[...] szkodliwego wpływu na zdrowie kortyzolu oraz wolnych rodników. Wpływ reaktywnych form tlenu i azotu (reactive oxygen and nitrogen species - RONS) na człowieka od wielu lat jest przedmiotem dyskusji. Pomińmy na chwilę szeroki kontekst i zastanówmy się jaki wpływ może mieć witamina C na osiągi np. kulturysty? W badaniu Paulsen G. I wsp. [...]
[...] hiperandrogeniczności rodzaju 46 XY wynikającej z nieprawidłowego rozwoju płci wynosi 7 na 1000, czyli sto czterdzieści razy więcej niż w populacji ogólnej! W polskiej nomenklaturze nazywa się podobny zespół jako ZRP (zaburzenia rozwoju płci) z kariotypem 46,XY. Kiedyś używano określenia obojnactwo rzekome męskie. Jak odnieść wartość 3,08 nmol/L [...]
Bardzo wielu producentów żywności, guru dietetyki, współczesnych doradców i autorów książek znalazło żyłę złota. A to głoszą, iż „najlepsza dla serca jest oliwa z oliwek”. Za chwilę przekonują, iż o wszystkim decyduje wykluczenie z diety cukru, glutenu, ziemniaków, alkoholu, owoców, słodzików czy masła. Jeszcze inne osoby twierdzą, iż tajemnica [...]
[...] się zapisy w rodzaju: 2120, 20X0, 4120, 6120. Jak to czytać? pierwsza cyfra oznacza tempo w fazie ekscentrycznej (schodzenie w dół w przysiadzie, opuszczanie ciężaru na klatkę przy wyciskaniu, opuszczanie sztangi przy wiosłowaniu, czas, w jakim opuszczamy ciało na drążku), w naszym przypadku tempo wynosiło 2, 4 lub 6 sekund, druga cyfra [...]
[...] i marihuany (oszukiwał testy posługując się fałszywym penisem i zbiornikiem moczu). Na stosowaniu kannabinoidów nierzadko łapie się np. ciężarowców (np. w 2012 r. wpadł Abdellatif Yamil, w 2011 r. Elmehdi Lafrik, zaś w 2009 r. Vardanian Norik). Kannabinoidy są zakazane przez WADA. Zostały sklasyfikowane w kategorii S8: obok tradycyjnej konopi [...]
Insulinooporność to nie tylko objaw, ale raczej proces zaburzeń homeostazy glukozy. Dlatego sprawia takie duże problemy diagnostyczne i walka z nią stanowi duże wyzwanie dla współczesnej medycyny. Co oznacza wysokie stężenie trójglicerydów we krwi? Jeśli chodzi o stężenie trójglicerydów (triglicerydów; TG), to norma dla kobiet wynosi od 35 do 135 [...]
[...] rodzaje wysiłków, ostatnia funkcjonowała, jako kontrolna. W eksperymencie wzięły udział silnie otłuszczone osoby (od 43.7% do 46.5% tkanki tłuszczowej), w wieku powyżej 50 lat (miały w zależności od grupy 52-55 lat). Jak wyglądały ćwiczenia? Grupa treningu aerobowego – wykonywała 30 minutowy trening na bieżni z intensywnością 60% HRR [...]
SARM to selective androgen receptor modulator, czyli selektywny modulator receptora androgenowego. Często SARM są mylone z SERM, jeszcze częściej zdarza się, iż środki, które nie mają nic wspólnego z SARM, są tak właśnie określane (np. przez producentów z szarej strefy). Podsumowanie SARM nie są suplementami diety. Na razie nikt nie wziął się na [...]
[...] na światowym poziomie. Wszystko byłoby w porządku, jeśli ta gigantyczna ilość serii i powtórzeń byłaby ci potrzebna do wywołania hipertrofii. Ok, nie wiem, może masz 20 lat stażu treningowego i próbowałeś już treningów FBW, dzielonych na 3,4 oraz 5 dni, metod szokowych, plyometrii, powtórzeń oszukanych, metod ekscentrycznych itd. Jednak z [...]
[...] York Barbell Club z Pensylwanii. Wkrótce „tajemnica” stała się powszechnie znanym faktem. Eksperyment Kolorado – marketing do promowania maszyn Nautilus Typowe dla tamtych lat było promowanie odżywek, suplementów i maszyn treningowych dzięki sprytnemu marketingowi. Największym przekrętem lat 70. XX wieku był „eksperyment Kolorado”. Użyto do [...]
