SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

soczewica

  • Dieta dla wielu osób kojarzy się z drogimi potrawami, wyrzeczeniami i dużą ilością warzyw, których cena za kilogram jest niejednokrotnie wyższa niż kawałka mięsa. Młode osoby często rezygnują z działań liczenia kalorii i pilnowania jadłospisu z racji kosztów i czasu, jaki musiałyby poświęcić na przygotowanie jedzenia. Dodatkowo otrzymywane w domu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8790 Data: 2021-05-04 19:33:02
  • Cynk to minerał, który odgrywa kluczową rolę w zaskakującej liczbie reakcji chemicznych w naszym organizmie, które pomagają zarówno kobietom, jak i mężczyznom, zachować zdrowie. Bierze udział w regulacji hormonów, wspiera układ odpornościowy i zdrowie skóry. Oczywiście to nie wszystko! Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się o cynku jeszcze więcej — w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 638 Data: 2023-07-27 13:49:43
  • Wzdęcia są jednym z elementów procesu, w jaki Twoje ciało pozbywa się nadmiaru gazów jelitowych. Drugi sposób to odbijanie. Gazy jelitowe pochodzą: po pierwsze z powietrza połykanego podczas spożywania posiłków lub mówienia, a po drugie, z fermentacji resztek pokarmowych zachodzącej w jelitach pod wpływem bakterii. Co warto zapamiętać i jak tę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16848 Data: 2020-05-15 07:49:40
  • Błonnik to ważny składnik naszej diety. Pochodzi wyłącznie z roślin i należy do węglowodanów złożonych, które nie są trawione przez organizm ludzki. Z błonnika nie uzyskujemy żadnych składników odżywczych ani energii. Nie zawiera kalorii, ponieważ nie jest trawiony i tylko przechodzi przez nasz układ pokarmowy.  Podsumowanie Zwiększenie ilości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 693 Data: 2023-03-31 12:07:31
  • Pomysły na szybkie i zdrowe śniadania dla zapracowanych

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] np. z owocami (tak naprawdę możesz dać takie same dodatki, jak do płatków owsianych) lub wytrawnie np. z mięsem i warzywami albo roślinami strączkowymi jak ciecierzyca, soczewica. Taki posiłek będzie sycący i bardzo wartościowy. Jest też prosty do wykonania i co więcej, możesz zrobić od razu porcję na 2-3 dni. Podobne dania możesz zrobić, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 925 Data: 2023-01-24 13:39:32
  • Żywność, w którą można i warto zaopatrzyć się na zapas

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przygotowanie niezbędnych zapasów pozwala Tobie i Twojej rodzinie ograniczyć niepotrzebne wyjścia do sklepu i pozostać w domu. Zanim jednak zrobimy zapasy, zastanówmy się, czego tak naprawdę potrzebujemy. Podsumowanie Dobrze zaopatrzona spiżarnia eliminuje konieczność częstych wyjść do sklepu. Co więcej, robienie rzadziej dobrze zaplanowanych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2516 Data: 2020-04-18 12:12:25
  • Pięć największych mitów związanych z dietą roślinną

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wykazano, że stosowanie diety bazującej na roślinach przynosi wiele korzyści, w tym mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób serca, może prowadzić również do poprawy składu ciała i lepszego samopoczucia. Poza korzyściami związanymi z naszym zdrowiem i samopoczuciem diety roślinne mają również pozytywny wpływ na środowisko.  Podsumowanie Dieta [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1610 Data: 2020-02-07 15:48:56
  • [...] posiłkami nawet wtedy, kiedy nie masz czasu pójść do sklepu po coś świeżego. Oto kilka zdrowych produktów, które zawsze powinnaś mieć pod ręką. Suszona i konserwowa fasola, soczewica i inne rośliny strączkowe Rośliny strączkowe to bogactwo wartości odżywczych (m.in. błonnika, magnezu, witamin z grupy B i żelaza) i świetne źródło roślinnego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2779 Data: 2022-04-22 11:15:52
  • Czy witamina K to potas?

