Szacuny
0
Napisanych postów
18
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
182
Witam. Jakie tłuszcze i jakiej proporcji wybrać w diecie (jeśli ma to znaczenie dieta na redukcje).
Wyczytałem aby dać w proporcji 1.2.1 na korzysz jednonienasyconych.
Jedno: oliwa z oliwek pierwszego tłoczenia -- tylko to znam, wystarczy ?
Wielo: olej lniany, orzechy włoskie.
Mam jeszcze jedno pytania:
Jeśli będę ucinał KCAL z WW to białko i tłuszcze zostawiam nienaruszone, tyle co jadłem tyle mam jeść, ucinam KCAL tylko z WW (wiadomo tam trochę białka się utnie ale to pochodzenia roślinnego).
Szacuny
4
Napisanych postów
76
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
913
Witam,
przechodzę z dietki redukcyjnej na masówkę i mam pytanie czym mam zastąpić ryż (jem go 3 razy dziennie)? Kasza, makaron czy ziemniaki? (Nie chcę się zrobić z 71-kilowego faceta nagle zalanym świniakiem z wagą 90, chcę po prostu troszkę nabrać, ażeby łapę było lepiej widać i barki).
I jednocześnie zapytam czy tę kaszą,makaron/ziemniaki mam też z automatu zacząć jeszcze, jak ryż 3 razy dziennie, czy tylko w konkretnym posiłku?
Zmieniony przez - Cookiee w dniu 2013-10-10 12:50:50
Zmieniony przez - Cookiee w dniu 2013-10-10 12:53:27
Szacuny
4
Napisanych postów
76
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
913
Czyli mogę jeść taki makaron nawet 3 razy dziennie, rozumiem.
Ale i tak pozostaje odp na pytanie: który jest najlepszy z tych produktów na budowanie masy? Wydaje mi się, że kasza wypada tu najsłabiej, więc generalnie pozostaje wybór między makaronem a ziemniakami.
Szacuny
20
Napisanych postów
2619
Wiek
31 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
36108
Możesz mi uzasadnić swój tok rozumowania w kontekście 'lepszy pod względem budowania masy mięśniowej'?
Generalnie makaron ciężej znaleźć dobrej jakości. Szukaj z semoliny, pszenicy durum, albo na przykład razowy orkiszowy. Ziemniaki mają bardzo dużą objętość i są dużo bardziej sycące niż inne źródła węglowodanów więc ich wybór zależy od tego czy masz problemy ze zmieszczeniem w sobie całego zapotrzebowania. Mają też działanie alkaliczne, co w kontekście całej twojej diety może mieć spore znaczenie.
Napisałem już wcześniej, że nie musisz się ograniczać do ryżu i jakiegoś innego źródła węglowodanów, tylko jedz to co Ci smakuje najbardziej, wybierając produkty nieprzetworzone i pilnuj zapotrzebowania.
Szacuny
5
Napisanych postów
695
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
4419
1 glazurowane ryby? jak sie maja? im mniej tym lepiej prawda? 2 stek z rekina co o tym sadzicie? 3 czy wedzone ryby beda dobrym reozwiazaniem np makrela lub tłusty łosos?