiele pokarmów roślinnych takich jak np. komosa ryżowa, soja. Mówi się, że źródła roślinne są niepełnowartościowym białkiem, ale coraz częściej uświadamia się, że połączenie niektórych produktów może zniwelować ten problem. [...]
[...] i wydajność umysłową. Arnold kładł duży nacisk na spożywanie odpowiednich ilości tłuszczów, szczególnie ryb. Polecał pstrągi, makrele i łososia. Błędnie uważał, iż tylko soja zawiera wielonienasycony kwas linolenowy. Tymczasem bogatym źródłem tego związku jest olej rzepakowy i olej z zarodków pszennych (mniejsze ilości zawiera oliwa z oliwek, [...]
GMO budzą postrach, jeszcze większy niż szczepionki, pszenica i słodziki. W Europie na najsilniejszy opór napotykają w Wielkiej Brytanii, Austrii, Włoszech, na Węgrzech, w Grecji i Francji. Do tej pory prawie wszystkie zarzuty wysuwane pod adresem słodzików czy szczepionek okazały się sfabrykowane, częściowo prawdziwe lub kompletnie fałszywe. W [...]
[...] pewne składniki pochodzenia roślinnego. Burgery sojowe - dobre czy złe? W różnych postaciach jest ona najczęstszym składnikiem bezmięsnych burgerów i kotletów. Sama soja jest już kontrowersyjna, ponieważ zawiera substancje antyodżywcze, które mogą blokować wchłanianie minerałów, takich jak wapń i magnez. Fermentacja soi niszczy większość [...]
[...] jest chude mięso, ryby, chudy nabiał, jajka, a także bardzo często wykorzystuje się odżywki białkowe. Dodatkowo proteiny dostarczają produkty roślinne np. soczewica, soja, tofu, fasola czy orzechy. Dzieje się tak, ponieważ zapotrzebowanie na ten makroskładnik jest stosunkowo wysokie, dlatego poziom białka w diecie u osób aktywnych sięga [...]
Wszystkie skarby soi Produkty sojowe są zwykle podstawą diet wegańskich i wegetariańskich. Przede wszystkim z tego powodu, że soja jako jeden z niewielu pokarmów roślinnych dostarcza w miarę wartościowego białka, niewiele odbiegającego pod względem wartości biologicznej od białka pochodzenia zwierzęcego. Jednak białko to nie jedyny składnik soi, [...]
Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]
[...] to drzewa, krzewy, byliny i rośliny krótkotrwałe. Należą do niej np. warzywa, takie jak: fasola, soczewica i groszek oraz rośliny, takie jak: koniczyna, seradela, lucerna, soja, orzech ziemny. Różne gatunki występujące w tej rodzinie są wykorzystywane, jako żywność, zielony nawóz, a nawet do celów leczniczych (Sanchez-Blanco i in., 2012). [...]
Odżywki białkowe kojarzymy głównie z budową masy mięśniowej, tymczasem białko jest ważnym składnikiem odżywczym w procesie odchudzania. Dostarczenie wystarczającej ilości protein może przyspieszyć metabolizm, zmniejszyć apetyt i pomóc w utracie tkanki tłuszczowej, minimalizując jednocześnie spadek masy mięśniowej. Podsumowanie Odżywki białkowe [...]
Chociaż w powszechnym mniemaniu uznajemy menopauzę za chorobę, przypadłość ta w rzeczywistości nie jest chorobą. Menopauza, nazywana wymiennie przekwitaniem lub klimakterium, jest zjawiskiem fizjologicznym. To etap w życiu kobiety, trwający zwykle od roku do dwóch lat, pomiędzy wiekiem prokreacyjnym, w którym jest ona zdolna wydawać potomstwo, a [...]
Przeważnie jest tak, że większość mężczyzn przeżywa swoje życie, nie widząc swoich mięśni brzucha. Co bardziej szczęśliwi, widzieli je po raz ostatni w podstawówce, gdy byli mali i szczupli. Zazwyczaj osoby trenujące nie mają problemów z tym, aby uzyskać w krótkim czasie szczupły wygląd sylwetki, jak i pochwalić się swoim mięśniami. Odpowiedni [...]
Aflatoksyny wydają się być marginalizowanie i w ogóle mało kto o nich słyszał. Bardzo często w Internecie pochopnie szafuje się słowami w rodzaju: „toksyny”. Często podciąga się pod tę kategorię metale ciężkie, herbicydy, leki, środki stosowane w przemyśle itd. Tymczasem, według słownika PWN, toksyna to «substancja chemiczna wytwarzana przez [...]
Ludzie przejmują się produktami z soją, szkodliwością dla zdrowia mięsa, konserwantami i innymi dodatkami do żywności czy nawet jednym z najczęściej stosowanych herbicydów, sprzedawanych przez firmę Monsanto (Roundup zawierający glifosat). Tymczasem nikt właściwie nie ocenia zagrożenia, jakie stanowią: alkohol (nowotwory, wypadki, destrukcyjny [...]