    Artykuł
    Zdrowie

    Symbolem potasu w układzie okresowym jest K i niestety niektórzy z nas mogą utożsamiać ten symbol z witaminą K. Jednak potas a witamina K to zupełnie inne związki. Niezależnie od tego oba mikroelementy są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale każdy z nich ma inne właściwości. Podsumowanie Witamina K i potas są niezbędne dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10271 Data: 2021-06-05 11:42:17
  • Co zamiast chleba pszennego?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Istnieje kilka powodów, dla których ludzie unikają albo chociaż ograniczają spożycie pszennego chleba. Do grona tych osób należą m.in. osoby chorujące na celiakię, chorobę autoimmunologiczną, w której organizm reaguje problemami trawiennymi, w odpowiedzi na spożywanie produktów zawierających gluten (takich, jak produkty na bazie pszenicy).  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2873 Data: 2020-01-13 08:40:28
  • Dieta śródziemnomorska to model żywienia znany nie tylko dietetykom, ale również lekarzom. To jedna z najbardziej popularnych i uznana za najzdrowszą dietę świata. Od wielu lat króluje w rankingu pisma U.S. News & World Report gdzie przy pomocy ekspertów, oceniane są najpopularniejsze modele żywienia. Fundamenty diety Ten model żywienia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2248 Data: 2021-05-28 15:18:42
  • [...] na szybkie przygotowanie posiłku, gdy nie masz zbyt wiele czasu. Przydatne produkty to: przyprawy (kurkuma, kminek, pieprz cayenne, papryka, płatki chili i gorczyca) fasola, soczewica i ciecierzyca owies, komosa ryżowa, makaron orkiszowy, chleb żytni i brązowy ryż mleko kokosowe pomidory w puszkach oliwa z oliwek syrop klonowy, cukier kokosowy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1621 Data: 2021-11-15 17:20:56
  • 5 doskonałych wysokobiałkowych produktów dla wegetarian

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] g białka 100 g brokułów - 3 g białka 100 g jarmużu - 3,3 g białka 100 g szpinaku - 2,4 g białka 100 g awokado - 2 g białka Dobrym źródłem białka są także strączki takie jak soczewica, fasola, ciecierzyca. Ale trzeba pamiętać, że mają one także sporo węglowodanów, co dla niektórych może być problemem. Nasiona i orzechy To kolejne doskonałe źródła [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5338 Data: 2018-04-03 10:53:13
  • Dieta wegańska staje się w ostatnich czasach coraz bardziej popularna. Decydują się na nią osoby, które z różnych powodów nie chcą lub nie mogą jeść mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Trzeba jednak uważać, ponieważ może ona prowadzić do niedoborów składników odżywczych, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.  Jak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 729 Data: 2021-06-05 06:56:56
  • Aminokwasy występują zarówno w pokarmach roślinnych, jak i zwierzęcych. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Glutamina należy do grupy 20 aminokwasów budujących białka. Jest ona wytwarzana przez organizm człowieka, jednak nie zawsze nasze ciało jest w stanie wytworzyć odpowiednią ilość glutaminy, co uzależnione jest np. od [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2945 Data: 2020-06-12 11:36:48
  • Co się dzieje, gdy przestajesz jeść mięso?

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    [...] przekonaniem na temat wegetarianizmu jest to, że prowadzi on do niedoboru białka. W rzeczywistości istnieje wiele smacznych alternatyw dla mięsa, takich jak tofu, fasola, soczewica i orzechy. Niemal w każdym przepisie, zamiast mięsa można dać taką samą ilość tofu. Mając do dyspozycji kompleksowe odżywki białkowe, uzyskanie odpowiedniej ilości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1179 Data: 2021-11-24 11:19:52
  • [...] cię wodze kulinarnej fantazji! Na diecie wegańskiej możesz spożywać pokarmy pochodzenia roślinnego, w tym: owoce i warzywa rośliny strączkowe, takie jak groch, fasola i soczewica orzechy i nasiona chleby, ryż i makaron mleko roślinne takie jak mleko sojowe, kokosowe, owsiane i migdałowe oleje roślinne grzyby tofu Korzyści zdrowotne Coraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2123 Data: 2022-03-13 18:57:48
  • [...] zbyt szeroki. Głównymi produktami zabezpieczającymi zapotrzebowanie organizmu na białka u wegan są nasiona roślin strączkowych. Flagowymi reprezentantami tej grupy są: soja, soczewica, ciecierzyca i groch. Pod względem całkowitej zawartości białka w 100 g produktu dorównują one niektórym mięsom, a niekiedy nawet są od nich lepsze. Z reguły [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1950 Data: 2022-10-04 11:51:21
  • Wege pasta w stylu greckim z serii Vemondo, to pasta mająca nawiązywać swoim składem do kuchni krajów śródziemnomorskich. Producenci zdecydowali się wykorzystać tutaj dwa rodzaje cukinii (żółtą i zieloną), oliwki, soczewicę zieloną i różne przyprawy.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2520 Data: 2023-03-14 08:07:43
  • [...] kanapki z taką pastą, to dobrze by było dodać jeszcze coś, co uzupełni ten makroskładnik w posiłku. Świetnym pomysłem będzie odżywka białkowa wege. Skład Marchew żółta 33%, soczewica żółta gotowana 20%, pasternak 14%, olej rzepakowy, ananas 9%, cukier, sól, przyprawy (w tym gorczyca), błonnik bambusowy, czosnek. Wartości odżywcze Wartość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2109 Data: 2023-01-02 08:15:46