Właściciele oraz moderatorzy SFD.pl są zdecydowanymi przeciwnikami stosowania dopingu farmakologicznego w sporcie.
Stosowanie dopingu jest nieuczciwym i niemoralnym zachowaniem. Doping jest sztucznym, nienaturalnym sposobem
podnoszenia wydolności organizmu. Stosowanie dopingu jest zawsze niebezpieczne oraz niesie ryzyko utraty zdrowia
a nawet życia. Czym bardziej amatorskie podejście do tego zagadnienia tym większe potencjalne ryzyko.
Absolutnie nigdy nie należy stosować jakichkolwiek farmaceutyków bez konsultacji z właściwym lekarzem prowadzącym.
Dział doping służy wyłącznie wymianie informacji, a informacje zawarte w nim nigdy nie mają charakteru
instruktażowego i absolutnie jako takie nie mogą być traktowane. Wypowiedzi moderatorów jak i innych użytkowników
działu nie są wytycznymi co do sposobów i metod stosowania farmaceutyków; chyba, że dana osoba jest znana jako
lekarz właściwej specjalizacji, a jej dane zostały przez nią uczciwie podane w profilu i zweryfikowane przez
właścicieli forum. Mimo to właściciele serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za ich doradztwo w tym zakresie (obecnie brak takich osób).
Nakłanianie do stosowania dopingu jest przestępstwem i jest postrzegane przez właścicieli portalu jako skrajnie naganne,
konsekwencją czego jest wykluczenie z grona użytkowników serwisu. Wszelkie ujawnione próby kupna lub sprzedaży
farmaceutyków za pośrednictwem forum będą z całkowitą konsekwencją eliminowane a osoby uczestniczące w procederze i
ich dane będą ujawnione organom ścigania. Uprzejmie prosimy o natychmiastowe reakcje i kontakt w przypadku napotkania na
naszym forum powyższych zjawisk i sytuacji. Pomoże nam to w zachowaniu bezpieczeństwa użytkowników oraz legalności funkcjonowania forum.
Szacuny
4
Napisanych postów
306
Wiek
30 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
5733
Jeszcze dwa lata temu jakby ktos podal taka diete to by go zbanowali i zwyzywali :P
A jak to jest z "szkodliwością" takiego jedzenia, wysokokaloryczne posilki, tłuste w dodatku tluszcz zwierzecy, w dodatku mala ilosc tych posilkow.. podroby maja duzo cholesterolu zlego.. Jak wychodzi zdrowotnie taka dieta? Ktos cos?
Czy moze nie liczy sie czystosc jedzenia a efekty ?:P
Szacuny
907
Napisanych postów
35146
Wiek
84 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
814700
Patryk1337
Jeszcze dwa lata temu jakby ktos podal taka diete to by go zbanowali i zwyzywali :P
A jak to jest z "szkodliwością" takiego jedzenia, wysokokaloryczne posilki, tłuste w dodatku tluszcz zwierzecy, w dodatku mala ilosc tych posilkow.. podroby maja duzo cholesterolu zlego.. Jak wychodzi zdrowotnie taka dieta? Ktos cos?
Czy moze nie liczy sie czystosc jedzenia a efekty ?:P
Nie ma czegos takiego jak zly cholestero w pozywieniu,
mianem zly lub dobry okresla sie frakcje badane we krwi ( zreszta blednie )
doksztalc sie troche bo nawet jak ktos rozwinie wypowiedzi to nie zrozumiesz
1
BO LEPIEJ BYSMY STOJAC UMIERALI NIZ MAMY KLECZAC NA KOLANACH ZYC!
Szacuny
907
Napisanych postów
35146
Wiek
84 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
814700
hando1
A jak wygląda kwestia obróbki termicznej? Jakie jest wyjaśnienie tej kwestii, na tłuszczówce smażenie już nie szkodzi?
Smazenie szkodzi/nieszkodzi tak samo na kazdej diecie,
O nasileniu takiej szkodliwosci decyduje rodzaj uzywanego tluszczu, tluszcze roslinne (wyjatek kokos) nie nadaja sie do smazenia, tluszcze zwierzece duzo bardziej, aczkolwiek pewnie lepiej smazyc mniej niz wiecej
BO LEPIEJ BYSMY STOJAC UMIERALI NIZ MAMY KLECZAC NA KOLANACH ZYC!
Szacuny
38
Napisanych postów
365
Wiek
40 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
18735
miczelx
hando1
A jak wygląda kwestia obróbki termicznej? Jakie jest wyjaśnienie tej kwestii, na tłuszczówce smażenie już nie szkodzi?
Smazenie szkodzi/nieszkodzi tak samo na kazdej diecie,
O nasileniu takiej szkodliwosci decyduje rodzaj uzywanego tluszczu, tluszcze roslinne (wyjatek kokos) nie nadaja sie do smazenia, tluszcze zwierzece duzo bardziej, aczkolwiek pewnie lepiej smazyc mniej niz wiecej
Temat jest w sumie kłopotliwy. Najpierw niektórzy(tutaj np. parę znanych nazwisk) pół życia grilowali/gotowali/parowali kurczaki o smażeniu nie mogło być mowy a po przejściu na tłuszczówkę 2-3x dziennie smażenie na głębokim tłuszczu i wszystko jest ok. Oczywiście użyty tłuszcz jest ok, nie o tym mówimy tylko o obróbce termicznej. Czy nie jest czasem tak, że niejako przymyka się na to oko i nie porusza za często tej kwestii ponieważ jest świadomość, że bez smażenia na takiej diecie to będzie słabo?
Szacuny
395
Napisanych postów
9627
Wiek
47 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
133458
Obróbka termiczna tłuszczu sprawia, że traci on swoje właściwości "prozdrowotne" ale kaloryczność pozostaje bez zmian a to głównie o kcal pozyskiwane z fatu chodzi w tym systemie. Podaż tego makroskładnika jest tak duża, że wiadomo, że nie wszystko zostanie poddane obróbce termicznej, zatem ta pozostała część spełni też swoją rolę "prozdrowotną", więc pod tym względem wszystko jest ok.
Smażenie nie było wskazane przy dietach opartych na dużej podaży ww z wiadomych względów.
Trzy miłości życia: dzieci, siłownia, żona...... no może dzieci, żona i siłownia
Szacuny
907
Napisanych postów
35146
Wiek
84 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
814700
Grilowali parowalo etc raczej po to by obnizyc tluszcze i kalorie z tluszczu generalnie, gdybym teraz zdecydowal sie na powot na wegle to robie to samo tj, wegle na maxa, a tluszcz na minimum wiec o smazeniu nie byloby mowy.
Na co przymyka sie oko ?
BO LEPIEJ BYSMY STOJAC UMIERALI NIZ MAMY KLECZAC NA KOLANACH ZYC!