SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

e protein

  • Odżywki białkowe kojarzymy głównie z budową masy mięśniowej, tymczasem białko jest ważnym składnikiem odżywczym w procesie odchudzania. Dostarczenie wystarczającej ilości protein może przyspieszyć metabolizm, zmniejszyć apetyt i pomóc w utracie tkanki tłuszczowej, minimalizując jednocześnie spadek masy mięśniowej. Podsumowanie Odżywki białkowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8728 Data: 2020-04-29 10:09:16
  • Ostatnio jedna z Czytelniczek zadała pytanie, bazujące na własnych doświadczeniach. Nie pamiętam w stu procentach treści, jednak zapytanie brzmiało podobnie do: "Moim celem jest utrzymanie wagi, więc spożywam ilość kalorii równą wydatkowaniu. Mimo tego, że nie jestem na deficycie kalorycznym i jem zgodnie z zapotrzebowaniem, to ciągle jestem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3906 Data: 2021-05-27 11:06:53
  • Mikołajki i Boże Narodzenie to idealne okazje do podarowania bliskim osobom drobnych upominków. W większości domów do paczek trafiały słodycze, jednak coraz częściej prezentami stają się produkty praktyczne i funkcjonalne. Jeśli zastanawiamy się co podarować bliskiemu mężczyźnie, partnerowi, tacie, czy nawet koledze w pracy w tym wyjątkowym dniu, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5309 Data: 2021-12-03 08:42:10
  • Czy soja obniża testosteron?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] białko sojowe ustępuje WPC i WPI. Referencje: Hamilton-Reeves JM1, Vazquez G, Duval SJ, Phipps WR, Kurzer MS, Messina MJ. „Clinical studies show no effects of soy protein or isoflavones on reproductive hormones in men: results of a meta-analysis.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19524224 Amy J. Hektor i WSP “Whey [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2447 Data: 2019-08-12 07:52:05
  • [...] zdecydowanie więcej niż panie z badania Laury C Ortinau i wsp. Referencje: Laura C Ortinau, Heather A Hoertel, Steve M Douglas & Heather J Leidy „Effects of high-protein vs. high- fat snacks on appetite control, satiety, and eating initiation in healthy women” https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-13-97 Holt [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2929 Data: 2020-04-05 10:32:34
  • Współcześnie Internet stał się znakomitym medium do dystrybuowania dezinformacji. Kiedyś był przeznaczony głównie dla naukowców, studentów, miłośników nowych technologii. Teraz trafił „pod strzechy”, dlatego mamy problem z wiarygodnością publikowanych danych. Oto kilka często powtarzanych teorii dotyczących odchudzania.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1057 Data: 2024-01-03 11:51:04
  • [...] wyglądała następująco (po 3 miesiącach interwencji): 1258 kcal dziennie, 80,5 g białka dziennie, 97 g węglowodanów dziennie, 62.6 g tłuszczów dziennie, 25.6% energii z protein dziennie, 28.9% energii z węglowodanów dziennie, 42.7% energii z tłuszczów dziennie. Dieta niskotłuszczowa wyglądała następująco (po 3 miesiącach interwencji): 1418 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2276 Data: 2018-09-22 17:08:53
  • [...] W USA cukrzyca występowała tylko u 8% osób z prawidłową masą ciała, ale już u 43% osób chorobliwie otyłych. To nie jest przypadek. Czy stężenie CRP coś oznacza? C-reaktywna proteina (CRP) to białko odpowiedzi ostrej fazy, które jest markerem stanu zapalnego. Nadmierne stężenia są skorelowane z występowaniem: zawału serca, udaru, zapalenia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1884 Data: 2022-09-25 18:48:44
  • [...] w późniejszych latach wielu zawodników bazowało już na rozwiązaniach żywieniowych bogatszych w tłuszcze, zawierających mniej węglowodanów oraz o wielokrotnie większej podaży protein. Referencje: 1. Hyerang Kim “Metabolic responses to high protein diet in Korean elite bodybuilders with high-intensity resistance exercise” [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11240 Data: 2018-10-09 12:31:36
  • Jazda na rowerze stanowi jedną z najlepszych aktywności służących do redukcji tkanki tłuszczowej, Stanie się tak, jeśli dany zawodnik zastosuje: dietę z ujemnym bilansem energetycznym, treningi o odpowiedniej intensywności (wysokie tętno robocze) i objętości (czas trwania jednostki treningowej oraz praca wykonana w skali tygodnia). Wniosek i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3137 Data: 2020-11-06 09:29:33
  • Trening niskointensywny przebiega, jak sama nazwa wskazuje, przy względnie niskim tętnie roboczym. Niestety nie ma ścisłej definicji. Na potrzeby naszych rozważań przyjmijmy, iż jest to 60%-75% tętna maksymalnego. Dla zdrowego, młodego mężczyzny tętno maksymalne w czasie pracy może wynosić ponad 200 uderzeń na minutę. 75% z 200 uderzeń daje nam [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2758 Data: 2021-07-25 13:28:33
  • [...] i niedziele, tracą masę w tygodniu. W normalne dni robocze wspomniani atleci zjadają skromniejsze posiłki, nie są one regularne, spada podaż energii, mało jest wartościowych protein i tłuszczów. Tylko są to ludzie, którzy nie mają problemu z nadwagą, a tym bardziej z otyłością! Kilka razy w tygodniu trenują siłowo, ćwiczą na bieżni, rowerach, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1302 Data: 2022-11-13 08:19:52
  • [...] diety, warto rozejrzeć się za odżywkami węglowodanowo-białkowymi (gainer, bulk) oraz węglowodanowymi (carbo, izotoniki). Jeśli głównym problemem jest niewystarczająca ilość protein, to warto pomyśleć także o jakiejś dobrej odżywce białkowej, np. koncentracie białka serwatkowego (rozwiązanie ekonomiczne), lub izolacie bądź hydrolizacie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4462 Data: 2021-07-14 13:51:10
  • Kaszka proteinowa: Czy na diecie można jeść kaszkę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Już na wstępie odpowiadając na tytułowe pytanie - bez wątpienia TAK, lecz nie każdą! W tej kategorii produktów spożywczych wybór wydaje się nieograniczony, jednak nie każdy z tych produktów jest odpowiedni dla osoby kształtującej swoją sylwetkę. Oczywiście wielu z nas będzie się zastanawiało, czy produkt, który jest dietetyczny, może być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5692 Data: 2019-08-15 21:02:31
  • Czy chleb powoduje cukrzycę? Po co chloruje się mąkę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wiemy, iż nadmierna podaż energii jest skorelowana z występowaniem otyłości, cukrzycy typu II, oporności insulinowej, wielu rodzajów raka i chorób układu krążenia. Nie ma aż takiego znaczenia, czy będą to węglowodany (w tym chleb, makarony, kasze) czy tłuszcze (masło, margaryny, oleje, tłuszcze utwardzone, w tym trans). Podsumowanie Nic nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3147 Data: 2021-01-02 09:38:14
  • Ostatnio poświęciłem sporo miejsca sposobom na redukcję tkanki tłuszczowej polegającym na wyrzuceniu z diety cukru, stosowaniu aerobów czy treningu siłowego. Oto kolejny - „żelazna” metoda, rzekomo pozwalająca pozbyć się tkanki tłuszczowej z rejonu tułowia. Brak rezultatów! Grupa katująca brzuch nie zmniejszyła wagi ciała, procentu tkanki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6327 Data: 2017-04-30 05:48:59
  • Czy warto pić surowej jaja? Czy picie surowych jajek szkodzi?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] człowieka i na dodatek powodują niedobory witaminy H. Referencje: Evenepoel P1, Geypens B, Luypaerts A, Hiele M, Ghoos Y, Rutgeerts P. „Digestibility of cooked and raw egg protein in humans as assessed by stable isotope techniques.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9772141 Emilia Kolarzyk „Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 25057 Data: 2019-11-07 09:47:00
  • Co zamiast mięsa? 13 najlepszych źródeł białka roślinnego

