SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

dieta Montignac

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 504417

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 10 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 129
Dzięki Olu za odpowiedz. Kupiłam sobie 2 książki jedną na temat diety drugą z przepisami i faktycznie to działa. :)

wakkiki

wakkiki

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11152 Napisanych postów 51607 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Cześć!
Właśnie przed chwilą się zarejstrowałam i muszę przyznać,że podoba mi się ta strona i dowiedziałam się juz wielu ciekawych informacji.
Szczególnie zainteresowała mnie dyskusja na temat diety Montignac, ponieważ od mniej więcej 2 tygodni ją stosuję i muszę przyznać , ze całkiem dobrze się czuje(mimo, że nie mam żadnego spadku na wadze).Mimo wszystko mam wiele niejasności(chociażby wino czy czrna czekolada,którą Montignac poleca , a w której jest przecież cukier,którego jest on tak zagorzałym przeciwnikiem???? Tak samo nie wiem, jak zachować się w stosunku do suszonych owoców, pestek słonecznika czy dyni??? Problemem jest ciągle to , że nie znalazłam wyczerpujących tablic IG.Jeśli ktoś sie dobrze orientuje, gdzie znajdują się rozbudowane wskażniki IG i może mi dać kila rad związanych z dietą , to bardzo proszę o odpowiedź.
Dzięki.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11152 Napisanych postów 51607 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Wiesz, mam koleżankę chorą na cukrzycę i czasem pożyczam od niej glukometr. I tu dziwna kwestia, bo choć wino i gorzka czekolada zawierają cukier, to jego IG jest w znacznym stopniu obniżane przez duże stężenie kakao w czekoladzie, a w winie to nie wiem, może przez alkohol:). W każdym razie chciałam sprawdzić, czy p. Monti ma rację. Dlatego pół godziny po spożyciu owej czekolady miałam cukier 92 (czyli tyle mniej więcej, co po sałatce greckiej. A po trzech(!) lampkach wina wytrawnego w trakcie posilku złożonego z samych mięs, serów i pomidorów miałam cukier - 80. Nie kituję, sprawdzone! Po prostu wino wytrawne obniża poziom cukru, a napewno go nie podwyższa. Chodzi o to, że alkohol w dużych ilościach, a zwlaszcza słodki powoduje hipoglikemię, czyli ma się ciągle ochotę na coś słodkiego, zwlaszcza na drugi dzień. A w diecie chodzi o to, by nie doprowadzać zarówno do hipo- jak i hiperglikemii. Jeżeli się często powoduje niedocukrzenie, to potem trzustka robi się b. wrażliwa i wywala za dużo insuliny po byle czym, dlatego pijąc alkohol można utyć nawet jedząc mało. Dlatego lepiej nie przesadzać z winem. może Monti trochę przegiął z tą jedną lampką. Jeżeli ktoś ma dobrą trzustkę to nawet dwie nie zaszkodzą. Chodzi o samopoczucie na drugi dzień. Tak samo tolerancja na piwo. I jeszcze jedna sprawa: dlaczego czekolada jest dopuszczona, a np. sałatka z cukrem już nie? Wydaje mi się, że kakao "zrównoważające" sacharozę ma większy % czystych węglowodanów niż np. warzywa, do ktorych dodamy cukier. Chodzi o to, czy w produkcie przewazają dobre czy złe węglowodany. Gdieś widziałam wzór na wyliczanie wypadkowej stężenia cukru. Jak znajdę, to napiszę. A co do tych nieszczęsnych tabel IG, to w Montim widziałam największą po polsku. W necie na stronach dla diabetyków jast full, ale po angielsku. Wystarczy wystukać sobie Glycemic Index. W ogóle jestem zafascynowana tą dietą. Moja waga stoi w miejscu, a samopoczucie idzie w górę, bo nie ograniczając ilości jedzenia czy kalorii dostarczam organizmowi wszystkich składników, dostaje więc energię i wszystko, ale nie robi zbędnych zapasów.

Aleksandra Bil
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 10 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 129
mam pytanie, jaka czekolada ma kakao powyżej 70%, ja znalazłam tylko taką z zawarością 65%

wakkiki

wakkiki

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11152 Napisanych postów 51607 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
do M-sweety: jesli nie znalazlas jeszcze tych tablic IG , to podaje ci link (chociaz na sfd juz pare linkow o tym jest):
http://www.zywienie.host.sk/tabele/ig.php

biedronka1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11152 Napisanych postów 51607 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Magnezja czuje,że stajesz się ekspertem w tej dziedzinie-naprawde super!

Dzięki Biedronka , ale jeszcze poszukam (chodzi mi np. o pestki dyni czy słonecznika ).Acha do listy chciałabym jeszcze dołączyc np.suszone daktyle-IG=103!!!!!!!!!
kakao powyżej 70% jest (niestety) głównie w drogich czekoladach typu Lindt czy Maestria Wedla.Sądze jednak że różnica między 65 a 70% nie jest zbyt duża???(nie wiem może się mylę?)
Poza tym chciałam się zapytać co sadzicie o tych WSZYSTKICH przyprawach, sosach i innych dodatkach , które zawierają w swoim składzie cukier???!!!!-ponieważ niemal każdy (chociażby sos sojowy ) go zawiera Nie jestem pewna czy dobrze robię stosując te dodatki do sałatk , mięs czy twarogu?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11152 Napisanych postów 51607 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Wiesz, no nie bardzo te sosy, dlatego,że liczy się stężenie czystych weglowodanów. Fakt, że warzywka trochę neutralizują ten cukier, ale niestety, mają mniejsze stężenie tych węgli, niż sacharoza. Dlatego mnie się wydaje, że IG sałatki z cukrem jest wyższy. W fazie I lepiej więc zrezygnować z tego typu przypraw. Czytaj tez skład przypraw ziołowych, np. do ryb, do kurczaka itp. Niektóre są z cukrem.
A tak w ogóle, to Koleżanka jest z Lublina??? To z...ście! Może sie spotkamy, a może jakiś wyjazd w skałeczki? Co Ty na to/ Czy może chodzisz na ścianke? Odp. mi na maila. Bedę wdzięczna. A może założymy w Lublinie knajpę montignacową ).

