Badanie American Clearwater Osteoarthritis Study, realizowane od 1988 roku, koncentruje się na wpływie stylu życia na osteoartrozę. Jednym z segmentów tego wieloletniego projektu jest analiza roli witaminy C w kontekście ryzyka i postępu tej choroby stawów. Niektóre z obserwacji opublikowano w Public Health Nutrition. Kolejnymi, obok witaminy C, [...]
[...] na hamowanie łaknienia. Mają wiele teorii dotyczących poposiłkowego wzrostu stężenia tauryny, metioniny i tryptofanu. Moim zdaniem, najlepiej jest sprawdzić samodzielnie, jak poszczególne rodzaje posiłku wpływają na łaknienie. W moim przypadku doskonale sprawdzają się posiłki bogate w tłuszcze, które spowalniają trawienie i osłabiają [...]
Maślan sodu zasłynął szczególnie z optymalizacji kondycji tkanek w przewodzie pokarmowym. Z działaniem tym wiąże się jednak szereg pośrednich aktywności biologicznych, które mogą mieć zbawienne znaczenie dla zdrowia. Źródła: Canani, R. B., Costanzo, M. D., Leone, L., Pedata, M., Meli, R., & Calignano, A. (2011). Potential beneficial effects [...]
Witamina C ostatnio przeżywa swój renesans jako substancja o wszechstronnych walorach prozdrowotnych. Chociaż znaczna część, przypisywanych jej obiegowo właściwości jest mocno przesadzona, a sugerowane dawki wielokrotnie niekiedy przekraczają zapotrzebowanie organizmu, to trzeba przyznać, że związek ten pełni liczne oraz ważne funkcje w ustroju i [...]
[...] podczas gdy typ II cechuje się dużą zawartością glikogenu, fosfokreatyny i średnią (Fta) oraz dużą (FTb) siłą skurczu. Całkowita kreatyna (TCr) w organizmie występuje, jako: kreatyna wolna (FCr), oraz fosfokreatyna (PCr). 60% całkowitej kreatyny stanowi fosfokreatyna, zaś 40% kreatyna niezwiązana (wolna). Inne badania podają proporcje ok. [...]
To, czy kawa jest napojem odwadniającym czy jednak może służyć jako źródło płynów nawadniających, było i jest źródłem wielu kontrowersji. Okazuje się jednak, że kawa wcale nie jest taka zła w kwestii nawadniania. Co więcej, picie napojów zawierających kofeinę wydaje się być idealnym napojem przedtreningowym. Źrodła: J Hum Nutr Diet. 2003 [...]
[...] populacjach wszystkożernych. W porównaniu z wszystkożercami częstość występowania raka i cukrzycy typu 2 była również znacznie niższa u wegetarian (mięso jest sklasyfikowane jako jeden z głównych kancerogenów, więc nie jest to żadnym zaskoczeniem). Jednak wegetarianie są narażeni na zwiększone ryzyko udaru, ze względu na podniesione stężenie [...]
Problem otyłości staje się chorobą cywilizacyjną XXI wieku. Jest to stan, w którym organizm gromadzi ilości energii, znacznie przekraczająca “normy”, jak i możliwości adaptacyjne. W konsekwencji otyłość prowadzi do szeregu zmian w organizmie, co w ostateczności może powodować nawet zgon osoby borykającej się z nadmiarem tkanki tłuszczowej. [...]
Cytryny są zdrowe, podobnie jak większość owoców. Jednak większość twierdzeń dotyczących korzyści wynikających z picia wody z cytryną opiera się na bardzo słabych dowodach. Przyjrzyjmy się nim... Czy woda cytrynowa ma jakieś negatywne skutki? Warto wspomnieć o jednej kwestii - erozji szkliwa zębów. Kwaśny charakter soku z cytryny może zmiękczyć [...]
[...] które ciągle coś podjadają? Czy masz nadwagę i za żadne skarby nie możesz schudnąć? Czy w gąszczu informacji na temat zdrowego odżywiania i różnych diet ciężko Ci wybrać jakąś prostą i sensowną drogę dla siebie? Jeśli tak, to czytaj dalej. Pokażemy Ci jak zacząć zdrowo się odżywiać i schudnąć. Po pierwsze motywacja i konsekwencja Zacznijmy od [...]
