Przyjmuje się, że węglowodany są najtańszym składnikiem diety, dlatego współczesne wojskowe racje żywnościowe są budowane tak, aby dostarczać głównie węglowodanów, a mało protein oraz wartościowych źródeł tłuszczu. Nie powinno to dziwić, gdyż podejście do białek i tłuszczów w diecie sportowca zmienia się powoli i napotyka na duży opór materii, a [...]
[...] lipidów oraz spadek ilości antyoksydantów w ustroju zwierząt. Spowodowało to zwiększenie się poziomów czynnika martwicy nowotworów alfa (TNF-α) oraz ilości MMP-2 (metaloproteinazy 2). Efektem była utrata kolagenu, elastyny oraz glikozoaminoglikanów (w skrócie GAG). MMP-2 ma istotne znaczenie np. w pierwotnym nadciśnieniu tętniczym. [...]
Na drodze do idealnej sylwetki często stają mechanizmy adaptacyjno-obronne organizmu. Jak to najprościej wyjaśnić? Organizm dąży do zachowania równowagi, fachowo określanej homeostazą. Trening wybija organizm z ustalonego rytmu zmuszając serce do cięższej pracy, mięśnie szkieletowe do pokonywania oporu w trakcie dźwigania ciężarów, biegania czy [...]
[...] Mindy S. Kurzer „Hormonal Effects of Soy in Premenopausal Women and Men” https://academic.oup.com/jn/article/132/3/570S/4687378 Robert A. Di Silvestro i in. „Soy protein intake by active young adult men raises plasma antioxidant capacity without altering plasma [...]
Z niektórych badań wynika, iż osoby preferujące skrajne rozwiązania żywieniowe mogą cierpieć z powodu różnego rodzaju zaburzeń (np. w postrzeganiu wizerunku swojej sylwetki). Czasem stosowanie diety wegańskiej poprzedza wystąpienie głębszych zaburzeń, np. jadłowstrętu psychicznego. Z kolei inni naukowcy twierdzą, iż stosowanie diet wegańskich nie [...]
[...] w dwóch okresach interwencji dietetycznej, każda trwała 28 dni. W pierwszym modelu dostarczano masło. Ogólny rozkład makroskładników był następujący: 47% węglowodanów, 15% protein, 38% tłuszczów, w tym było: 20% tłuszczów nasyconych (SFA), 12% jednonienasyconych (MUFA) oraz 6% wielonienasyconych (PUFA). W drugim wariancie dostarczano zamiast [...]
Czy zastanawialiście się kiedyś, jaki jest najważniejszy element diety osoby trenującej? Pytając aktywne osoby, uzyskamy jednoznaczną odpowiedź, że jest to białko. Białko w organizmie człowieka odpowiada za szereg funkcji metabolicznych, jednocześnie dbając o to, by po treningu sprawnie przebiegała regeneracja i by nasze mięśnie skutecznie się [...]
Mijają lata, coraz więcej kulturystów otwarcie mówi o stosowaniu dopingu, a mimo to mocno ugruntowane są nieprawdziwe poglądy na temat tej dyscypliny. Oddzielmy fakty od mitów i prawdę od obiegowych opinii. Więcej ćwiczysz, masz lepsze efekty” Tak myślano w czasach szczytowej formy Arnolda (w latach 70. XX wieku). Tymczasem jest odwrotnie i [...]
[...] W rzeczywistości, dieta Atkinsa zapewnia od 54 do 60% tłuszczów (jest wysokotłuszczowa), ale np. dieta Zone dostarcza tylko 36% węglowodanów, 29% tłuszczów i 34% protein – ciężko uznać ją za wysokotłuszczową! Podaż od 15 do 30% tłuszczów uznaje się za poziom normalny, standardowy, zalecany dla każdego. Pewne kontrowersje budzą typowe [...]
[...] Dodatkowo, biorąc pod uwagę cenę np. 3 kg gainera „Delicious” z ALLNUTRITION kosztują 74 zł, a więc nie jest to majątek (100 g dostarcza 370 kcal, 66 g węglowodanów i 20 g protein). Jeśli jesteś przeciwnikiem takich rozwiązań, to możesz samodzielnie stworzyć tego rodzaju produkt, bazując np. na jogurcie, maśle orzechowym, bananach, kiwi, [...]