Aleksandra Bil
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11152 Napisanych postów 51607 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
no to i ja pozdrawiam montignac'owski lublin
magnezja mam pytanie odnośnie tempa odchudzania na montim. ja wiem że 1 faza ma trwac do momentu schudnięcia, ale jak to konkretnie miało miejsce u ciebie. próbuje zaciekawic montim znajome ale nie wierzą. jak juz gdzies napisałam ja bardziej przyglądam sie tej diecie tzn. nie stosuje jej niewolniczo tylko do siebie dopasowuję. pozdrowienia

maga
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11152 Napisanych postów 51607 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Cześć Magnezja i wszyscy montigniacowcy!!!
Przyłączam sie do prośby Maguty-jak to konkretnie wygląda, ten cały proces chudniecia? Bo przyznam wam sie szczerze, ze mnie przeraża, ze można jeść tyle, az sie czlowiek wcale nie czuje głodny i nie ma żadnych ograniczeń ilościowych. Próbuje zrzucic 5 kg i po przeczytaniu Waszych pochlebnych opinii na temat dietki Monti postanowiłam tez sprobować. Aha, ciekawi mnie jeszcze czy Ty w ogole używasz jakiegos sosu do spaghetti, np. robisz go sama? Jeszcze sie nie zaopatrzylam w ksiązki, stąd moja niewielka wiedza na ten temat. I jeszcze jedno: czy metoda ta jest dobra tez dla wegetarian, którzy nie jedzą ryb i mięska(bo ja tego nie jem, ale nabiał-owszem)
Będę wdzięczna za jakieś bliższe informacje,
Pozdrawiam towarzystwo,

Asia
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11152 Napisanych postów 51607 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Dziewczyny, z tym chudnięciem, to ja wam za bardzo nie poradzę, bo nie na tej diecie schudlam. Ze mną to było tak, że przez pół roku zrzuciłam ładne 10 kg, ale stosując różne dietki wycieńczające na przemian z okresami strasznego żarcia, co mnie wpędzało w błędne koło i zrąbało psychikę, chłopaki z siłowni patrzyli na mnie z politowaniem (nie z podziwem). potrafilam tam spędzać po 4 godziny, ciągnac na Tussipectach, kawie i HMB. W końcu spaliłam własne białka i rozwaliłam gospodarkę hormonalną. kiedy już wyglądałam jak habeta, tzn 49 kg., powiedziałam sobie: stop. Przestałam ćwiczyć i przez miesiąc lekko się zaokrągliłam, co mi nie zaszkodziło. Ale chce odbudować te mięśnie, bo nie mam już dawnej siły i wytrzymałości. Moja idealna waga to 54-55 i będe do niej dążyć (dlatego nie rozumiem Maguta, z czego chcesz Ty chudnąć, popatrz w mój profil). A Montiego zaczęłam stosować, aby się już wiecej nie głodzić ,nie eksploatować jak wariatka i nie mieć ciągle obsesji na punkcie tłuszczu. Powoli odzyskuję siły i optymizm, ale nie tłuszcz. I tylko o to mi chodziło, wcale nie o chudnięcie. Teraz nawet przybrałam nieco, z czego się cieszę. Jedno, co mogę powiedzieć z własnego doświadczenia, to tłuszcz się nie odkłada. Mięśnie natomiast rosną, kiedy się ćwiczy, a kiedy nie, to pozostają takie same. A tępo chudnięcia zależy od cech indywidualnych i od diet, które się wcześniej stosowało. Jeżeli ktoś był na drakońskich, to w pierwszych tygodniach może trochę przytyć, zanim zacznie chudnąć. Ale efekty są zawsze, jednak trzeba dać diecie czas - jakieś kilka tygodni, by je zobaczyć. Tkanka tł. znika, bo poziom glukozy jest zawsze mały, więc nie ma żadnych wątpliwości co do tego, oczywiście zakładając, że ktoś ma co zrzucać. Jeżeli ktoś waży w normie, a ma trochę tłuszczu, to waga może się nie zmienić, a i tak ta osoba będzie się mieścić w coraz mniejsze ciuchy. Po prostu odbuduje się masa mięśniowa, a tłuszczyk zniknie.
A co do tego sosu do spaghetti, to rzucam na patelnię pomidory, cebulę, pieczarki, papryczkę itp, pod koniec dodaję oliwy z oliwek, troche startego czosnku, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Pycha! A mam jeszcze przepis na sernik!
Laski z Lublina! Może tak bysmy sie umówiły? Gdzie trenujecie?

Aleksandra Bil
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

CZY JESTEŚCIE ZAINTERESOWANE??

Następny temat

Białko przed treningiem??

WHEY premium