SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Optymalni na bombie

temat działu:

Doping

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 432165

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 67 Napisanych postów 495 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 25707
Czy po takim jedzeniu można sie spodziewać wybitego cholesterolu?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 388 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 11037
Czy ktoś z wieloletnim doświadczeniem może porównać "masowanie" na diecie z udziałem WW oraz na diecie tłuszczowe?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51561 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
lodzianin1
kaloria to kaloria czy to z tłuszczu czy z ww


pod każdym względem nie podpisze się pod tym czy to z pozyskiwania energii powstałej z ww czy z tłuszczu wychodzi zupełnie inaczej i wpływ na środowisko hormonalne też inne

nawet 1g tłuszczów nasyconych nie równa się 1g tłuszczów wielonienasyconych
inaczej metabolizowane im więcej wodoru w wiązaniu tym więcej energii tłuszcze nasycone są maksymalnie nasycone wodorem i dają więcej energii od tłuszczy nienasyconych w pełni


yoyo20
Czy po takim jedzeniu można sie spodziewać wybitego cholesterolu?


tak, nawet do 400mg/dl zależy w jakim stanie byliśmy przed wejściem na dietę ale akurat w tym przypadku na tej diecie cholesterol ma tu zbawienny wpływ na regeneracje czy odbudowę naszego organizmu i nie wpływa na choroby serca, miażdżyce te mity już zostają obalane i odchodzą do lamusa, Optymalny sportowiec cholesterol powinien mieć w okolicach 250-300 a kobiety nawet więcej, nie wnikam już w proporcje HDL/LDL bo wiadomo, że tu więcej można było by mówić





Zmieniony przez - barano90 w dniu 2016-02-03 12:12:33

Zmieniony przez - barano90 w dniu 2016-02-03 12:25:33

Zmieniony przez - barano90 w dniu 2016-02-03 12:26:15
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 142 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 29596
a jak to wygląda z celowaniem w bilans dodatni/ujemny? Piszesz ze teraz testujesz mniejszą kaloryczność, a jak było na dużej kaloryce waga szybko rosła/ zalewało? gdzieś czytałem ze jedząc sam tłuszcz oraz małe ilości białka strasznie ciężko żeby zalewało (nie do końca w to wierze ale moze coś w tym jest). No i jak z tą tarczycą bo to mnie najbardziej ciekawi od siebie dodam że gdy robiłem redukcje na tłuszczowej TSH wynosiło 4,3 przy HC około 2,2 więc spora róznica
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 67 Napisanych postów 495 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 25707
Barano masz jakies artykuły, badania, ze wysoki cholesterol zbawiennie wpływa na sportowców i nie powoduje chorób serca, miażdżycy?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94326 Napisanych postów 364261 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1668587
barano90
lodzianin1
kaloria to kaloria czy to z tłuszczu czy z ww


pod każdym względem nie podpisze się pod tym czy to z pozyskiwania energii powstałej z ww czy z tłuszczu wychodzi zupełnie inaczej i wpływ na środowisko hormonalne też inne

nawet 1g tłuszczów nasyconych nie równa się 1g tłuszczów wielonienasyconych
inaczej metabolizowane im więcej wodoru w wiązaniu tym więcej energii tłuszcze nasycone są maksymalnie nasycone wodorem i dają więcej energii od tłuszczy nienasyconych w pełni


yoyo20
Czy po takim jedzeniu można sie spodziewać wybitego cholesterolu?


tak, nawet do 400mg/dl zależy w jakim stanie byliśmy przed wejściem na dietę ale akurat w tym przypadku na tej diecie cholesterol ma tu zbawienny wpływ na regeneracje czy odbudowę naszego organizmu i nie wpływa na choroby serca, miażdżyce te mity już zostają obalane i odchodzą do lamusa, Optymalny sportowiec cholesterol powinien mieć w okolicach 250-300 a kobiety nawet więcej, nie wnikam już w proporcje HDL/LDL bo wiadomo, że tu więcej można było by mówić






Zmieniony przez - barano90 w dniu 2016-02-03 12:12:33

Zmieniony przez - barano90 w dniu 2016-02-03 12:25:33

Zmieniony przez - barano90 w dniu 2016-02-03 12:26:15


no to tutaj ja się z tobą nie zgodze
choć fakt można to przeciągnąć w obie strony
2

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
miczelx ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 907 Napisanych postów 35146 Wiek 84 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 814700
yoyo20
Barano masz jakies artykuły, badania, ze wysoki cholesterol zbawiennie wpływa na sportowców i nie powoduje chorób serca, miażdżycy?


