Czekolada to słodki smakołyk, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Jedni ją kochają, inni nawet nie patrzą w jej stronę, bojąc się, że skończy to się zjedzeniem całej tabliczki na raz. Czekolada to głównie kakao, cukier i kalorie (w uproszczeniu), ale w zależności od jej składu można wybrać mniej lub bardziej zdrowe pozycje. Podsumowanie [...]
Skrótem MCT opatrzono tłuszcz izolowany z oleju kokosowego, zbudowany z nasyconych kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha węglowego. Takie kwasy tłuszczowe tym różnią się od długołańcuchowych kwasów z tradycyjnego tłuszczu, że wchłaniają się z prędkością porównywalną do węglowodanów i nie wykazują tendencji do gromadzenia się w tkance [...]
Majówka, ciepłe, długie dni sprzyjają grillowaniu na świeżym powietrzu. Kiełbaski, hamburgery, karkówka mogą smakować dobrze i zachęcać do ich częstej konsumpcji. Nie wszyscy jednak rozważają zdrowotne skutki grillowania mięsa. Wypróbuj zamienniki wegetariańskie Na grillu świetnie sprawdzą się hamburgery wegetariańskie, np. kotlet z fasoli, [...]
[...] fizyczne sprawiają, że nie musi być poddawany procesowi utwardzania (hydrogenacji). W przysmaku NUTLOVE CAFFE LATTE za uwydatnianie smaku i kremową konsystencję odpowiadają oleje: shea i kokosowy, które organizm jest w stanie dużo lepiej wykorzystać, niż np. utwardzony, czy częściowo utwardzony olej palmowy. Doskonały smak bez wyrzutów sumienia [...]
[...] warzywa rośliny strączkowe, takie jak groch, fasola i soczewica orzechy i nasiona chleby, ryż i makaron mleko roślinne takie jak mleko sojowe, kokosowe, owsiane i migdałowe oleje roślinne grzyby tofu Korzyści zdrowotne Coraz więcej badań naukowych pokazuje, że weganizm ma wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim istnieje mniejsze ryzyko [...]
Wszyscy słyszeli o diecie śródziemnomorskiej, jednak mało kto zdaje sobie sprawę, na czym polega ten model dietetyczny. Prawdopodobnie bardzo duże znaczenie ma w tym schemacie duża podaż kwasów omega-3, niwelująca nieprawidłowości, spotykane we współczesnym świecie. Czy warto spożywać więcej omega-3? Wyższe spożycie kwasów omega-3 (szczególnie [...]
[...] widzenia produkcyjnego tłuszcze utwardzone np. ułatwiają utrzymanie stabilnej konsystencji wyrobu. Rozwiązaniem bardziej neutralnym dla zdrowia od tego typu tłuszczy są oleje rzepakowy oraz niekiedy słonecznikowy. Pralinki na każdą okazję Produkty, które odbiegają od norm słodyczy produkowanych przez światowe koncerny, same stają się powoli [...]
Przejście na weganizm może być dla niektórych dużym wyzwaniem. Zmiana diety to na początku często wiele prób i błędów, sprawdzania, co się przyjmie, a co nie, planowania i organizacji. Od Ciebie zależy, czy zdecydujesz się zmienić wszystko z dnia na dzień, czy zrobisz to stopniowo. Jest kilka rzeczy, które warto wiedzieć i które mogą ułatwić [...]
[...] Zbilansowana i zdrowa alternatywa Posiłki zostały zbilansowane, tak by dostarczyć węglowodanów złożonych, zdrowych tłuszczów oraz białko roślinne. Zastosowane z VEGANMEAL oleje oraz pestki i nasiona roślin sprawiają, że potrawy te dostarczają zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo ważne dla prewencji chorób sercowo-naczyniowych. [...]
[...] związanych z oczami. Odpowiednio wysoka podaż tych kwasów zapewnia ochronę m.in. przed zespołem suchego oka, czy zwyrodnieniem plamki żółtej związanej z wiekiem. Ryby, oleje roślinne, czy może suplementacja dla zdrowych oczu? Dobre źródła spożywcze kwasów omega-3 są dosyć łatwo dostępne, jednak istnieje sporo czynników, które ograniczają [...]
