Brian Johnson w ciągu ostatnich kilku miesięcy zyskał rozgłos w Internecie z powodu swojej budowy ciała i nietypowej diety. Spożywa on surowe mięso, w tym wątrobę, i stąd zyskał przydomek „Król wątroby”. Mówi, że kieruje się zasadami naszych przodków. 45-letni influencer chwali sobie ten styl życia i twierdzi też, że nie zażywa sterydów. Legenda [...]
Słodziki to substancje zastępujące cukier. Mogą być produkowane chemicznie (sztuczne słodziki) lub ekstrahowane z roślin (naturalne słodziki). W ciągu ostatnich dwóch dekad wzrosła ich popularność jako substytutów cukru u osób w celu zwiększania utraty wagi lub utrzymania kontroli glikemii. Przeczytaj koniecznie: Słodziki: które są naturalne, a [...]
Jak podał portal RMF.FM: „czescy lekarze weterynarii nakazali w czwartek jednej z sieci handlowych wycofać prawie 17,5 tony mielonego mięsa wieprzowego z Polski, w którym znaleziono 60 razy więcej antybiotyków, niż pozwalają przepisy. Osoby, które nabyły produkt, powinny zwrócić go do sklepu”. Czy jest to gra polityczna, czy może coś jest na [...]
Ból gardła to dolegliwość, która potrafi skutecznie utrudnić codzienne funkcjonowanie. Wraz z pojawieniem się tego nieprzyjemnego uczucia, wielu z nas zaczyna się zastanawiać, co jeść, aby złagodzić dolegliwości i przyspieszyć proces zdrowienia. Okazuje się, że odpowiednia dieta może odegrać istotną rolę w łagodzeniu bólu gardła. Jakie produkty [...]
Wbrew obiegowym, błędnym opiniom istnieją tysiące badań na temat biodostępności magnezu. Nie jest to wcale jakaś „nieznana dziedzina”. Podsumowanie Z badań wynika, iż lepsze właściwości cechują cytrynian, gdyż ma największą rozpuszczalność w wodzie, dzięki czemu wykazuje większą biodostępność i wyższe wchłanianie po podaniu doustnym. Gorsze są [...]
Mężczyźni z reguły żyją krócej od kobiet, jedne teorie tłumaczą to stresem, inne nadużywaniem alkoholu, jeszcze inne ryzykownymi zachowaniami, kolejne układem hormonalnym, w którym jest mało estradiolu. Estradiol pełni rozmaite funkcje ochronne, m.in. w kontekście układu sercowo-naczyniowego, kości, odnoszenia kontuzji itd. A czy płeć dziecka [...]
Witamina C wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, m.in. pod względem modulowania stanu zapalnego, regulacji stresu oksydacyjnego, syntezy kolagenu. Okazuje się też, że może ona pomagać przy nawracających infekcjach dróg moczowych u kobiet. W jednym z badań problem dotykał 8.71% kobiet, a najczęstszą przyczyną były patogeny E. coli (99 proc.), [...]
Naukowcy z Bostonu wskazują, że wykorzystanie sterydów anabolicznych przyczynia się do 9-krotnego zwiększenia ryzyka urazu polegającego na pęknięciu ścięgien u osób stosujących sterydy. Co ważne, większość odnotowanych przypadków kontuzji przebiega poza salą treningową, a nie podczas treningu siłowego. Badanie Naukowcy przeanalizowali dane 142 [...]
Wbrew obiegowym opiniom, tzw. genetyka nie jest jedynym determinantem przeżywalności i ryzyka, na jakie jest narażona dana osoba. Nie można wszystkiego tłumaczyć posiadaniem tzw. „złych genów”. W jednym z badań wzięto pod uwagę wskaźniki umieralności z powodu raka piersi, prostaty, jajników i jelita grubego, pochodzące z lat 1978–1979 z ~26-30 [...]
Wiemy, iż tłuszcze, węglowodany i białka nie oddziałują tak samo na nasz ustrój. W innym stopniu przyczyniają się do wzrostu masy ciała i stanu zapalnego. Inaczej wpływają na rozwój rozmaitych schorzeń. Potwierdzają to liczne badania prowadzone np. na zwierzętach. Eksperymenty W jednym z eksperymentów zwierzętom podawano: dużą porcję glukozy, bez [...]
