SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Amidoman redukcja + czysta masa zarazem

temat działu:

Po 35 roku życia

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 104108

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 1778 Wiek 48 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 23820
Czwartek 05.12.2013 DNT

Z powodu niebezpiecznych wręcz porywów wiatru odpuściłem sobie bieganie i zrobiłem kompletny dzień off.

Miska:






Piątek 06.12.2013 DT

Szósty ostatni zaplanowany trening mikrocyklu 15 powtórzeń nowego cyklu HST.

Rozgrzewka szybki marsz 1km na siłownię, po treningu marsz ok 1.5km zahaczając o sklep w drodze do domu.





Po powrocie zająłem się robieniem karmelu z miodem i przyprawami na najprawdziwsze pierniki. Zajęło to ok godziny, po której wybrałem się na zaplanowany dzień wcześniej bieg ze stromymi podbiegami. Ponieważ bieg był po ciężkim treningu również nóg, 100% maksów w 15 powtórzeniach była ogólnie masakra. Biegło się dobrze, ale nie miałem sił na lepszą prędkość. Czułem, że zrobiłbym nawet i 10km ze spokojem, bo nic nie bolało ani nie przeszkadzało. Plan to plan. A zamiast dziś pobiegnę 5kółek jutro niestety. za krótka przerwa.






Trening na Polarze dokładnie 600 kcal, bieg z marszem kilkaset metrów na rozgrzewkę oraz kilkaset metrów na wystudzenie i rozciąganiem kilka minut 570kcal.

Miska z wczoraj:






Niestety w misce masakra, bo raz, że byłem Santa Claus na przyjęciu dla dzieci (kur... nie świadczy to o mnie dobrze, że ktoś mi to w ogóle zaproponował... zwłaszcza z moim akcentem rodem z Laponii...
i skusiłem się na mince pie.
Do tego cały wieczór piekłem pierniki i skusiłem się na kilka. Nie ma pierników na liście z potreningu, ale rozkład ciasta francuskiego podobny. Z drugiej strony dzień wcześniej poszło o wiele za dużo białka, tak więc odmiana była wskazana, chociaż nie taka akurat...

Dzisiaj ciąg dalszy pieczenia pierników, ale już spokojnie. Wystarczy na razie. W Święta coś wpadnie. Ciasta zrobiłem ok 7kg, 35 tys kalorii w misce!!! To coś dla Xzaara :P

Zmieniony przez - Amidoman w dniu 2013-12-07 13:54:56
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 109 Napisanych postów 3897 Wiek 47 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 76176
spoks... za rok będziesz robił za elfa

Podsumowanie I fazy redukcji: http://www.sfd.pl/Redukcja_ze_105kg__podsumowanie_str._170-t966196-s170.html
Rekordy osobiste w Tri:
1/8 IM: 1h23’30’’: Pszczyna 2014 // 1/4 IM: 2h28’59’’: Radłów 17/07/2016 // 1/2 IM: 4h59'40'Lisbon 2018: IM Kopenhagen 2017: 11h48'
Dystans Olimpijski: 2h32'04’’: 5150 Warszawa 11/06/2017

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 550 Napisanych postów 7987 Wiek 47 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 99207
Amidoman

Dzisiaj ciąg dalszy pieczenia pierników, ale już spokojnie. Wystarczy na razie. W Święta coś wpadnie. Ciasta zrobiłem ok 7kg, 35 tys kalorii w misce!!! To coś dla Xzaara :P



Pieknie dziekuje za pamiec :) A moja chuda prosi o dobry przepis na ciasto piernikowe, bo juz czas chyba robic i do zamrazarki wkladac ? Bedziemy wdzieczni za pyszny przepis ;)

PS. Mam w Poznaniu przyjaciela, ktory ma duza pierogarnie, miedzy innymi zaopatruje siec Piotr i Pawel. On ma dobowy przerob.. 5 ton pierogow ;) Ile to jest kalorii, wole nie liczyc ;)

Aktualny dziennik: http://www.sfd.pl/_DT_Xzaar._Triathlon,_cel_Double_IronMan_2017_-t1018057-s340.html

Cele 2016:

1. Sieraków Triathlon dystans 1/4 IM - http://triathlonsierakow.pl - 28.05.2016 - 02:34:12
2. Challenge Venice dystans IM - http://www.challenge-family.com/challenge-venice/ - 05.06.2016 11:47:48
3. Challenge Poznań ME dystans IM - http://challenge-poznan.pl - 24.07.2016 11:35:22
4. Ironman 70.3 Gdynia - http://ironmangdynia.pl/pl/ - 07.08.2016