Google.com

Czytania masz na kilka tygodni,
Nie spamuj

BO LEPIEJ BYSMY STOJAC UMIERALI NIZ MAMY KLECZAC NA KOLANACH ZYC!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51561 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Co do pozyskiwania energii z tłuszczy czy z węglowodanów fajna lektura, oczywiście wszystko bardzo ogólnie ale nie trzeba studiować biochemii, żeby zrozumieć, że tłuszcze nasycone dają więcej energii od wielonienasyconych do tego dochodzi strata energii przy utlenianiu i usuwaniu zbędnych wiązań z metabolizowania kwasów wielonienasyconych. Dr. Kwaśniewski nie bez pobodu nazwał to Żywieniem Optymalnym, Z punktu biochemii to dieta IDEALNA

http://www.stachurska.eu/?p=3383 



Zmieniony przez - barano90 w dniu 2016-02-03 23:09:17



a po tej lekturze troszkę zmieni się podejście do bilansu kcal i śmiesznych ucinek kaloryczności po 150kcal pod bilans ;)

Kaloryczność, a produkcja ATP w układzie biologicznym - to są dwie różne sprawy. Przykładowo glukoza: kaloryczność zawsze około 3,8 kcal/g, produkcja ATP za to 1-4 kg! ze 180 g glukozy.
O ile tłuszcz jest dość przewidywalny energetycznie, bo każde obcięcie dwóch atomów węgla od acylo-CoA daje acylo(-2C)-CoA i acetylo-CoA (aktywny octan), NADH i FADH2, co daje zawsze 14 wiązań wysokoenergetycznych netto wyłącznie w warunkach tlenowych, o tyle węglowodany są nieprzewidywalne energetycznie, ponieważ są wykorzystywane przez organizm w większym stopniu jako budulec, a nie materiał energetyczny.

Przyjęto jako aksjomat, że spalenie grama glukozy "daje" około 4 kcal, a spalenie grama tłuszczu około 9 kcal.

"Triacyloglicerole akumulują sześć razy więcej energii niż glikogen na jednostkę masy." - Stryer s. 826 A więc wynika z tego, że o ile tłuszcz daje faktycznie około 9 kcal z grama, to przyjęcie, że węglowodan daje 4 kcal, a nie 1,5 kcal jest poważnym błędem uniemożliwiającym zbilansowanie prawa zachowania energii w biologicznym układzie otwartym. Dziś już żaden rozsądny naukowiec nie powie, że "mol glukozy daje 30-38 moli ATP", bo daje faktycznie tylko od 2 do max 8 moli. Dlatego bilansowanie kcal mija się z celem.

Każdy makroskładnik pokarmowy, a więc białko (głównie ala) i węglowodany przez pirogronian, a tłuszcz bezpośrednio po beta-oksydacji, może być (i jest) zamieniony w miarę potrzeby na acetylo-CoA! Wynikiem tej "zamiany" jest aktywna grupa acetylowa wchodząca w cykl cytrynowy, a jego efektem cząsteczki NADH i FADH2 kluczowe związki w fosforylacji oksydacyjnej - czyli produkcji ENERGII (głównie ATP) w organizmie. Dlatego B i W mają około 4 kcal/g energii, choć czysty węgiel rzucony na tlen 8, tłuszcz około 9, a "dwa protony" rzucone na tlen w łańcuchu oddechowym, aż około 34!

Błędem jest przyjęcie, że w układzie biologicznym ciepło spalania glukozy wynosi 673 kcal/mol glukozy lub 691 kcal/mol z sumy CO2 i H2O, jakby wynikało z teoretycznej zmiany entropii, bo glukoza w organizmie nie spala się stechiometrycznie i samorzutnie, jak się niektórym wydaje, a organizm, to nie bomba kalorymetryczna! w układzie zamkniętym i nieodwracalnym. Nie zamienia też wszystkiego (całej energii) w CIEPŁO!