Mało kto zdaje sobie sprawę z faktu, iż kreatyna nie jest tylko preparatem wspomagającym budowę siły, wytrzymałości i masy mięśniowej. Nadaje się również do wykorzystania jako ergogenik we wszystkich dyscyplinach, w których ważna jest szybka regeneracja ATP, podstawowej cząsteczki energetycznej w ustroju człowieka (bieg, pływanie, skoki, walka [...]
Waleriana inaczej znana jako kozłek lekarski (Valeriana officinalis) to bylina od wieków znana i ceniona za swoje potencjalne właściwości lecznicze. Występuje w Europie i Azji, a jej korzeń jest wykorzystywany w medycynie naturalnej od czasów starożytnych. Dzięki swoim potencjalnym korzyściom zdrowotnym waleriana stała się popularnym dodatkiem do [...]
Zdaniem naukowców, odpowiednie spożycie białka może pomóc zmniejszyć ryzyko osłabienia u kobiet w starszym wieku. Według przeprowadzonych badań, spożycie co najmniej 1,1 grama białka na kilogram masy ciała (g / kg), w okresie trzech lat prowadziło do zmniejszenia ryzyka osłabienia u kobiet po menopauzie. Podsumowanie Świetne źródła białka, które [...]
Od dawna wiadomo, iż witamina C odgrywa ważną rolę w ustroju człowieka. Obserwacje dotyczące szkorbutu pojawiły się po raz pierwszy w egipskich zwojach medycznych pochodzących sprzed 3500 lat. Potrzeba było wieków, aby odkryć witaminę C i jej fizjologiczną rolę. Obserwacje wielkich żeglarzy z XV i XVI wieku, kiedy szkorbut nękał załogi statków, [...]
Kwasom omega-3 przypisuje się ważną rolę prozdrowotną w diecie śródziemnomorskiej. W typowych dietach zachodnich podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane z większością dziesiątkujących ludzkość chorób [...]
Stres oksydacyjny i stan zapalny to ściśle powiązane procesy patofizjologiczne, z których jeden może być łatwo wywołany przez inny. Zatem oba procesy występują jednocześnie w wielu stanach patologicznych np. przy otyłości. Każdy rodzaj treningu indukuje stres oksydacyjny, niezależnie czy podnosi się ciężary, biega, pływa, skacze czy trenuje na [...]
Sądzi się, że Withania somnifera wykazuje właściwości: przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe, przeciwstresowe, kardioprotekcyjne lub neuroprotekcyjne. Podsumowanie Suplementacja standaryzowanym ekstraktem z ashwagandhy przez sześć tygodni poprawiła ogólną jakość snu i zmniejszyła ilość snu nieprzynoszącego [...]
Uważam, iż zakazy nie są skuteczne. Przynoszą zwykle odwrotny skutek, a zakazane środki wydają się szczególnie kuszące dla młodych ludzi. Skuteczne jest całkowite wyeliminowanie danej substancji z rynku, ale to we współczesnym świecie jest tylko mrzonką, szczególnie w dobie Internetu. Rozwiązaniem jest raczej staranna edukacja młodego człowieka, [...]
Witamina E jest silnym antyoksydantem rozpuszczalnym w tłuszczach. Chroni błony komórkowe przed peroksydacją, a w konsekwencji przed uszkodzeniami wywoływanymi oddziaływaniem reaktywnych form tlenu. Stres oksydacyjny odgrywa rolę w rozwoju chorób neurodegeneracyjnych i przypisuje mu się główną rolę w starzeniu się tkanek (przynajmniej wg jednej z [...]
Powszechnie znany jest wpływ cytrynianu klomifenu, cytrynianu tamoxifenu (środków z grupy SERM) na stężenie hormonu luteinizującego (LH), Dobrze znane jest funkcjonowanie gonadotropiny kosmówkowej (hCG) jako mimikera LH, a co za tym idzie regulacji stężenia testosteronu endogennego (wytwarzanego w jądrach). Mimo że obserwuje ten temat od lat, [...]