"Tradycyjnie, soja nie była stosowana przez kulturystów jako główne źródło białka, ponieważ większość produktów sojowych, szczególnie tych tańszych, jest trudniejsza do strawienia i ma mniejszą wartość biologiczną (70) niż większość białek pochodzenia zwierzęcego (80 i więcej). Mleko i białka tkankowe są łatwiejsze do strawienia i mają lepszą [...]
Soja podnosi poziom estrogenów, to są hormony odpowiedzialne między innymi za odkładanie tłuszczu na biodrach czy nogach. Więc soja jest akurat niekoniecznie najlepszym źródłem białka na redukcji. 1,5 kostki twarogu to za dużo. Zjadaj jedną porcję dziennie, najlepiej tylko na noc. Ja np nie jem w ogóle twarogów. Warzyw jadaj ile możesz, na pewno [...]
[...] Zaburzają wchłanianie jodu przez organizm. Związki te obecne są głównie w warzywach takich brokuły, kalafior, różne odmiany kapusty, brukselka, a także strączki takie jak soja czy fistaszki. Nie oznacz to jednak, że należy zrezygnować zupełnie ze spożywania brokułów czy kalafiora. Należy jednak zachować umiar ,a także pamiętać, aby zawsze [...]
Soja by Veko SKŁADNIKI: Soja - 200g 1 jajko Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka Bułka tarta Pieprz, sól Przygotowanie: 200g ugotowanej soji wymieszać z jajkiem mąką ziemniaczaną, pieprzem i niewielką ilością soli. Uformować kotleciki lub małe placuszki. obtoczyć w bułce tartej, smażyć na oliwie z oliwek do zrumienienia się Jest to coś podobnego do [...]
przeczytałam (paleo) i uważam, że to głupota, ale dyskusja byłaby bez sensu, bo , hmm, ja tu trochę murem za soja stoję od strony ideologicznej, więc bez bicia sie przyznaję, że nie potrafiłabym popatrzeć na to bezstronnie. Ale intryguje mnie jedno-co Wy na to, że soja jest przez wiele krajów oficjalnie uznana za sztandarowy produkt w profilaktyce [...]
[...] zostać wegetarianinem. Nowe potrawy nowe smaki nowe doznania kulinarne. Nie jesteśmy bydłem jedzenie powinno być również przyjemnością zmysłów . @Magor-Ta cała cholerna soja i jej dzieci. Podobno mało jest równie szkodliwego towaru w spożywczakach. Twaróg, ale taki prawdziwy i tłusty, to dobra opcja. Mało laktozy. Podlałbym go olejem lnianym [...]
[...] jednak jest to dużo trudniejsze. Bardzo dużą ilość białka zawierają m.in. rośliny strączkowe, jednak nie dostarczają one pełnego aminogramu. Świetnym źródłem białka jest soja, jednakże jest to dość kontrowersyjny produkt ze względu chociażby fitoestrogeny. Mimo że nie jest to zbyt pożądany składnik naszej diety, warto o niej wspomnieć ze [...]
[...] ok. temat b. ciekawy. bedzie art porownujacy z punktu widzenia pakera zrodla bialek. udowodnie w nim ze liczy sie dla nas tylko bialko zaw w miesie , jajach , rybach. mleko ,soja - to nieporozumienie, nie sa to produkty zaw. pelnowartosciowe bialka. /co do mleka - to zawiera ono tyle niekorzystnych dla nas skl. ze nawet niewielkaq ilosc bialka [...]
[...] jest m.in. roundapem - toksyczną substancją rakotwórczą. Następnie w trakcie produkcji dokładane są azotany i glutaminian monosodowy - "samo zdrowie" prawda? Ponadto soja również jest pełna substancji antyodżywczych, takich jak kwas fitynowy czy inhibitory trypsyny. Kwasy fitynowy ogranicza wchłanianie minerałów, jak również utrudnia [...]