Podroby to grupa produktów spożywczych, która nie cieszy się szczególną popularnością wśród konsumentów, nawet tych, którzy nie stronią od mięs. Mimo że w cywilizacjach starożytnych były najcenniejszym pokarmem, to obecnie ustępują pierwszeństwa produktom najszybszym i najprostszym w obróbce kulinarnej, czyli np. mięsu mielonemu wieprzowemu i [...]
[...] tłuszczach szybko dostarczających energii (krótko- i średniołańcuchowe, nasycone kwasy tłuszczowe). „Najczystszym”, dostępnym na sklepowych półkach źródłem tych ostatnich są oleje MCT. Stanowią doskonały przykład na to, że dietetyka nie jest czarno-biała, ponieważ mimo zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych mogą być wsparciem prozdrowotnym. [...]
Ludzie bardzo często przywiązują ogromną wagę do swojego wyglądu, w tym szczególnie do kondycji włosów. Z tego powodu, wiele osób odczuwa znaczny niepokój, gdy zaczynają się pierwsze problemy z ich przerzedzaniem, wypadaniem, słabszą kondycją. Problemy ze zdrowiem włosów są jedną z najbardziej uciążliwych przypadłości znacznej liczby kobiet i [...]
[...] w kuchni, jak i kosmetyce. Wiele osób korzysta z niego w celu nawilżenia skóry. Czy może on pomóc również w walce z cellulitem? Bezpieczeństwo i zagrożenia związane z olejem kokosowym Jeśli jesteś uczulony na kokos, możesz być również uczulony na jego olej. Pamiętaj, aby zawsze wykonać test na niewielkiej powierzchni skóry, aby sprawdzić, [...]
[...] Teoretycznie tak, o ile dopuszczasz w swojej diecie jedzenie jajek. Swoją drogą uważam, że dodanie tego składnika do pulpetów jest zupełnie bez sensu. Skład Woda, oleje roślinne w zmiennych proporcjach (rzepakowy, słonecznikowy), marchew 10,2%, groszek 9%, kukurydza 7,2%, białko sojowe 6,5%, białko pszenne 6%, seler, białko jaja w [...]
Czego potrzebujemy: 200 g cukinii 40 g marchewki 1 jajko 20 g żółtego sera 30 g dowolnej mąki pół małej cebuli 2 ząbki czosnku sól, pieprz, ostra papryka Dzika oliwa czosnkowa Jak wykonać: Cukinie i marchewkę ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Solimy, zostawiamy na kilka minut. Jeśli cukinia puści wodę - odciskamy. Dodajemy jajko, mąkę, [...]
Czego potrzebujemy: 450 g piersi z kurczaka 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 15 g oleju kokosowego 400 g cukinii 400 g papryki 250 g pieczarek 700 g passaty pomidorowej około 300 ml wody przyprawy : sól, pieprz, papryka słodka, ostra, kurkuma, curry, zioła prowansalskie, oregano Jak wykonać: Pierś z kurczaka, warzywa, pieczarki kroimy w kostkę. [...]
[...] jest czytanie etykiet. O ile wegetarianie jedzący jaja będą mogli korzystać z filecików, tak weganie zapewne odpuszczą. Skład Woda, białko sojowe 12,5%, białko pszenne 8,1%, oleje roślinne w zmiennych proporcjach (rzepakowy, słonecznikowy), puree jabłkowe, białko jaja w proszku, ekstrakt z drożdży w proszku, majonez (olej słonecznikowy, ocet [...]
Pierogi to jedno z ulubionych dań wielu z nas. Jest to danie, które może mieć niemal dowolne nadzienie, zatem nie jest też wcale ciężko zrobić wersję wegańską. Widząc w sklepie taką gotową pozycję, pomyślałam, że będzie to fajny obiad na szybko. Szczególnie w dzień, kiedy można trochę zaszaleć z kaloriami. Plusem pierogów wegańskich jest brak [...]