[...] mlecznego, a laktoowowegetarianin będzie mógł jeszcze zjadać również jajka. Przy rozpatrywaniu aspektów dietetycznych diet roślinnych, niezwykle ważne jest zaznaczenie, jakiej grupy osób, czyli jakich zaleceń, dotyczy omawiane zagadnienie. Oczywiście część z nich będzie uniwersalna, ale część będzie niezwykle zindywidualizowana, jak ma to [...]
[...] a także we wspieraniu rozwoju za młodu i wzmacnianiu organizmu na starość. Związki charakterystyczne dla produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego to m.in. kreatyna, karnityna, czy karnozyna. Pełnią one ważne funkcje w zakresie przemian energetycznych mięśni i mózgu, przez co wspierać mogą zarówno wydolność fizyczną, jak i funkcje kognitywne.
Swego czasu wykorzystanie węglowodanów w diecie było mocno demonizowane, co zawdzięczamy pojawieniu się diet typu Paleo. Uważane były one nie tylko za wroga zdrowia, ale i sportowej sylwetki. Jednak po 2-3 latach tendencja zaczyna się stabilizować, a węglowodany znów zaczynają gościć na talerzach osób trenujących zwłaszcza tych, którym zależy na [...]
Wiele lat temu do Polski dotarła moda na przyglądanie się odmiennemu sposobowi odżywiania, jakim niewątpliwie jest, przerywany post (IF). Sądzę, że mam również w tym swój udział, pisząc pierwsze artykuły na ten temat już w roku 2011. IF a stany zapalne Niektóre badania stosujące diety naśladujące post, wykazują zmniejszenie stanów zapalnych i [...]
Kiedyś nie zdawano sobie sprawy, jak wielką rolę w rozwoju licznych chorób odgrywa stan zapalny, w tym przewlekły, o niskim natężeniu powiązany nadmiarem tkanki tłuszczowej. Szczególnie chodzi o tłuszcz zgromadzony w głębszych warstwach tułowia (wisceralny), a nie tylko pod skórą. Podsumowanie Należy dążyć do wyeliminowania z diety produktów [...]
Wiele się mówi o pozytywnych skutkach diet opartych na produktach roślinnych, ale równie często wspomina się także o potencjalnych zagrożeniach. Każda dieta, która nas w jakiś sposób ogranicza, może prowadzić do niedoborów składników odżywczych a w konsekwencji do problemów zdrowotnych. Oczywiście wszystko się da zorganizować tak, żeby tego [...]
[...] przyczyniać do rozwoju nowotworów. Dotyczy to głównie spożywania dużej ilości czerwonego mięsa oraz produktów wysokoprzetworzonych. Co na to nauka? Jedno z badań pokazuje, jak bardzo ograniczenie mięsa w diecie może nas chronić przed nowotworem jelita grubego. Zostało ono przeprowadzone przez naukowców z Loma Linda University w Kalifornii. [...]
[...] wielu problemów. Dodatkowym utrudnieniem w dopasowaniu diety do pracy i codziennych obowiązków jest mimowolna aktywność fizyczna. Każdy, kto trenuje zarówno rekreacyjnie, jak i zawodowo i ma trudności z ustaleniem optymalnych dla siebie pór sięgania po pokarm może teraz zapoznać się z zaleceniami opartymi o stanowisko International Society of [...]
[...] na jedzenie ryb i owoców morza. Istnieje wiele powodów, dla których ludzie rezygnują z mięsa, ale postanawiają dalej jadać ryby. Zwykle wynika to z korzyści zdrowotnych, jakie oferują. Czyli co jada peskatarian? Peskatarian w dużej mierze opiera swoją dietę na roślinach. Jego posiłki składają się z pełnych ziaren, orzechów, roślin [...]
[...] długi czas, to po prostu nie są one zdrowe. Nasz organizm nie lubi głodować, ćwiczyć przez długi czas ponad swoje siły. Po prostu ma swoje granice, zarówno te fizyczne, jak i mentalne. Od czego zacząć? Spisz sobie swoje dzienne menu i zobacz, z czego składają się Twoje posiłki i jak duże są to porcje. Jeśli brakuje w nich warzyw, wówczas [...]