[...] wagi 1.4-2.5g dziennie/każdy kilogram wagi 2.5-3g dziennie/każdy kilogram wagi ISSN - Międzynarodowe Stowarzyszenie Żywienia Sportowego Każdy, kto dba o właściwą podaż protein w diecie, wie, że dostarczenie ich odpowiedniej ilości nie jest wcale takim prostym zadaniem. Na szczęście istnieje wiele łatwych sposobów na zwiększenie ilości tego [...]
Pozbywanie się tkanki tłuszczowej jest utrapieniem dla wielu osób. Środki, które mają „zapewnić sukces”, sprzedają się w dziesiątkach tysięcy opakowań. Najciekawsze jest w tym, iż wiele osób wcale nie szuka zwykłych suplementów diety. Wolą trucizny w rodzaju DNP (który zabił dziesiątki osób), środki, które mogą doprowadzić do hospitalizacji z [...]
[...] migdały, ryby itd.). Drugoplanowe znaczenie ma, czy będzie to dieta niskowęglowodanowa czy o umiarkowanej podaży węglowodanów, czy też dostarczająca więcej czy mniej protein. Najważniejsze, by interwencja dietetyczna powodowała deficyt kaloryczny. Najlepsza dieta dostarczająca nadwyżki energetycznej się nie sprawdzi. Jeśli chodzi o [...]
[...] materiałem energetycznym (bardzo dobrym budulcowym), iż w praktyce nie tuczy, a odchudza (stwierdzano to wielokrotnie w badaniach naukowych dotyczących podaży więcej niż 3 g protein na kg masy ciała). Więc z tej dziennej puli 1750 kcal od razu możemy skreślić 525 kcal. Do przyswojenia tych protein organizm zużyje masę energii, więc kaloryczność [...]
[...] niczego nie oznacza, ani tego, iż pozbywasz się toksyn, ani tego, że tłuszczu podskórnego. Często ze stosowaniem „diety detoksykującej” jest związane ograniczenie podaży protein, szczególnie pochodzenia zwierzęcego, co ma opłakane skutki dla sportowców (pogłębiasz rozpad mięśni spowodowany ujemnym bilansem energetycznym). Prawdziwych toksyn [...]
[...] masy i siły mięśni. Złym pomysłem jest wykonywanie aerobów lub pójście na saunę. Referencje: Farup J1, Rahbek SK, Knudsen IS, de Paoli F, Mackey AL, Vissing K. „Whey protein supplementation accelerates satellite cell proliferation during recovery from eccentric exercise.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25063205 Buckley JD1, Thomson [...]
[...] dziennie). Referencje: Calleja Fernández, A.; Vidal Casariego, A.; Cano Rodríguez, I.; Ballesteros Pomar, M.D. One-year effectiveness of two hypocaloric diets with different protein/ carbohydrate ratios in weightloss and insulin resistance https://www.redalyc.org/pdf/3092/309226791039.pdf D. A de Luis, R. Aller, O. Izaola, M Gonzalez Sagrado, R [...]
COVID-19 jest chorobą zakaźną górnych dróg oddechowych, rozwijającą się na drodze zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2. Nazwa choroby jest anglojęzycznym skrótem od coronavirus disease 2019. Rastogi A. et al. Short term, high-dose vitamin D supplementation for COVID-19 disease: a randomised, placebo-controlled, study (SHADE study). Postgrad Med J. [...]
[...] Inflammation in Human Ovarian Granulosa Cells” Ghelardoni S, Carnicelli V, Frascarelli S, Ronca-Testoni S, Zucchi R. Ghrelin tissue distribution: comparison between gene and protein expression. J Endocrinol Invest. 2006;29:115–121. Raghay K, Gallego R, Scoazec JY, Garcia-Caballero T, Morel G. Different ghrelin localisation in adult human and rat [...]
[...] do wzrostu obrotu białkowego (zwiększenie syntezy mięśni) oraz przyrostu mięśni. Małe ciężary mogą nieco zwiększać anabolizm (pod warunkiem dostarczania odpowiedniej ilości protein), ale nie należy liczyć na duży wzrost masy mięśniowej. Małe ciężary nie w pełni aktywują mięśnie! Na zakończenie dodam, iż niskie ciężary robocze (16-40% ciężaru [...]