Jabłczan kreatyny to cząsteczka zbudowana z kwasu jabłkowego i aminokwasu kreatyny. Kreatyna pełni w komórkach funkcję głównego dystrybutora energii. Z tego powodu jest molekułą najwyższej wagi dla komórek zużywających najwięcej energii biologicznej, takich jak włókna mięśniowe. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
[...] majątek na wątpliwych „kuracjach leczniczych”, a niektórych internautów nie da się przekonać, „...bo przecież są o tym książki”. Tak, w książce można napisać wszystko, jednak trudniej udowodnić te tezy w praktyce, w dobrze kontrolowanych warunkach klinicznych. Kiedy i dlaczego warto stosować witaminę C? Badania naukowe Witamina C a ryzyko [...]
[...] działanie. Dieta antyrakowa nie różni się niczym, od dobrze zbilansowanej, która zawiera wszystkie zasady poprawnego odżywiania. Dlatego też dieta powinna być różnorodna, tylko w ten sposób możemy zapewnić sobie uzupełnienie ewentualnych niedoborów, które występują w naszym organizmie. Top 10 produktów w walce z rakiem Owoce jagodowe [...]
[...] biomolekuły z szerokiej grupy polifenoli. Ich wysoki udział w diecie zapewnia nam przede wszystkim wysoką zdrowotność i sprawność układu sercowo-naczyniowego. Jak dowiodły jednak badania ostatnich lat, pewne szczególne pokarmy roślinne obfitują w związki z grupy poliamin, które dosyć niespodziewanie okazały się kluczem do zdrowej długowieczności. [...]
[...] bowiem dokładnie poznać przyczynę występowania niedoborów witaminy B12 w organizmie. Jeśli tylko się uda, wyeliminować ją oraz zdefiniować stopień niedoborów. Postaram się jednak przytoczyć wybrane stosowane procedury naukowe, wykorzystywane w podobnych przypadkach. U pacjentów starszych niż 16 lat, u których stwierdzono niedokrwistość [...]
[...] pełne wykorzystanie mózgu. Tracimy zdolności zapamiętywania, jak i przypominania sobie pewnych faktów z życia, a zdobywanie wiedzy nie jest już tak proste. Nie wszystko jednak stracone. Są pewne nawyki, których wdrożenie w życie pozwala podtrzymać zdrowy mózg na długie lata. Co powinniśmy robić? 1. Trening aerobowy Nasi stali czytelnicy pewnie [...]
Podroby, często pomijane lub wręcz odrzucane w kuchni wielu osób, są niezwykle wartościowym źródłem składników odżywczych. Spożycie podrobów nie tylko wprowadza do diety interesujące smaki, ale także dostarcza organizmowi niezbędnych elementów, które mogą przyczynić się do poprawy zdrowia. Jakie są korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia [...]
[...] — należy do grupy substancji nazywanych polisacharydami. Jego wpływ na pracę stawów polega na utrzymaniu optymalnego poziomu mazi stawowej. Maź stawowa jest niezbędna do prawidłowej pracy stawów, utrzymania ruchu ślizgowego i efektywnej amortyzacji. Witamina C — jest silnym przeciwutleniaczem. Chroni struktury kolagenowe przed [...]
[...] spięciu i ponownemu rozciągnięciu. Tutaj to nie ruchy są najważniejsze, ale zaangażowanie i zmobilizowanie najmniejszych i najgłębszych mięśni w naszym ciele. Jednak musimy pamiętać, że wysiłek tego typu nie jest zbyt intensywny, więc jak zależy nam na aktywności typowo redukującej nadmiar tłuszczu w ciele, warto będzie uzupełnić [...]
Kulturyści, którzy przyjmowali codziennie 2,5 g betainy przez 6 tygodni, poprawili kompozycję sylwetki. Naukowcy sportowi z Coastal Carolina University opublikowali wyniki swojego eksperymentu na łamach „International Society of Sports Nutrition”. Ale, jak betaina wpływa na hipertrofię i na pozbywanie się tkanki tłuszczowej? Cóż, na [...]
