Metabolizm Protein By rozłożyć pokarmy proteinowe ciało potrzebuje około 20-25% więcej energii niż przy rozbijaniu tłuszczu czy węglowodanów. Jeśli zjesz 1000 kalorii z czystych protein z tego 200 zostaje już spalone podczas rozkładu i trawienia tych właśnie protein. Trzeba pamiętać o tym, że zarówno tłuszcze, jak i węglowodany zużywają tylko 5% [...]
PROSZĘ O NIE WPISYWANIE SIĘ DOPUKI NIE POWIEM ŻE MOŻNA Witam ponownie .... Tym razem spotykamy sie z firmą ACTIVITA/ACTIVLAB na tescie SPONSOROWANYM ! Na wstepie chciałbym podziękować za wybranie mnie do Testu jako TESTERA i firmie ACTIVITA/ACTIVLAB za ufundowanie odżywek/suplementów do testu. + SUPER GRATISY za które też serdecznie dziękuję ! [...]
[...] aminokwasy egzogenne! Nie tylko sama leucyna! Leucine-enriched essential amino acid supplementation during moderate steady state exercise enhances postexercise muscle protein synthesis. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21775557 ‘BACKGROUND: The effects of essential amino acid (EAA) supplementation during moderate steady state (ie, [...]
PROTEINY Z ŻYWNOŚCI KONWENCJONALNEJ I SUPLEMENTÓW – CZĘŚĆ I Pozostając w temacie protein, kontynuując dyskusję na temat zapotrzebowania białkowego sportowców, jednak kontekst nieco poszerzając chciałbym w dzisiejszym i przyszłym tekście przedłożyć Wam nieco informacji w kwestii porcjowania białka na przestrzeni dnia, a także zaproponować [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] ze względu na dużą ilość spożywanej energii (w efekcie pokarmów), a chciałbym zwiększyć ilość białka w diecie? A może po treningu zależy Ci na dostarczeniu łatwostrawnych protein z dużą zawartością leucyny zanim polecisz na spotkanie z klientem? W takich chwilach suplementy białkowe są wręcz nieodzowne. Najpowszechniej występującymi, a co za [...]
[...] rośliny – MACA. Maca roślina ( Lepidium peruvianum Chacon ) , pochodzi z Ameryki Południowej i dorasta na ponad 3000 m npm w górach Andach. Korzeń maca zawiera dużo protein, żelaza, cynku, magnezu, wapna, węglowodanów, fosforu i prawie wszystkie witaminy. Maca zawiera także substancje podobne do hormonów, które mogą wywierać wpływ na [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
PROTEINY Z ŻYWNOŚCI KONWENCJONALNEJ I SUPLEMENTÓW – CZĘŚĆ I Pozostając w temacie protein, kontynuując dyskusję na temat zapotrzebowania białkowego sportowców, jednak kontekst nieco poszerzając chciałbym w dzisiejszym i przyszłym tekście przedłożyć Wam nieco informacji w kwestii porcjowania białka na przestrzeni dnia, a także zaproponować [...]
[...] kilogram masy ciała, co odpowiada w przybliżeniu 25-30% kalorii. Białka należą do grupy związków organicznych zawierających azot. Odkryto je ponad 150 lat temu i nazwano proteinami. Są one głównym materiałem budulcowym organizmu (stanowią około 15% masy ciała ludzkiego - głównie masy mięśniowej). Są głównym składnikiem większości enzymów i [...]
[...] wzrost masy mięśniowej. W połączeniu z treningiem ten efekt zostaje jeszcze mocniej uaktywniony. Szybkie dostarczenie aminokwasów Po treningu stosując odpowiedni mix z Wheyprotein, Soja Isolat i węglowodanów, pozwoli to nam w jak najszybszym czasie dostarczyć do uszkodzonych mięsni, niezbędne aminokwasy do naprawy ich, inaczej mówiąc po [...]
[...] ze względu na dużą ilość spożywanej energii (w efekcie pokarmów), a chciałbym zwiększyć ilość białka w diecie? A może po treningu zależy Ci na dostarczeniu łatwostrawnych protein z dużą zawartością leucyny zanim polecisz na spotkanie z klientem? W takich chwilach suplementy białkowe są wręcz nieodzowne. Najpowszechniej występującymi, a co za [...]