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] i smaczny. Może zastąpić makaron w zupach czy gulaszu, można ją dodać do sałatek itp. Z pewnością urozmaici nasze dania, a przy okazji dostarczy trochę białka. Mykoproteina Mykoproteina jest produktem powstałym na bazie grzybów. Produkty mykoproteinowe zawierają ok. 13 g białka w porcji wielkości połowy szklanki. Produkty z mykoproteiną [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6017 Data: 2020-01-27 16:37:04
  • Z niszy kulturystyka i fitness przeistoczyły się w gigantyczną gałąź przemysłu. Tę przemianę mogliśmy obserwować w ostatnich kilkudziesięciu latach. Niestety równocześnie pojawiło się dużo dezinformacji oraz wątpliwej jakości porad. Jeśli nie chcesz kolejny raz dać się nabrać, korzystaj ze źródeł naukowych, dobrej jakości książek, opracowań [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7576 Data: 2021-03-25 17:17:33
  • Białka serwatkowe są jednymi z najczęściej stosowanych odżywek w sporcie. Obecnie zadomowiły się nawet w zwykłych sklepach, coraz częściej proteiny wzbogacają różnorodne produkty spożywcze (budynie, jogurty białkowe, batony itd.) Wiele osób żywi wobec odżywek nieuzasadnioną niechęć, jednal ich skład jest prosty i z pewnością mogą mieć korzystny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4087 Data: 2021-08-29 08:20:14