[...] białka wołowego - odnotowano wzrost masy beztłuszczowej o 2%. Białko serwatkowe - odnotowano wzrost masy beztłuszczowej o 1,4%. Węglowodany - brak przyrostu w ujęciu grupy jako całości (niektórzy mężczyźni stracili beztłuszczową masę, maksymalnie zbudowano 1,2% masy beztłuszczowej). We wszystkich grupach odnotowano zwiększenie gęstości mięśnia [...]
[...] dobrobytu w krajach zza „żelaznej kurtyny”? Tam też wszystko było w najlepszym porządku, półki były pełne, ludzie byli szczęśliwi, każdy miał pracę i nie było problemów, jak na „zgniłym zachodzie” (zaś wskaźniki gospodarcze rosły na zawołanie i wg bieżących potrzeb). Masa ciała spada, więc super się odchudzam! Bardzo często wahania wagi u [...]
[...] Istnieją badania, które mówią o tym, iż miód (50 g dziennie) działa bardzo podobnie na glikemię (np. stężenie insuliny, glukozy), metabolizm tłuszczów i stan zapalny, jak cukier stołowy (sacharoza) i syrop glukozowo-fruktozowy. Tak. Cukier to cukier, niezależnie czy to miód, cukier biały, brązowy, syrop glukozowo-fruktozowy czy inna [...]
[...] i cykle zawodowców Po pierwsze: nie widziałem jeszcze żadnego potwierdzenia od zawodników na temat cykli dopingowych publikowanych w sieci. Jeśli ktoś chce zobaczyć, jak wygląda realnie cykl i dieta kulturysty, publikowałem pełne dane z omówieniem. Po drugie: gdyby nawet ktoś trafił na prawdziwe dane pochodzące od kulturysty wyższej [...]
[...] może stanowić również sok lub nektar”. Być może takie było stanowisko WHO, kiedyś, wiele lat temu. Obecnie specjaliści z WHO zalecają, by ograniczyć podaż cukrów, takich jak glukoza, fruktoza, sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS): „Nadmierna podaż energii z żywności i napojów bogatych w cukry proste przyczynia się do wzrostu wagi [...]
Otyłość jest wiodącym problemem zdrowotnym w większości krajów. Często jako przykład pokazuje się Stany Zjednoczone. Czy słusznie? Niekoniecznie. Czy u nas jest lepiej? Patrząc na to, co się obecnie dzieje w Polsce, biorąc pod uwagę świadomość dotyczącą zdrowego odżywiania i ilość osób z nadwagą lub otyłością, u nas sytuacja też wymknęła się spod [...]
[...] płatki śniadaniowe, pizze, przekąski itd.). Nestle, czyli jednego z największych producentów płatków śniadaniowych, deserów i produktów zbożowych, słodyczy (np. marki takie, jak: Princessa, KitKa, Lion, Aero, Jojo, Smarties, After Eight), wiele z tych produktów ma wątpliwy wpływ na zdrowie człowieka. odłam Danone, jednej z największych firm [...]
[...] Klasyczna dieta ketogeniczna spogląda na żywienie w zupełnie odwrotny sposób. Znacząco zredukowana zostaje ilość zjadanych węglowodanów, czasem nawet do takich ekstremów jak mniej niż 20 g na dobę. W zależności od szkoły diety ketogenicznej, do tego limitu wlicza się (lub nie) również błonnik. W związku z tym, co napisałem w poprzednim [...]
[...] Randomised-Controlled ACOORH Trial https://www.mdpi.com/2072-6643/14/12/2537 Anna Pałkowska Wpływ kontroli monitorowania warunków przechowywania i dostaw na optymalizację jakości mikrobiologicznej mięsa https://sj.umg.edu.pl/sites/default/files/ZN206.pdf David S Weigle i in. A high-protein diet induces sustained reductions in appetite, ad [...]
Tak, redukcja tkanki tłuszczowej bez wykonywania aerobów jest możliwa. Dlaczego? Gdyż zmiany w sylwetce zależą w największej mierze od przyjętego deficytu kalorycznego, czyli stosowanej diety. Interwały nie są wcale „tajną bronią” w walce z tłuszczem, gdyż bez zmiany stylu życia oraz wdrożenia diety będą nieskuteczne. Najlepsze formy interwałów [...]
