[...] (jako podstawowe źródło tłuszczu), wino (kieliszek dziennie). Produkty, które należy ograniczyć Produkty smażone, fast foody (maksymalnie raz w tygodniu), ciastka, ciasta, cukierki, ser, masło i margaryna (maksymalnie 1 łyżka dziennie), czerwone mięso i jego przetwory (do 4 porcji w tygodniu). Pod wieloma względami dieta MIND jest podobna do [...]
Laktoza jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy. Krąży o niej wiele mitów, podobnie jak o mleku. Przede wszystkim należy odróżniać poszczególne rodzaje produktów. Czym innym jest mleko, jogurt, sery, a np. sproszkowane białko serwatkowe. Podsumowanie Mleko budzi wiele kontrowersji i należy samodzielnie rozważyć, czy jest niezbędnym [...]
Okres po wysiłku fizycznym jest dla organizmu stanem, kiedy następuje wzmożona aktywność metaboliczna, nazywana „oknem anabolicznym”. Jest to czas, w którym to następuje nieco silniejsza odpowiedź hormonalna, wspomagająca kompensowanie składników energetycznych, na potrzeby budulcowe naszego ciała. Oznacza to, że po treningu funkcje anaboliczne [...]
Zakupy spożywcze to coś, czemu każdy z nas musi stawić czoło! W dzisiejszych czasach zakupy spożywcze są bardziej skomplikowane, niż kiedyś. Z jednej strony mamy wiele ułatwień: więcej sklepów, duże markety, możliwość zakupów online. Musimy wybierać jednak spośród setek produktów, te, które są smaczne i zdrowe. Łatwo ulec kolorowym etykietom, [...]
[...] Ziołowe herbatki Warto zaparzyć również miętę, rumianek lub koper włoski. Zioła ułatwiają trawienie i uchronią nas przed przykrymi wzdęciami. Owoce Zamiast po ciasta, cukierki i czekoladki, sięgaj po świeże owoce. Nie zapominaj o ruchu! Po wieczerzy warto udać się na spacer. Nawet jeśli nie masz możliwości wyjść, wstań co jakiś czas od [...]
Migrena pojawia się niespodziewanie, często wtedy, gdy po okresie długiego stresu mamy okazję się zrelaksować, czyli w czasie weekendu, w czasie świąt, w czasie wakacji. Potrafi zepsuć nawet najpiękniejsze momenty. Wraz z pulsującym bólem głowy pojawiają się nudności, światłowstręt, nadwrażliwość na zapachy i dźwięki. Pistacje, granat, ser [...]
Negatywne skutki spożycia cukru przestają kogokolwiek dziwić. Świadomość żywieniowa rośnie. Zdajemy sobie sprawę z tego, że nadmiar cukru w diecie przekłada się na wzrost masy ciała, wzrost ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, wysoki poziom trójglicerydów we krwi, większe ryzyko cukrzycy, chorób serca i układu krwionośnego, większe ryzyko raka [...]
[...] wyciągnie osobiście. Niedawno z powodu niewydolności nerek zmarł jeden z najpopularniejszych na YouTube zawodnik, 32-latek. Też sądził, że jest nieśmiertelny, a „sterydy to cukierki, które wcale nie szkodzą”. Referencje, badania, literatura: Umut H. Kantarcı1, Zekine Punduk2, Omer Senarslan3, Alper Dirik Evaluation of anabolic steroid induced [...]
[...] kilka rodzajów witaminy D3 z różnymi dodatkami. Na pewno każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie: krople, kapsułki z tłuszczem, tabletki twarde, oleje, trany, a nawet cukierki i gumy do żucia. Możemy kupić również witaminę D3 z dodatkiem witaminy K2, kwasów omega 3 albo wapnia w zależności od naszych potrzeb. Szczegółowych informacji [...]