Z tony białka pokarmowego powstaje około 413 l wody, z tony glukozy 555 l, a z kg tłuszczu - 1,071 kg. Jest to tak zwana "woda metaboliczna" powstająca głównie z rzucenia dwóch protonów na rodnik tlenowy. Jest to o tyle istotne, że z tego miejsca można zacząć poprawnie bilans energetyczny organizmu, a nie, jak to robią "naukowcy" - z dostarczonych w pożywieniu kalorii. To na podstawie ilości wody metabolicznej można stwierdzić, że z tony B powstaje x ton ATP, jedynego liczącego się magazynu energii w otwartym układzie biologicznym.

Zapotrzebowanie energetyczne zależnie od proporcji między głównymi składnikami odżywczymi jest znacząco różne! Kalorie się nie liczą, same kalorie nie tuczą! Liczy się wyłącznie proporcja między białkiem, tłuszczem i węglowodanami w diecie!


W wątrobie dehydrogenaza alkoholowa utlenia etanol do aldehydu octowego z uwolnieniem jednej cząstki NADH i dwóch jonów wodorowych (po utlenieniu na łańcuchu oddechowym daje to około 7,5 cząsteczki ATP), następnie aldehyd octowy przez dehydrodenazę aldehydową utleniany jest do kwasu octowego, oczywiście z kolejnym uwolnieniem jednej cząsteczki NADH i dwóch jonów wodorowych, z kwasu octowego to jeden krok do acetylo-CoA - wystarczy "oderwać" jeden atom tlenu! I już wiecie, że od alkoholu też można utyć? Oczywiście, gdy pija się go w odpowiedniej ilości i z odpowiednią proporcją BTW, bo NADH i protony wodorowe wprawdzie się utlenią, ale nadmiar acetylo-CoA może być przerobiony albo na tłuszcz, albo na cholesterol, albo na ciała ketonowe, w zależności co się bardziej w danej chwili opłaca. Oczywiście - jeden warunek - wątroba nie może być marska.

Jeśli piją bez zagrychy, to powstały z etanolu acetylo-CoA wchodzi na cykl Crebsa, a białka endogenne są źródłem szczawiooctanu, co daje wychudzenie alkoholowe, a jak z zagrychą, to etanol przerabiany jest na tłuszcz dając otłuszczenie korytkowe, bo szczawiooctan jest pochodzenia węglowodanowego, a acetylo-CoA tłuszczowego. Czyli alkohol bez zagrychy jest doskonałą metodą odchudzania (wyniszczenia organizmu), a z zagrychą korytkową - doskonale się tyje.

Na diecie
wysokowęglowodanowej i wysokotłuszczowej organizm zaś dobrze radzi sobie z alkoholem pod warunkiem, że wilcza się go do bilansu energetycznego. Należy przyjąć, że 1 g alkoholu na pierwszej diecie to około 1,5 g węglowodanów i około 0,9 g tłuszczu na drugiej, bo kcal nie są sobie równe!

Z grama utlenionego etanolu jest 7 kcal, a z mola uzyskuje się około 15 moli ATP.


ŹRÓDŁO: http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=5027.0

Zmieniony przez - barano90 w dniu 2016-02-03 23:22:07
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 331 Wiek 29 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 4462
Barano a jak Twój HDL i LDL, trójglicerydy itp badasz ? jak to wygląda na takiej diecie ? jak z żołądkiem ?





Zmieniony przez - Biz0n w dniu 2016-02-03 23:43:06

NIGDY SIĘ NIE PODDAWAJ!!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51561 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
teraz cholesterole spadły bardzo i LDL i HDL
LDL koło 120 a HDL koło 30

tarczyca słabo wypadła TSH mi spadło z 5 do 1 czyli niby pozbyłem się niedoczynności ale spadło również ft3 i ft4 musze zwięszyć węglowodany do tych 100g
1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Czy to ginekomastia albo lipomastia?

Następny temat

problem z masa

WHEY premium