[...] który łączy codzienne iniekcje ludzkiej gonadotropiny kosmówkowej (hCG) z poważnymi ograniczeniami kalorycznymi (tylko 500 kcal dziennie). Po raz pierwszy promowana była, jako pomoc odchudzająca w latach 50. XX wieku przez brytyjskiego lekarza Alberta T. Simeonsa. Twierdził on, iż dieta hCG powoduje, że organizm preferencyjnie spala [...]
Nie zdarzyło mi się spotkać kobiety, która byłaby w pełni zadowolona ze swojego wyglądu. Zjawisko to jest powszechne, narzekają naprawdę atrakcyjne jednostki, które wcale nie mają powodów, raczej można powiedzieć, iż poszczęściło im się na loterii genetycznej. Niektóre przyznawały, że wolałyby mieć inną płeć. Referencje: Swami, Viren, Frederick, [...]
Od razu zaznaczę, że nie da się odpowiedzieć na pytanie „co jest lepsze”. To tak, jakbyś pytał mechanika, czy zamontować części używane, nowe, ale kiepskiego producenta lub te najlepsze na rynku, najdroższe. W każdym przypadku odpowiedź będzie inna. Inaczej będzie dobierać części dla osoby robiącej 5 tys. km rocznie, a inaczej do auta robiącego 50 [...]
Ludzie narzekają, że publikowane np. w Internecie informacje są sprzeczne. Tymczasem w większości podstawowych kwestii od dziesiątek lat mamy konsensus. Kłócić można się o drobne detale, które nie mają większego wpływu na całokształt działań związanych z redukcją czy budowaniem masy mięśniowej. Widzę tu inny problem, nagle wszyscy zaczęli być [...]
[...] jest za to w kreatynę (aż 3 g na porcję) oraz w kompleks związków mających wpłynąć na wzrost poziomu testosteronu, czyli cynk, niacynę oraz tryptofan i AAKG. Produkt ten bazuje na izolacie białka serwatkowego, dzięki czemu idealnie sprawdzi się jako element po treningowej regeneracji. *Ranking wg popularności sprzedaży i opiniach w sklepie SFD
[...] nadmiar soli, sacharozę, syrop glukozowo-fruktozowy, mleko itd. To tego nie trzeba ogromnej wiedzy dietetycznej, zwykle wystarczy przeczytać etykiety produktów. Jeśli jakaś dieta jest w danym momencie modna, to wcale nie oznacza, że to najlepsze rozwiązanie dla Ciebie. Referencje, badania, piśmiennictwo: Hsin-Jung Wu The role of gut [...]
[...] się taką popularnością, mimo że wiele źródeł przekonuje do wolnego i przemyślanego odchudzania. Perspektywa szybkiego schudnięcia i krótkiej męczarni działa na wiele ludzi jak łakomy kąsek — chwilę się przemęczę i znowu będę mógł jeść. Rzeczywistość jest jednak taka, że wszystkie te diety cud, które są oparte na drastycznym obcięciu kalorii, [...]
[...] w kolejnych badaniach nie istnieje żaden „dobry” i „zły” cholesterol, gdyż HDL i LDL to tylko transportery w określonych okolicznościach „dobry” HDL jest równie szkodliwy, jak wyklinany „zły” LDL Podsumowanie Nie da się odpowiedzieć na pytanie, czy jajka są bezpieczne dla zdrowia. W umiarkowanej ilości - prawie na pewno. W dużej - tego nikt nie [...]
Jeśli "bywasz" w Internecie, to z pewnością słyszałeś opowieści o hormonie wzrostu, o tym jak on „odnawia wszystkie tkanki”. Niestety ludzie, którzy stosują głodówkę, może zwiększają na chwilę stężenie hormonu wzrostu, ale przy tym drastycznie ograniczają stężenie jego efektora, czyli IGF-1. A takie postępowanie jest zupełnie bez sensu. Zamiast [...]
[...] preferencji. Osoby ceniące sobie oszczędność miejsca na półce najczęściej sięgną po preparaty w proszku o atrakcyjnym smaku (zarówno kolagen pochodzenia wołowego, jak i rybi), natomiast każdy, komu zależy na czasie, wybrać może kapsułki lub kompaktowe shoty, czyli buteleczki o pojemności 80 ml. Wybierz swój kolagen Collarose - [...]