SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

proteiny

  • Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8329 Data: 2019-04-12 13:01:00
  • Pewne zasady pozostają uniwersalne i niezmienne od kilkudziesięciu lat, inne uległy znaczącym zmianom w ostatnich 20 latach. Niezależnie od lepszych lub gorszych artykułów publikowanych w Internecie lub w prasie, warto pamiętać, iż ludzie reagują kompletnie inaczej na te same bodźce. Tak więc może się zdarzyć, iż trening, po którym Twój partner [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6107 Data: 2019-05-16 12:11:45
  • Dopalacze i hamulce dla metabolizmu

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] 90 kg) stwierdzi, iż ma za dużo tkanki tłuszczowej, np. 18%, czyli 16.2 kg tłuszczu, a chciałby mieć 12%, czyli 10.8 kg tłuszczu, to zastosuje się taką samą dietę bogatą w proteiny i w zależności od przyjętej diety stworzy się deficyt z węglowodanów i/lub tłuszczy. Można przyjąć, iż jeśli mężczyzna na podtrzymanie funkcji życiowych potrzebuje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3151 Data: 2019-05-22 12:10:30
  • [...] zamienniki, takie jak syrop glukozowo-fruktozowy) oraz szkodliwe dla człowieka tłuszcze (szczególnie trans). Osoby mające problemy z kontrolą glikemii mogą skorzystać z proteiny serwatkowej (WPC) oraz przesunąć czas jedzenia węglowodanów na godziny przedpołudniowe. Podsumowanie: z pewnością warto mierzyć stężenie insuliny na czczo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2407 Data: 2019-03-03 16:01:04
  • [...] po dłuższym poście. Dlatego po treningu kluczowe jest dostarczenie węglowodanów i/lub protein, aby zainicjować procesy anaboliczne. Wydaje się jednak, iż zaraz po treningu proteiny są ważniejsze, jednak bez nadwyżki energetycznej budowanie masy jest niemożliwe (niekoniecznie skuteczne będą pod tym względem np. same tłuszcze na co wskazują [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3203 Data: 2019-12-15 19:00:55
  • Białko - jak i kiedy brać, aby rosnąć?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] serwatkowe jest szkodliwe dla nerek”? Czy to prawda, że stosowanie większych dawek protein nie ma sensu? Co lepsze: 20 czy 40 g białka w porcji? Czy lepiej podawać proteiny regularnie, czy skumulować w mniejszej liczbie posiłków? Czy ilość leucyny w porcji ma znaczenie? Kiedy podawać białko? Jaka jest granica maksymalizowania syntezy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7213 Data: 2019-01-20 17:05:18
  • Białko i tłuszcze w diecie, a wpływ na tycie i odchudzanie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tłuszcze. Nawet, jeśli skomponuje się posiłki o identycznej wartości energetycznej, to mogą dawać zupełnie inny efekt w określonym horyzoncie czasowym. Dlatego sięganie po proteiny serwatkowe na redukcji daje potrójne efekty (chroni mięśnie, hamuje apetyt, nasila redukcję tłuszczu). Połączenie węglowodanów i tłuszczów za każdym razem tuczyło [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3510 Data: 2020-05-30 10:55:48
  • Czy na diecie wegańskiej można budować mięśnie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2099 Data: 2019-11-04 09:19:07
  • Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 470286 Data: 2017-10-10 15:00:28
  • Jeśli chcesz rozpocząć wojnę na dowolnym forum, zapytaj o „idealną ilość protein”, „najlepszy trening”, dozowanie węglowodanów przed i po treningu, najlepsze ćwiczenia na daną partię mięśniową lub najlepszy cykl dopingowy. Jak to może wyglądać? Śniadanie: 40 g protein (7:00); białko o wolnej kinetyce, np. jajka; można uzupełnić np. WPC, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5596 Data: 2019-11-02 08:47:49
  • Cukrzyca jest plagą XXI wieku i nic nie wskazuje, by sytuacja miała się poprawić, bo większość ludzi nie dba o zdrowie, nie trenuje i nie odżywia się właściwie. Te osoby sięgają po szkodliwe dla glikemii produkty, które w konsekwencji powodują nadmierną eksploatację trzustki (np. słodzone napoje, ciastka i wyroby cukiernicze). Według różnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3060 Data: 2021-05-24 16:24:39
  • [...] one jeść więcej białka (1,5-2 g na 1 kg m.c.) ze względu na fakt, że ich organizm znajduje się w fazie rozwoju, więc potrzebuje dużej ilości budulca, jakim są właśnie proteiny. Dlatego najmłodszym zaleca się regularnie spożywanie mięsa, jaj, ryb i nabiału. Również z uwagi na rozwijające się w łonie matki dziecko kobiety w ciąży powinny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70741 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • Co jeść na diecie na kolację, obiad i śniadanie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Najlepsze źródła protein Chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe. Mniej wartościowe są proteiny sojowe czy białko pszeniczne. Niektórzy odradzają wieprzowinę, ale nie do końca słusznie. Istnieje wiele wątpliwości dotyczących wpływu na zdrowie mięsa pochodzącego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15528 Data: 2019-03-16 11:43:38
  • [...] np. wg Konsensusu w Lozannie, średnie zapotrzebowanie na białko w sporcie wynosi 1,4,-1,9 g/kg masy ciała. Inne badania mówią o konieczności dostarczania od 1,2 do 1,7 g proteiny w celu utrzymania masy mięśniowej u kulturysty. Dla porównania, osoba nieaktywna powinna przyjmować 0,8 g białka/kg masy ciała. Jak widać – rozrzut i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8398 Data: 2018-12-23 15:20:59