Gdyby zastanowić się na kilkoma suplementami niezmiernie istotnymi dla pracy naszych mięśni w czasie i po wysiłku fizycznym, to bez wątpienia znajdzie się wśród nich popularne BCAA, czyli aminokwasy rozgałęzione. Zaliczyć do nich można trzy najważniejsze aminokwasy wchodzące w skład aminokwasów egzogennych, czyli tych, których nasz organizm nie [...]
[...] czas i za chwilę znów czujemy głód, w codziennym jadłospisie powinniśmy unikać następujących produktów: pszenica białe pieczywo słodycze np. ciastka, batoniki, czekolada, cukierki, ciasta słodkie płatki kukurydziane słodkie napoje owoce (nie wszystkie) alkohol makarony na bazie białej mąki Podsumowanie Widząc u siebie objawy osłabienia włosów, [...]
Istnieje wiele dość ważnych powodów, by dodać do swojej diety naturalne jogurty bez dodatku cukru. Po pierwsze, jest to dobre źródło białka i wapnia. Co prawda, można pozyskać białko i z innych produktów mlecznych, to jednak jogurty mają przewagę w postaci bakterii probiotycznych przyjaznych dla naszych jelit. Podsumowanie Jeżeli zjadasz jogurt w [...]
Sezon na przeziębienie, grypę i inne choroby niestety trwa w najlepsze. Kiedy jesteśmy osłabieni, mamy katar i boli nas gardło albo mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, często zdarza się, że ostatnią rzeczą, jakiej pragniesz, jest spożycie posiłku, zwłaszcza odżywczego i zdrowego. Katar Gdy dopadnie Cię przeziębienie, jednym z [...]
[...] być lepszego od kawki i pysznego ciastka. Ludzie to lubią - przynosić ciasta, a jeszcze bardziej je jeść. Wystarczy położyć w dostępnym dla wszystkich miejscu serniczek, cukierki, albo cokolwiek innego, a zobaczysz, że nie dotrwają do końca dnia. Jak sobie z tym poradzić? To proste - nie musisz za każdym razem się częstować. Poważnie! Takie [...]
Lukrecja to bylina o cennych właściwościach bakteriobójczych. Używana jest od tysięcy lat w leczeniu różnych dolegliwości, a ze względu na swój słodkawy smak jest używana jako słodzik w wyrobach cukierniczych i słodyczach. Dolegliwości żołądkowe i wrzody Wykazało, że ekstrakt zawierający flawonoidy obecne w korzeniu lukrecji, skutecznie łagodzi [...]
[...] Jakie produkty są źródłem tłuszczów typu trans? Są to przede wszystkim niskiej jakości wyroby cukiernicze i słodycze, takie jak ciasteczka, przekąski czekoladowe, cukierki, krakersy i inne, do których produkcji użyto utwardzonych olejów roślinnych. Również żywność typu fast food może zawierać ich sporą ilość. Podsumowanie Zdrowa [...]
[...] „Przestarzałe” słodycze Kiedy skończyły się czasy pustych półek sklepowych, rynek spożywczy stopniowo zaczęły „zalewać” produkowane masowo czekolady, pralinki, cukierki, ciastka czy batony spoza granic kraju. Społeczna świadomość na temat szkodliwości nadmiaru przetworzonych węglowodanów oraz tłuszczy w diecie była wtedy niższa niż [...]
[...] do zamrażalki. Po tym czasie masę kroimy na kawałki. Z tej porcji wyjdzie Wam 24 cukiery. Czekolady rozpuszczamy i oblewamy kosteczki. Wkładamy do lodówki. Po około 30 minutach gotowe. Wartości odżywcze: Z tych składników otrzymujemy 24 cukierki. Każdy to 58 kcal. Białko 3 g, Tłuszcze 4 g, Węglowodany 2 g. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
Ej bo taka akcja policja ostatnio znalazła u mnie mietowki które kupiłem w Niemczech w takim metalowym pudełku (teoretycznie tylko dlatego je kupiłem bo fajne opakowanie) psy wzięły do analizy i mówili że tam była efedryna więc moje pytanie to czy grozi mi coś za to? (jestem jeszcze nie pełnoletni XD)