SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

soja

  • Dosyć często mówi się o naturalnych afrodyzjakach zwiększających libido. Czy zdajesz sobie sprawę, że są również produkty, których należy unikać, gdyż mogą zmniejszać popęd seksualny? Styl życia i żywność, którą spożywamy, może mieć wpływ między innymi na poziom testosteronu, który jest kluczowy dla Twojego popędu seksualnego.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16330 Data: 2020-03-06 13:09:25
  • [...] ich jeść w jednym posiłku. Po prostu zadbaj o to, by Twoja dieta była różnorodna. VEGAN PEA PROTEIN - Pełnowartościowa mieszanka białek roślinnych Ciekawym produktem jest soja, ponieważ jest jednym ze źródeł roślinnych, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Stanowi zatem pełnowartościowe białko i właśnie dlatego jest dość często [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4144 Data: 2021-11-15 17:31:00
  • [...] czarne, białe i czerwone, poziomki, maliny, awokado) owoce suszone (morele, jabłka, rodzynki, śliwki, figi, daktyle) nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, soja) cennym źródłem żelaza jest melasa – uboczny produkt wytwarzania cukru. Jedna łyżka melasy zawiera 3,2 mg żelaza Jak zwiększyć przyswajalność żelaza Należy pamiętać, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10731 Data: 2017-06-24 00:25:47
  • [...] 2020 r. poszukiwano powiązań między spożyciem soi, nabiałem i ryzykiem raka piersi. Naukowcy nie znaleźli wyraźnego związku pomiędzy spożyciem soi a rakiem piersi. Poza tym soja wcale nie musi być codziennym składnikiem diety. „Kobiety w ciąży potrzebują mięsa i nabiału” W czasie ciąży ważne jest, aby przyjmować wszystkie składniki odżywcze, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 778 Data: 2021-10-23 20:55:07
  • [...] roślinnego białka. Okazuje się jednak, że to nie jedyna ich zaleta — są także bogate w żelazo. Wartości minerału różnią się w zależności od gatunku. Najwięcej żelaza mają soja 8,9 mg  fasola biała 6,9 mg  ciecierzyca 6,6 mg  Komosa ryżowa Jest ona bardzo wartościowym produktem i jednocześnie alternatywą dla innych kasz oraz ryżów. Zawiera ok. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1026 Data: 2022-08-10 07:54:36
  • Czy witamina K to potas?

    Artykuł
    Zdrowie

    Symbolem potasu w układzie okresowym jest K i niestety niektórzy z nas mogą utożsamiać ten symbol z witaminą K. Jednak potas a witamina K to zupełnie inne związki. Niezależnie od tego oba mikroelementy są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale każdy z nich ma inne właściwości. Podsumowanie Witamina K i potas są niezbędne dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10263 Data: 2021-06-05 11:42:17
  • [...] a resztę dostarczamy z pożywienia. Najlepszym źródłem tych drugich jest mięso, produkty mleczne i jaja, ale także wiele pokarmów roślinnych takich jak np. komosa ryżowa, soja. Mówi się, że źródła roślinne są niepełnowartościowym białkiem, ale coraz częściej uświadamia się, że połączenie niektórych produktów może zniwelować ten problem. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1099 Data: 2021-08-16 15:44:46
  • Złota Era: dieta w epoce Arnolda

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] i wydajność umysłową. Arnold kładł duży nacisk na spożywanie odpowiednich ilości tłuszczów, szczególnie ryb. Polecał pstrągi, makrele i łososia. Błędnie uważał, iż tylko soja zawiera wielonienasycony kwas linolenowy. Tymczasem bogatym źródłem tego związku jest olej rzepakowy i olej z zarodków pszennych (mniejsze ilości zawiera oliwa z oliwek, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12077 Data: 2018-10-27 08:06:08
  • GMO - bać się czy nie?

    Artykuł
    Zdrowie

    GMO budzą postrach, jeszcze większy niż szczepionki, pszenica i słodziki. W Europie na najsilniejszy opór napotykają w Wielkiej Brytanii, Austrii, Włoszech, na Węgrzech, w Grecji i Francji. Do tej pory prawie wszystkie zarzuty wysuwane pod adresem słodzików czy szczepionek okazały się sfabrykowane, częściowo prawdziwe lub kompletnie fałszywe. W [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2179 Data: 2019-03-12 08:53:40
  • Substytuty mięsa - co warto wiedzieć?