Przeglądając Internet, można natrafić na różne artykuły, nie tylko na temat zdrowego stylu życia, ale często spotyka się artykuły na tematy jak jadać, ile jadać. Wiele z tych artykułów jest poparte badaniami, jednak nie zawsze tak jest. Ponadto badani, którzy spożywali dwa posiłki dziennie, podczas trwania diety stracili 24% masy ciała, a także [...]
[...] (biegowe, w wodzie, na rowerze spinningowym), po których przejdziesz do 20-30 minut aerobów. 4. 2x w tygodniu trenuj siłowo. 5. Codziennie spaceruj przynajmniej 30 minut (jak możesz to 60-90 minut). Utrata tkanki tłuszczowej jest bardzo powolna. W najlepszym razie możesz liczyć na utratę kilku kg w ciągu kilku miesięcy. Możliwa jest za to [...]
[...] Większa utrata tłuszczu trzewnego oraz poprawa stężeń adipokin w osoczu i markerów stresu oksydacyjnego przy tej diecie może odpowiadać za zmniejszenie insulinooporności. W jaki sposób stres oksydacyjny wpływa na oporność na insulinę? Obecnie coraz częściej wiąże się oporność na insulinę z przewlekłym stanem zapalnym (ang. low grade [...]
[...] ze stosowania pokrzywy indyjskiej! Naukowcy badali wpływ forskoliny na masę ciała, metabolizm glukozy i średnicę komórek tłuszczowych u otyłych myszy, które zostały utuczone jak współcześni ludzie, czyli dietą wysokotłuszczową. Czterotygodniowe samce myszy (C57BL/6) zostały losowo przydzielone do 1 z 3 grup terapeutycznych: dieta wysokotłuszczowa [...]
Próbowałaś już wielu diet i straciłaś nadzieję, że kiedykolwiek schudniesz? Nie wierzysz już, że nadmiar tkanki tłuszczowej z brzucha zniknie, bez względu na to, jak bardzo się starasz? Możesz być pewna, że nie jesteś sama! Pomijając w tym momencie nadmiar jedzenia, nieprawidłowy dobór składników odżywczych i brak aktywności - na naszej drodze [...]
Na temat rozmaitych diet napisano już bardzo wiele, jednak ciągle nie mamy ostatecznych odpowiedzi. Nie powinno to dziwić, gdyż na ryzyko sercowo-naczyniowe i kancerogenezy, stan zapalny wpływa wiele czynników. Nie da się w prosty sposób wskazać np. jednego, najlepszego rodzaju diety, potrzeba lat, obserwacji tysięcy osób i uwzględnienia licznych [...]
[...] (a raczej przede wszystkim) dla naszego zdrowia. Jak to się mówi — jesteś tym, co jesz. Ważne jest zatem, by żywność, którą zjadamy, pochodziła ze sprawdzonego źródła, była jak najmniej przetworzona i pełna witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Podsumowanie Czy można przeprogramować swoje kubki smakowe? Odpowiedź brzmi: tak. [...]
[...] chcącej kształtować swoją sylwetkę. Z drugiej strony zaobserwować można, że w zdecydowanej większości diet dominuje drób, a dokładnie pierś z kurczaka. Z czego to wynika i jak dalece powyższe poglądy są prawdziwe? Przeanalizujmy szczegółowo te dwa rodzaje mięs i zastanówmy się, które rzeczywiście warto spożywać częściej. Drób – co to takiego? [...]
Odpowiadając najkrócej, jak się tylko da: Nie, nie musisz ćwiczyć na siłowni! Będzie to jednak bardzo wskazane! Najkrótszą odpowiedź na swoje pytanie już znasz. Być może, będziesz chciała dowiedzieć się jednak nieco więcej. Jeśli tak, zapraszam do dalszej lektury. Diety głodówkowe Najczęściej właśnie młode dziewczyny, pragnąć jak najszybciej [...]
[...] (IR) w zespole policystycznych jajników (PCOS) jest kontrowersyjny. Naukowcy przeprowadzili systematyczny przegląd i metaanalizę badań naukowych, by dowiedzieć się, jak dieta pomaga przy podobnych zaburzeniach metabolicznych. Wyniki w sumie uwzględniono 19 badań, które objęły 1193 uczestniczek stosowanie diety było istotnie związana z [...]