W dzisiejszych czasach coraz więcej uwagi poświęca się alergiom pokarmowym, ponieważ częstotliwość ich występowania rośnie. Dlaczego alergie pokarmowe i inne są obecnie tak częste, nie jest w stu procentach jasne. Naukowcy wskazują jednak na fakt, że obecnie żyjemy w bardziej sterylnych warunkach, niż kiedyś, a zanieczyszczenia powietrza [...]
Świat kobiecego fitnessu jest totalnie zagracony mitami. Kolejny artykuł to kolejne rewelacje, kolejni entuzjaści i przeciwnicy danej teorii. Szansa na to, że pojawi się publikacja, obalająca wszystko jest nikła. Poniżej przedstawione są najczęściej przekazywane mity, które znacząco utrudniają kobietom rozwój. Kobietom, ponieważ bardzo często [...]
Coraz częściej chcemy raczej schudnąć niż przytyć. Prawda jest taka, że problem otyłości czy tylko kilku dodatkowych kilogramów nie dotyczy wszystkich. Są osoby, które oddałyby naprawdę wiele by zyskać na wadze. Mało kto oczywiście chciałby przybierać na masie tłuszczowej. Chodzi raczej o masę mięśniową, która nie tylko sprawia, że mamy pokaźne [...]
We współczesnym świecie coraz więcej osób potrzebuje kuracji odchudzającej. Oczywiście nikt chętnie nie podejmie takich działań, wymagają one mimo wszystko sporo determinacji. Nie istnieją drogi na skróty i „łatwe sposoby”. Składowanie tkanki tłuszczowej trwa miesiącami czy wręcz latami, dlatego skuteczne pozbycie się tego balastu również jest [...]
Chyba nie ma na świecie osoby, która tak na 100% i do końca byłaby zadowolona ze swojego wyglądu. A nawet jeśli ktoś taki się znajdzie, to jeśli posiada nadmiar tkanki tłuszczowej może i powinien pomyśleć o swoim zdrowiu. O ile bowiem niewielki jej naddatek może nie powodować katastrofalnych skutków dla zdrowia i być jedynie drobną przeszkodą [...]
[...] zjedzeniu określonych pokarmów. Może to być nietolerancja pokarmowa, która stanowi wśród naszego społeczeństwa coraz częstszy problem. Najczęstszymi winowajcami są laktoza, gluten i białka występujące w produktach mlecznych. Te nietolerancje, w przeciwieństwie do alergii, nie powodują reakcji zagrażających życiu, ale mogą powodować inne objawy. [...]
[...] kątem ewentualnych niedoborów minerałów i witamin, będzie celowe eliminowaniem dużych grup produktów żywnościowych. Jako pierwsze przychodzą mi do głowy produkty zawierające gluten i laktozę. Ale zaraz po nich pojawia mi się w głowie dieta ketogeniczna, gdzie ograniczamy, w okolice bliskie zera, spożycie jednego z trzech głównych makroskładników [...]
Statystyczny Polak zjada w tłusty czwartek 3 pączki, dostarczając tym samym około 800-1200 kcal. Czy tyle wystarczy, aby przytyć? Pączki twarogowe Na 6 porcji: ser twarogowy półtłusty – 250 g mąka owsiana/ mąka orkiszowa – 100 g dżem owocowy – 60 g jajko kurze syrop klonowy – 50 g proszek do pieczenia – 3 g czas przygotowania: 30 minut. Przepis: [...]
[...] które będą powodować nieestetyczny wygląd brzucha, jak choćby SIBO (zbyt duży rozrost bakterii w jelitach). Problemem mogą być też stany zapalne jelit, uczulenie na gluten i wiele innych przypadłości powiązanych z układem pokarmowym. Co warto wiedzieć i jak tę wiedzę wykorzystać? Przeważnie problemy z “dużym brzuchem” są spowodowane [...]
Nadal wiele osób boi się sztucznych słodzików, ale większość z tego, co można o nich usłyszeć i przeczytać to mity. Artykuł ten pomoże Ci oddzielić fakty od fikcji i poznać prawdę dotyczącą słodzików. Wyciągnijmy racjonalne wnioski, patrząc na to, co mówią na ten temat badania naukowe. Podsumowując W oparciu o wyniki wielu badań można [...]