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 1778 Wiek 48 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 23820
Nie ma sprawy. Tylko wrócę do domu, bo mam gdzieś zapisany link. To przepis którego używam od kilku lat i uważam za najlepszy z jakiego korzystałem. Do 22 tutejszego czasu jestem w pracy.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ojan Jan Olejko Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12132 Napisanych postów 30544 Wiek 75 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1131028
Xzaar77 - nigdy nie wkładaj pierników do zamrażarki! Pierniki trzymaj w puszkach po suplementach. Mają mieć sucho - po pewnym czasie same staną się mniej twarde (naciągną wilgoci z powietrza gdy je wyjmiesz z puszki. Możesz je w ten sposób przechowywać miesiącami (żeby nie powiedzieć, że latami).
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 550 Napisanych postów 7987 Wiek 47 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 99207
Nie nie, nie pierniki, z tego co wiem, mrozi sie ciasto, i to wiele dni, przed wypiekiem.. Ale ja sie nie znam ;)

Aktualny dziennik: http://www.sfd.pl/_DT_Xzaar._Triathlon,_cel_Double_IronMan_2017_-t1018057-s340.html

Cele 2016:

1. Sieraków Triathlon dystans 1/4 IM - http://triathlonsierakow.pl - 28.05.2016 - 02:34:12
2. Challenge Venice dystans IM - http://www.challenge-family.com/challenge-venice/ - 05.06.2016 11:47:48
3. Challenge Poznań ME dystans IM - http://challenge-poznan.pl - 24.07.2016 11:35:22
4. Ironman 70.3 Gdynia - http://ironmangdynia.pl/pl/ - 07.08.2016

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ojan Jan Olejko Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12132 Napisanych postów 30544 Wiek 75 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1131028
Xzaar77 - moja żona mówi, że ciasto na pierniki się chłodzi a nie mrozi! Wystarczą 2 godziny w lodówce (może zostać nawet na całą noc).
Wierzę jej gdyż jest dyplomowanym kucharzem.
Dyplom zdobyty w czasach PRL (wtedy uczono trochę inaczej - dogłębniej - niż później).
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 1778 Wiek 48 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 23820
Lodówka starczy i można tygodniami trzymać. To moje jest super. Dlatego korzystam z tego samego przepisu z roku na rok. Bogate, sporo miodu ale i cukru. Zastąpiłbym stewią, ale to cukier buduje strukturę ciasta no i karmel dla smaku, koloru i aromatu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 276 Napisanych postów 4714 Wiek 54 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 69516
Amido wrzuć później u siebie to i ja pobiorę.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 1778 Wiek 48 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 23820
Oto link z przepisem:

http://oswajamy-kuchenke-mikrofalowa.bloog.pl/id,5232269,title,Slynny-rodzinny-przepis-na-pierniczki,index.html?smoybbtticaid=611cd2

Moja wersja jest nieco inna:

Cukier topię aż jest dosyć ciemnego koloru, portera prawie. Dodaję miód oraz zaparzoną kawę (kilka espresso z maszyny), zero kakao (z dobrym karmelem nie potrzeba) i masło wrzucam zimne jak jest do gorącej masy.
Margaryn nie uznaję nawet do pieczenia, więc jak kto woli.
Jak ostygnie sensownie, dodaję mąkę i jaja, wyrabiam, zostawiam w lodówce.
Gdy masa twarda, wyrabiam lekko ponownie i wałkuję, wykrawam pierniki, piekę najpierw 1-2 na próbę. Jeśli rozlewają się za bardzo na blasze, dodaję więcej mąki do ciasta powoli i próbuję ponownie.
Co za dużo to niezdrowo i gdy za dużo mąki, mogą wyjść naprawdę twarde i niesmaczne.
Sprawdzony dawniej sposób na zmiękczenie pierników - w mieszkaniu w którym się wychowałem mieliśmy wcześniej średnio szczelne drewniane okna. Wystarczył dzień lub kilka na parapecie, wilgoć zimą zrobiła swoje.
Jeśli ktoś lubi ładne i lśniące bez lukru - polecam przesmarować pędzelkiem zamoczonym w jajku, białku, samym żółtku albo najlepiej żółtku roztrzepanym ze śmietaną.
Lukier z wodą również pomaga je zmiękczyć.

U mnie wyszło 2kg cukru, 1200ml miodu, 10 jaj, 4kg mąki (selfrising flour - pomieszana z proszkiem do pieczenia już) plus mąka do podsypania, bo jednak ciut się rozlewały. To prawie 8, nie 7kg... :P
1/3 upieczona. Żona zabierze część ciasta do pracy żeby z dzieciakami popiec (niania), większość jako prezenty na miejscu, część do Polski jedzie.

Polecam przepis chociaż wypróbować.

A oto zdjęcie z pieczenia przed rokiem:




Zmieniony przez - Amidoman w dniu 2013-12-08 01:45:30
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta redukcyjna

Następny temat

Dawid Damasik - przygotowania do Mistrzostw Polski i Mistrzostw Europy 2014

WHEY premium