[...] w parze ze stanem majątku. Wynika to z wielu czynników, jednym z nich może być stopień zaludnienia i zanieczyszczenia planety, co przekłada się na zdrowie zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Co jeszcze zaburza płodność? Unikać zaleca się również czynników, które są z pozoru nieistotne, jednak po połączeniu się i działaniu długotrwałym, mogą [...]
[...] dietetycznego? Nie odrzucaj całkowicie smaku słodkiego, gdy ten towarzyszył Ci przez większą część Twojego życia. Znajdź alternatywne smaki, wykorzystuj produkty słodzące, jak ksylitol, erytrytol, stewia. Wykorzystuj zdrowe źródła tłuszczu jako bazę do słodyczy domowej roboty. Śmietana, olej kokosowy, masło, jak najbardziej nadają się do tego, [...]
[...] hiszpańskiej, czyli Chia są zaliczane do superfood, czyli naturalnej i nieprzetworzonej żywności, która jest wyjątkowo bogata w cenne dla zdrowia składniki odżywcze, takie jak witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty i inne bioaktywne związki. W przypadku tej rośliny mówi się bardzo często o wysokim udziale błonnika oraz zdrowych [...]
[...] (chodzi o indukcję stanu zapalnego wywołaną przez nadmierną podaż kwasów omega-6). Prawda leży gdzieś pośrodku. Różne metaanalizy nie dają jednoznacznej odpowiedzi, jaka ilość węglowodanów jest szkodliwa. Można próbować szukać odpowiedzi interpretując wyniki metaanaliz, pamiętając o tym, iż często skrajne wyniki pojedynczych obserwacji [...]
[...] jedzenia uznawanego za „zdrowe” można scharakteryzować na dwa sposoby. Pierwszy dotyczy psychologicznych aspektów podejścia do diety i stylu życia oraz takich zmiennych jak m.in. preferencje smakowe czy zaburzenia odżywiania o podłożu neuropsychiatrycznym. Drugi sposób z kolei opisuje wpływ produktów spożywczych powszechnie uznawanych za [...]
[...] i ochroną planety. Jedną z odmian najbardziej restrykcyjnych diet roślinnych jest dieta wegańska. Osoby odżywiające się w ten sposób, deklarują całkowity brak spożycia jakichkolwiek produktów pochodzących od zwierząt. Odżywiają się zatem jedynie produktami świata roślinnego. Wśród wielu aspektów, które warto mieć na uwadze, zastanawiając [...]
[...] wadze, spalając o 20% więcej kalorii poprzez ćwiczenia. Trzecia grupa niczego nie zmieniała w swoim życiu. Dobrą wiadomością jest to, że zarówno grupa, która była na diecie, jak i grupa, która ćwiczyła, straciły na wadze. Zła wiadomość jest taka, że grupa stosująca dietę redukcyjną straciła też masę kostną, a ćwicząca nie. To na co [...]
[...] Zaznaczyć trzeba, że spożywali oni 2g białka na 1kg masy ciała. Naukowcy podzielili mężczyzn na dwie grupy. Jedna z nich miała kontynuować spożycie białka na poziomie, jak do tej pory (średnio było to 2,3g białka na 1kg masy ciała). Druga grupa miała za zadanie zwiększyć drastycznie ilość białek, jednak pozostawiając pozostałe parametry [...]
[...] za jędrną i młodzieńczą skórę. Podsumowanie Jeśli chcesz zadbać o zdrowy wygląd swojej skóry, to nie wystarczy zainwestować w drogie kosmetyki. To, co robisz i jak się odżywiasz, ma ogromne znaczenie. Już wiesz, jakie produkty powinny zniknąć z Twojej diety. Pamiętaj, że skóra odzwierciedla swoje wybory. Poza właściwą dietą pamiętaj [...]