[...] Dla naszego zdrowia należy starać się utrzymać masę ciała na odpowiednim poziomie - mając na myśli odpowiednie proporcje mięśni do tłuszczu. Z diety dobrze jest wykluczyć gluten oraz spożywać jak najmniej kwasów omega-6, na których miejscu powinny znaleźć się produkty bogate w kwasy omega-3, antyoksydanty oraz inne prozdrowotne składniki [...]
Na temat cukrów, nawet tych naturalnego pochodzenia, słyszymy wiele faktów oraz mitów. Jedni są za opcją słodzenia i używania produktów zawierających cukry, w tym fruktozę, o której będzie poniższy artykuł, inni zupełnie nie rekomendują takiego działania. Wielu dietetyków zalecało zmianę produktów, które zawierały glukozę, na produkty, które [...]
Niedoczynność tarczycy jest stanem, w którym tarczyca nie wytwarza wystarczającej ilości hormonów, które są niezbędne do utrzymania równowagi w organizmie i jego zdrowego funkcjonowania. U kobiet występuje większe ryzyko rozwoju niedoczynności tarczycy niż u mężczyzn, szczególnie u osób w wieku powyżej 60 lat. 8. Zredukuj stres Gruczoł tarczycy [...]
[...] Dość ciekawą zagrywką niektórych producentów jest dodatek peptydu glutaminy, który w składzie brzmi profesjonalnie. W rzeczywistości jednak jest to białko pszeniczne – gluten. Myślę, że o jego jakości nie trzeba pisać. Zastanawialiście się, w jakim celu niektórzy producenci dodają do swoich białek enzymy trawienne, np. laktazę? Po to, aby [...]
Czy należysz do grona osób, które budząc się rano, myślą tylko o sprincie do toalety? Jeśli nie, to jesteś szczęśliwcem. Sporo osób cierpi na poranne biegunki. Mogą one być spowodowane zarówno warunkami zdrowotnymi, jak i stylem życia. Jak jeszcze można zapobiegać porannym biegunkom? Poniżej kilka wskazówek: jeśli palisz, przestań ogranicz [...]
[...] czytelny. Odpowiedź ze strony insuliny była kolejno (najsilniejsza -> najsłabsza): białko serwatkowe - reakcja najsilniejsza, białko jaja, białko ryżowe, białko grochu, gluten, soja, węglowodany (maltodekstryny) - reakcja najsłabsza. Najsilniejszą odpowiedź insulinową wywołało białko serwatkowe z węglowodanami. Jak duża jest tu rola protein, [...]
Kiedy zaczynasz spotykać się z kimś nowym, łatwo jest zgodzić się na wszystko. Ona lubi wino? On też je pije! On serwuje bajgle z masłem orzechowym na niedzielne śniadanie? Ona chętnie je zjada! Jedno preferuje białą kawę z odrobiną cukru? Drugie też zaczyna taką pić. Kiedy zagubisz się w błogości nowo odkrytej miłości, ciężko jest powiedzieć NIE [...]
[...] B (B1, B2, B6), żelazo oraz wapń. Podsumowanie Wybór wartościowych i odżywczych mąk jest ogromny. Nie musisz ograniczać się do mąki pszennej. Jeśli ze względów zdrowotnych lub z powodu przekonań ograniczasz, lub eliminujesz gluten, sięgaj po naturalnie bezglutenowe mąki, takie jak te opisane wyżej, zamiast kupować gotowe bezglutenowe mieszanki.
[...] na mąkę migdałową i wypiek powinien się udać. Wadą mąki migdałowej będzie jedynie fakt, iż wypieki będą bardziej płaskie, mniej wyrośnięte. Dzieje się tak ze względu na brak glutenu. Gluten pomaga zwiększać objętość ciasta i zatrzymuje w nim powietrze, nadaje ciastu również lepkość i sprężystość. Mąka migdałowa sprawdzi się również świetnie w [...]
[...] sklejają się ze sobą ze względu na dużą ilość skrobi wytwarzanej podczas gotowania. Ryż kleisty - jest to odmiana ryżu krótkoziarnistego, po ugotowaniu wykazuje właściwości mocno kleiste, z tego względu świetnie nadaje się do sushi oraz do słodkich dań ze względu na słodki smak, jaki go charakteryzuje. Mogą go spożywać osoby uczulone na gluten.