Magnez to pierwiastek mineralny. Jeśli chcielibyśmy rozebrać nasze ciało na poszczególne pierwiastki, to okazałoby się, że magnez byłby czwarty na tej liście. Zaliczany jest również do grupy elektrolitów, gdzie zajmuje drugie miejsce pod względem występowania w organizmie. Z tych powodów musimy dostarczać go wraz z naszą dietą. Magnez a zespół [...]
Wirusy to niewielkie zakaźne cząstki, które infekują wszystkie formy życia. Są niezdolne do rozmnażania się poza komórką swojego gospodarza – żeby przeżyć, muszą dostać się do tych komórek. Nie mają one struktury komórkowej, nie posiadają organelli i nie zalicza się ich do organizmów. Postaw na umiarkowane ćwiczenia Umiarkowane ćwiczenia [...]
[...] będzie 4 zł. Podsumowanie Jak zauważyć można, główną przyczyną wzrostu cen masła jest przede wszystkim prawo popytu i podaży. Dla rolników to moment „odbicia” się od dna, które poprzedzone było zniesieniem limitów, wtedy ku uciesze konsumentów ceny masła były niskie. Natomiast należy dodać, że ten okres nie będzie trwał wiecznie i ceny [...]
[...] Szałwia hiszpańska - idealne źródło błonnika Dieta bogata w wapń Diety bogate w wapń mogą zapewniać ochronę przed rakiem okrężnicy. Nie wszystkie badania wykazują związek, jednak jedna z najbardziej miarodajnych recenzji związku między rakiem wapnia i okrężnicy, wykazała ochronny wpływ wapnia na ryzyko raka jelita grubego. Jednym ze sposobów, w [...]
[...] na podłożu osobowościowym, ale i nie tylko. Niestety nie ma skutecznego leku i skutecznej terapii, która zapobiegać będzie tego typu chorobie i jej postępowi. Wiadomo jednak, że stany zapalne, jak i działania oksydacyjne, są jedną z przyczyn występowania choroby. Dzięki temu, że kurkumina przenika przez barierę krew-mózg, szybko stała się [...]
Z formalnego punktu widzenia kreatyna należy do związków z grupy aminokwasów. Aminokwasy, jak wiadomo, są składnikami białek, z których z kolei zbudowana jest w przewadze muskulatura. Ale tylko niektóre, tak więc kreatyna należy do grupy aminokwasów niewchodzących w skład białek, czyli tzw. aminokwasów nieproteogennych. Pomimo tego jest jednym z [...]
Idea diety wegetariańskiej lub wegańskiej przywodzi na myśl wizje jedzenia tofu i ogromnych ilości warzyw. Jednak prawda jest taka, że nie każdy weganin je tofu i warzywa. Faktem jest, że nie wszystkie wegańskie i wegetariańskie diety są zdrowe. Wegański posiłek to również frytki smażone na oleju roślinnym i pizza z serem bez mleka. Brzmi zdrowo? [...]
Skala ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) została opracowana jako metoda oceny zdolności antyoksydacyjnych substancji, a jej głównym zastosowaniem było porównywanie właściwości antyoksydacyjnych różnych pokarmów i suplementów. Opracowana przez National Institute on Aging w ramach National Institutes of Health (NIH) w Stanach Zjednoczonych, [...]
[...] ciepłych dni wiosny? Sezon na grilla kojarzy się zwykle ze zbliżającym się latem, powrotem do bardziej bogatego życia towarzyskiego i coraz bliższą perspektywą urlopu. Jednak czy wiemy wszystko na jego temat? Jak najlepiej rozpalić ogień? Jaki węgiel wybrać? Jak długo piec dany kawałek mięsa, aby go nie spalić? Biegniemy z pomocą i [...]
[...] Łabuzek2, Agnieszka Gawęda3, Małgorzata Janas-Kozik „Dysregulacja szlaku sygnałowego mTOR w patogenezie zaburzeń ze spektrum autystycznego” Duplanty AA1, Budnar RG, Luk HY, Levitt DE, Hill DW, McFarlin BK, Huggett DB, Vingren JL “Effect of Acute Alcohol Ingestion on Resistance Exercise-Induced mTORC1 Signaling in Human [...]