Z początkiem każdego roku nasze serwisy zasypywane są pytaniami od osób stawiających sobie szczytne cele poprawy zdrowia redukcji wagi. Nie zawsze udaje się wytrzymać z tymi postanowieniami aż do osiągnięcia satysfakcjonujących rezultatów, bo niestety z natury brak nam wytrwałości. Do jednych z najczęstszych pytań należy kwestia odżywek i [...]
Interwały to pojęcie bardzo ogólne. Bez uściślenia parametrów treningu (np. czasu trwania, intensywności) trening ciągły (klasyczne aeroby) lub przemienny (interwałowy) niewiele znaczy. Naprzemienny marsz (4-6 km/h) i trucht (7-8 km/h) są przykładem interwałów w strefie tlenowej. Gdzie interwały okazały się nieskuteczne? W badaniu Shelley E. [...]
Niczym nowym nie jest fakt, że dieta ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia i długowieczności. Jeżeli chcemy o siebie zadbać, to jednym z najlepszych sposobów jest jedzenie większej ilości warzyw, owoców i nieprzetworzonej żywności. Trzeba jednak poświęcić trochę czasu na czytanie etykiet i wybieranie z półek sklepowych odpowiednich produktów. [...]
[...] dostępność składników odżywczych w nich zawartych. Dodatkowo tworzy barierę ochronna przed patogenami. Betaina a sport Jak pamiętamy, betaina jest prekursorem kreatyny. Dlatego stosowana jest nie tylko do poprawy parametrów zdrowotnych, ale również wspomagania wysiłku sportowca. W badaniach stwierdzano m.in. wydłużenie średniego czasu sprintu [...]
[...] ważne byś traciła wagę w kontrolowanym tempie. Unikaj nadmiernej fluktuacji masy ciała. Chroń swoją skórę przed słońcem, aby zachować elastyczność i jędrność na długie lata. Czasami najlepszą metodą jest akceptacja samego siebie. W końcu nawet, jeśli twoja skóra jest rozciągnięta, zrobiłaś coś niesamowitego! Straciłeś sporo kilogramów na [...]
[...] jest skorelowane z wiekiem, co nie oznacza, że osiągnięcie danego wieku skazuje daną osobę na problemy z utrzymaniem masy ciała. Często jest odwrotnie. Wraz z biegiem lat może rosnąc świadomość zagrożeń, wiedza dotycząca odżywiania itd. W badaniach: Mężczyźni byli narażeni na prawie dwa i pół raza większe ryzyko na nadwagę/otyłość. Osoby [...]
[...] np. z kofeiną czy kreatyną. Działania azotanów ukierunkowane na tlenek azotu mogą być dodatkowo wzmocnione poprzez stosowanie cytruliny i argininy, czyli aminokwasowych stymulatorów NO. Jakub Wiącek - Neurobiolog i Dietetyk Referencje: Tan, Rachel et al. “Effects of Dietary Nitrate Supplementation on Back Squat and Bench Press Performance: A [...]
Bardzo często otrzymuję pytania odnośnie treningu oraz diety. Niestety, w większości wypadków informacje, które są zawarte w wiadomościach e-mail czy też przesyłanych poprzez forum są szczątkowe. Oto pierwszy z brzegu przykład, który pokazuje wagę problemów, jakie mają młodzi ludzie. Przechodząc do meritum i oceny danych, które nadesłał [...]
Po preparaty T3, T3+T4 często sięgają kulturyści. Powszechnie uważa się, iż hormony tarczycy są niegroźne, a ich podawanie jest łagodne dla ustroju. Mogę to skomentować następująco: nie ma bezpiecznych hormonów, a reakcje, jakie mogą wywołać, u każdego są inne. Czy branie T4 jest sensowne? Jak widać, może przynosić niespodziewane komplikacje. [...]