[...] T/LBM: 3.84 vs 3.36 Nm/kg). Conclusion: Significant differences in T gains after strength training were demonstrated in M vs C. Mg's role may be at the ribosomal level in protein synthesis. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1619184?dopt=Abstract&holding=f1000,f1000m,isrctn byly dwie grupy -placebo -grupa przyjmujaca magnez 8mg/kg (100kg=800mg [...]
[...] komórkowym. Jednakże w pierwszej kolejności leucyna wypełni zadanie budulcowe tzn. będzie jak inne aminokwasy np. lizyna pełnić rolę cegiełek w tworzeniu naszych własnych protein. Natomiast każda nadwyżka leucyny spowoduje ujawnienie się jej unikatowej roli fizjologicznej - szczególnie istotnej dla kulturysty lub ciężarowca. Spekuluje się, że [...]
[...] 4. Wysiłek tlenowy (lipoliza) - niska intensywność czas pracy powyżej 20 minut. źródło energii : wolne kwasy tłuszczowe Ludzkie ciało korzysta także z ciał ketonowych , protein ( aminokwasów ) oraz wewnątrzmięśniowych triglicerydów w pewnym stopniu oraz w określonych warunkach. Typową pracą dla treningów interwałowych jest wysiłek beztlenowy [...]
[...] with glucose and was nearly devoid of fructose. Each diet was fed for 6 wk. Both diets were composed of common foods and contained nearly identical amounts of carbohydrate, protein, fat, fiber, cholesterol, and saturated, monounsaturated, and polyunsaturated fatty acids. All meals were prepared in the metabolic kitchen of the General Clinical [...]
[...] mieć (lub nie) te dodatkowe 3 centymetry. Polecam minimalnie 3 gramy białka na kilogram masy ciała dziennie. 30-40 procent wszystkich twoich kalorii powinno pochodzić z protein. Większość pozostałych kalorii - głównie ze złożonych węglowodanów i dobrych tłuszczów. Staraj się jeść pięć-sześć razy dziennie, od momentu, gdy wstaniesz aż do [...]
[...] POROWNANIU DO INNYCH DIET NA TYM SAMYM POZIOMIE KALORYCZNYM (POD WARUNKIEM, ZE SPOZYWAMY WYSTARCZAJACA ILOSC TLUSZCZU Cytat: "And, to be safe, an intake of 60-75 grams of protein is recommended"); 8. TERAZ TROCHE ZE ZRODLA NT. CKD ODTLUSZCZAJACEJ (PO TO JEST NAJCZESCIEJ STOSOWANA) : "The ratio of fat to protein should be 1.5 grams of fat [...]
[...] Miller SL, Tipton KD, Chinkes DL, Wolf SE, Wolfe RR. Med Sci Sports Exerc. 2003 Mar;35(3):449-55. 2) Nonessential amino acids are not necessary to stimulate net muscle protein synthesis in healthy volunteers. Tipton KD, Gurkin BE, Matin S, Wolfe RR. J Nutr Biochem. 1999 Feb;10(2):89-95. 3) Essential amino acids and muscle protein recovery [...]
[...] szok oksydacyjny skutkujący wyczerpaniem zapasów Karnozyny. Wolne rodniki wyprodukowane przez intensywną pracę mięśni powoduje peroksydację lipidów jak również karbonylację protein i fosfolipidów. To powoduje rozpad protein w procesie znanym jako proteoliza. Ponieważ karbonylacja protein poprzedza utratę integralności błony, można na to patrzeć [...]
[...] płytkowego 4 i β‑tromboglobuliny. Metformina wpływa też na procesy krzepnięcia: fibrynę, czynnik VII, VIII i XIII, PAI‑1, TPA, białko C‑reaktywne (CRP, ang. C‑reactive protein), fibrynogen oraz nasila fibrynolizę. Zwiększa także wrażliwość tkanek na insulinę (poprawia insulinooporność, głównie w wątrobie i mięśniach, w mniejszym stopniu w [...]
[...] Here, insulin sensitivity was 12.5% lower and 8.8% higher on the saturated fatty acid diet and monounsaturated fatty acid diet respectively (p = 0.03). Low density lipoprotein cholesterol (LDL) increased on the saturated fatty acid diet (+4.1%, p 37E%). Nie wszystkie kwasy tłuszczowe działają w ten sposób, kwas stearynowy obecny w dużych [...]