[...] kolejnych zakupów, bo ten czy tamten model sprzętu stał się już „przestarzały”. Komputer, który kosztował w momencie sprzedaży przykładowo 5000 zł, za kilka lat będzie warty kilkaset złotych. Moc obliczeniową komputerów, które kiedyś kosztowały dziesiątki tysięcy dolarów teraz zapewnia... zwykły telefon komórkowy. Czym jest [...]
Kiedyś traktowano tłuszcze pochodzące z pokarmu jako zło. Przypisywano im wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowe). Minęły kolejne dziesiątki lat i okazało się, iż problemem wcale nie jest spożywanie tych lub innych rodzajów tłuszczów, tylko przekarmianie ciała, przy zbyt małym wydatku energetycznym. Podsumowanie Niektórzy kulturyści mogą [...]
[...] sprzyja powtarzającym się infekcjom oraz zwiększa stres (Walsh i wsp. 1998). Zwalczanie infekcji stanowi dla organizmu dodatkowe wyzwanie, co sprzyja przetrenowaniu. Dlatego też po ciężkim treningu często można zachorować (inna kwestia podatności wynika z chwilowej supresji układu odpornościowego po wysiłku). Teoria przetrenowania nr 5: [...]
[...] roboczych. Pomijam tu wyczynowe trójboistki, kulturystki czy zawodniczki podnoszenia ciężarów. Mówię o amatorsko trenujących paniach, nieważne czy mają 16, 20 czy 45 lat. Pierwszy, najważniejszy błąd, który jest hamulcem przyrostów, to za mały ciężar roboczy. Jeśli możesz wykonać 100 powtórzeń wykroków czy unoszeń bioder w leżeniu, to [...]
[...] są naturalnie związane z wiekiem, w jednym z badań częstość występowania tego schorzenia nasilała się z upływem czasu. Problem dotyczył 4,5% mężczyzn z grupy wiekowej 40-45 lat, 11,1% mężczyzn w wieku 50-55 lat i 52% mężczyzn w wieku 75-80 lat. W przypadku kulturystów problem wydaje się słabo opisany i mało znany. Postaram się wypełnić tę ważną [...]
[...] nie było związane z podwyższonym poziomem trójglicerydów, obwodem talii czy ciśnieniem krwi. Inni naukowcy zbadali, czy spożycie ultraprzetworzonej żywności w wieku 3-4 lat było związane ze zmianami stężenia lipidów we krwi od wieku przedszkolnego do szkolnego w grupie 345 przedszkolaków z rodzin o niskich dochodach w Brazylii. Spożycie [...]
[...] Przyczyną 6-7% złogów jest kwas moczowy, a 1-2% cystyna. Ograniczone spożycie wapnia nie jest zalecane w tym przypadku (wbrew zaleceniom obowiązującym jeszcze 10-15 lat temu). Wystąpieniu hiperkalciurii sprzyja duże spożycie sodu (np. sól kuchenna) oraz białka (typowa dieta kulturysty jest wysokobiałkowa). Postępowanie dietetyczne w [...]
[...] dobry jest monohydrat i jabłczan oraz mieszanki różnych form kreatyny w postaci stacków. Referencje: 1. „Differences in creatine retention among three nutritional formulations of oral creatine supplements. “ Greenwood M, Kreider RB, Earnest C, Rasmussen C, Almada A . J Exerc Physiol Online.2003;6:37–43. 2. “Creatine Supplementation and [...]
[...] w tkankę tłuszczową ud i pośladków. Pacjenci byli hospitalizowani w Klinice Dermatologii, Wenerologii i Alergologii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego w Gdańsku w latach 2011-2012. Chorzy byli w wieku od 20 do 26 lat, wszyscy przed wystąpieniem reakcji nadwrażliwości byli zdrowi. Prezentowane reakcje obejmowały duszność, obrzęk [...]
[...] syropu glukozowo-fruktozowego, bo w praktyce niczym się nie różnią. Jednak we współczesnym świecie spożywamy i tak zdecydowanie za dużo węglowodanów o szybkiej kinetyce, dlatego cukier, miód i inne, podobne do nich substancje nie powinny być spożywane w ilości większej, niż kilka % dziennego zapotrzebowania (wg WHO <5% dziennie). Czyli np. [...]