[...] wykorzystuje się najczęściej inne źródła takie jak muszle skorupiaków, czy glukozaminę otrzymywaną w laboratorium. Przemysł suplementacyjny na przestrzeni wielu lat sprawdził na rynku wiele różnych form glukozaminy, jednak największe uznanie świata nauki wzbudził siarczan glukozaminy. Dlaczego glukozamina kojarzona jest ze stawami? [...]
[...] który jest w stanie podnieść stężenie insuliny nawet na 6 h. Może mieć to duże znaczenie dla sportowców i osób odchudzających się, gdyż insulina jest hormonem anabolicznym. Dlatego „blokuje” procesy kataboliczne, w tym mobilizację i zużywanie tkanki tłuszczowej. Więc jeśli ktoś myślał, że anaboliczność jest bezwzględnie dobra, to niestety to [...]
[...] foods: Bad news for pretty much every system in the body”, OncologyNutrition.org. “Sugar and Cancer”, Curr Diab Rep. 2013 Apr; 13(2): 213–222., The Guardian. “Eating junk food raises risk of depression, says multi-country study”, Reuters.com. “Fast food may expose consumers to phthalates”, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2836431/.
Paul Orndorff, znany jako „Mr. Wonderful” w latach ‘80 był amerykańskim zawodowym wrestlerem. Stał się popularny w 1984 roku, kiedy to pokonał Salvatore Bellomo. Jak poinformował jego syn Travis za pośrednictwem mediów społecznościowych, zmarł wczoraj w wieku 71 lat. Orndorff cierpiał na demencję i uważa się, że było to spowodowane przez urazy [...]
Mimo wielu narzekań, jako społeczeństwo, żyjemy coraz dłużej. Światowa Organizacja Zdrowia odnotowała, że od roku 2000 długość życia wydłużyła się aż o pięć lat! Nie mam tutaj na myśli krajów, gdzie opieka zdrowotna jest na niskim poziomie i tam nawet niewielka poprawa, w zakresie prewencji ochrony zdrowia, może spowodować jeszcze większe [...]
Otyłość to prawdziwa epidemia. Jeszcze kilkanaście lat temu zmagały się z nią takie państwa, jak Stany Zjednoczone czy Wielka Brytania. Dziś problem ten dotyka kraje znajdujące się na każdym kontynencie, w tym również Polskę. Z nadwagą i otyłością borykają się nie tylko osoby dorosłe, ale również nastolatkowie i dzieci już w wieku przedszkolnym. [...]
[...] przywiązania, negatywne postawy rodzicielskie (rodzice chłodni, odrzucający), brak wsparcia, nieprawidłowy styl wychowawczy, dezorganizacja życia rodzinnego itd. Dlatego należy zachować dużą ostrożność przy formułowaniu ostatecznej diagnozy. Tymczasem w Internecie co chwilę można przeczytać, iż powodem tej lub innej dolegliwości jest [...]
[...] mogą pomóc w poprawie postawy i zwiększeniu wzrostu. Wsparcie psychologa: w niektórych przypadkach niski wzrost może wpłynąć na poczucie własnej wartości i samooceny, dlatego może być konieczne uzyskanie wsparcia psychologicznego. O czym należy pamiętać? Twój wzrost zależy przede wszystkim od genów. Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna [...]
[...] raczej dietę, trening oraz zmiany w trybie życia. Największe efekty przynosi dieta niskoenergetyczna. W jednym z badań 11 osób z cukrzycą typu II w wieku 49.5±2.5 lat, BMI 33.6±1.2 kg/m2 badano przed, w trakcie i po 8 tygodniach diety niskoenergetycznej (600 kcal dziennie). Wyniki po 1 tygodniu restrykcji kalorycznej stężenie [...]
Czy przekąski mięsne mają szansę pokonać rynek chipsów? To raczej nie nastąpi szybko, jednak rynek przekąsek mięsnych rośnie w bardzo szybkim tempie i to właśnie kosztem tych wymienionych wcześniej. Od jakiegoś czasu widoczny jest trend polegający na odchodzeniu od węglowodanów w kierunku białka. Suszona wołowina — zawartość cynku Wołowina [...]