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    [...] pewne składniki pochodzenia roślinnego. Burgery sojowe - dobre czy złe? W różnych postaciach jest ona najczęstszym składnikiem bezmięsnych burgerów i kotletów. Sama soja jest już kontrowersyjna, ponieważ zawiera substancje antyodżywcze, które mogą blokować wchłanianie minerałów, takich jak wapń i magnez. Fermentacja soi niszczy większość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1110 Data: 2021-10-12 08:38:04
  • [...] jest chude mięso, ryby, chudy nabiał, jajka, a także bardzo często wykorzystuje się odżywki białkowe. Dodatkowo proteiny dostarczają produkty roślinne np. soczewica, soja, tofu, fasola czy orzechy. Dzieje się tak, ponieważ zapotrzebowanie na ten makroskładnik jest stosunkowo wysokie, dlatego poziom białka w diecie u osób aktywnych sięga [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4009 Data: 2023-01-16 08:00:18
  • Długowieczność i wszystkie skarby soi

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    Wszystkie skarby soi Produkty sojowe są zwykle podstawą diet wegańskich i wegetariańskich. Przede wszystkim z tego powodu, że soja jako jeden z niewielu pokarmów roślinnych dostarcza w miarę wartościowego białka, niewiele odbiegającego pod względem wartości biologicznej od białka pochodzenia zwierzęcego. Jednak białko to nie jedyny składnik soi, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 887 Data: 2021-12-31 10:03:29
  • Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10508 Data: 2018-10-29 09:56:29
  • [...] to drzewa, krzewy, byliny i rośliny krótkotrwałe. Należą do niej np. warzywa, takie jak: fasola, soczewica i groszek oraz rośliny, takie jak: koniczyna, seradela, lucerna, soja, orzech ziemny. Różne gatunki występujące w tej rodzinie są wykorzystywane, jako żywność, zielony nawóz, a nawet do celów leczniczych (Sanchez-Blanco i in., 2012). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2589 Data: 2020-03-12 11:27:22
  • [...] ryby (morszczuki, dorsz), 0,5-1 mg - drób (indyk, kurczaki), chleb żytni razowy, pumpernikiel, bułki grahamki, pieczywo tostowe, ryż brązowy, warzywa (marchew, brukselka, soja), karpie, wątroba wołowa, jaja, owoce (brzoskwinie, morele), 1-10 mg - ryby (mintaj, makrela, śledzie, tuńczyki, łososie), płatki owsiane, otręby pszenne, orzechy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6921 Data: 2019-01-08 10:28:56
  • Odżywki białkowe kojarzymy głównie z budową masy mięśniowej, tymczasem białko jest ważnym składnikiem odżywczym w procesie odchudzania. Dostarczenie wystarczającej ilości protein może przyspieszyć metabolizm, zmniejszyć apetyt i pomóc w utracie tkanki tłuszczowej, minimalizując jednocześnie spadek masy mięśniowej. Podsumowanie Odżywki białkowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8866 Data: 2020-04-29 10:09:16
  • Menopauza - Objawy menopauzy

    Artykuł
    Choroby

    Chociaż w powszechnym mniemaniu uznajemy menopauzę za chorobę, przypadłość ta w rzeczywistości nie jest chorobą. Menopauza, nazywana wymiennie przekwitaniem lub klimakterium, jest zjawiskiem fizjologicznym. To etap w życiu kobiety, trwający zwykle od roku do dwóch lat, pomiędzy wiekiem prokreacyjnym, w którym jest ona zdolna wydawać potomstwo, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1035 Data: 2021-03-11 11:46:10
  • Przeważnie jest tak, że większość mężczyzn przeżywa swoje życie, nie widząc swoich mięśni brzucha. Co bardziej szczęśliwi, widzieli je po raz ostatni w podstawówce, gdy byli mali i szczupli. Zazwyczaj osoby trenujące nie mają problemów z tym, aby uzyskać w krótkim czasie szczupły wygląd sylwetki, jak i pochwalić się swoim mięśniami. Odpowiedni [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 35127 Data: 2018-02-07 11:24:00
  • Aflatoksyny wydają się być marginalizowanie i w ogóle mało kto o nich słyszał. Bardzo często w Internecie pochopnie szafuje się słowami w rodzaju: „toksyny”. Często podciąga się pod tę kategorię metale ciężkie, herbicydy, leki, środki stosowane w przemyśle itd. Tymczasem, według słownika PWN, toksyna to «substancja chemiczna wytwarzana przez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6536 Data: 2019-12-14 09:19:26
  • Ludzie przejmują się produktami z soją, szkodliwością dla zdrowia mięsa, konserwantami i innymi dodatkami do żywności czy nawet jednym z najczęściej stosowanych herbicydów, sprzedawanych przez firmę Monsanto (Roundup zawierający glifosat). Tymczasem nikt właściwie nie ocenia zagrożenia, jakie stanowią: alkohol (nowotwory, wypadki, destrukcyjny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 413 Data: 2023-08-17 09:40:00